2023.2.14 17:12
Olvasási idő 0:41
Kovács M. Dávid

Banksy egy fontos társadalmi problémára hívta fel a figyelmet Valentin-nap alkalmából

KULTÚRA BANKSY KÉPZŐMŰVÉSZET STREET ART

Az ukrajnai falfestések után ismét egy erős, felkavaró művel jelentkezett korunk egyik leghíresebb művésze.

A délkelet-angliai Margate egyik utcáján bukkant fel a világ leghíresebb streetart-művészének tartott Banksy legújabb munkája, amellyel a családon belüli erőszakra hívja figyelmet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Az alkotás február 14-re virradóan tűnt fel Kent megye tengerparti kisvárosában, majd a reggeli órákban Banksy hivatalos Instagram-oldalán is megjelent róla néhány fotó – innen tudhatjuk, hogy biztosan az ő munkájáról van szó.

Az inkognitóban alkotó, személyazonosságát továbbra is gondosan őrző graffitiművész ezúttal nem egy szokványos falfestéssel jelentkezett, a Valentine’s Day Mascara című mű lényegében egy háromdimenziós alkotás, amelyen

egy valódi, résnyire nyitott hűtő- vagy fagyasztószekrény egyik oldalából férfilábak kandikálnak ki, miközben a másik oldalon egy bántalmazás nyomait és sárga gumikesztyűt viselő nőalak látható, akinek ábrázolása egyértelműen a negyvenes-ötvenes évek háziasszonyait idézi.

Banksy – akinek alkotásai dollármilliókért kelnek el – úgy lett a világ egyik leghíresebb művésze, hogy szinte semmit sem tudunk róla. Ahogy korábban a REFRESHER Magyarország is többször beszámolt róla, a graffitiművész novemberben a háború sújtotta Ukrajna több épületén is otthagyta a keze nyomát.

Arról, hogy ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.