A nagy nyertes a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó mandulás fagyija lett, de külön kategóriákban a mentes és almaalapú alkotások is reflektorfénybe kerültek.
Május 24-én Hajdúszoboszlón rendezték meg az Év fagylaltja verseny döntőjét, amely minden évben a hazai cukrászszakma egyik legjobban várt megmérettetése. Az idei esemény mottója „100 év – 100 fagylalt“ volt – az előbbi utalva a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának századik évfordulójára, az utóbbi pedig csalóka, hiszen idén több mint 130-féle fagylalt közül lehetett válogatni, beleértve a korábbi évek legnagyobb sikereit is – írja a 24.hu.
A verseny legfontosabb mezőnye az úgynevezett „A“ kategória volt, ahol kizárólag olyan kézműves fagylaltok indulhattak, amelyek természetes alapanyagokból, hagyományos technológiai eljárással készültek. A tejalapú fagyik esetében elvárás volt a főzött alap használata, az öntetek és dekorációk pedig csak saját készítésűek lehettek.
A második helyen Gyuris László Camelia fantázianevű fagylaltja végzett (Virág Cukrászda, Szeged), a bronzérmet pedig Szabó Zsombor Gábor vitte haza Brüszke nevű alkotásával (Mignon Cukrászda, Debrecen).
A verseny másik fontos szekciója az úgynevezett „M” kategória volt, amelyben olyan fagylaltokat díjaztak, amelyek mentesek a hozzáadott cukortól, gluténtól, laktóztól és tejfehérjétől – így ezek a kreációk nemcsak ízletesek, de ételérzékenyek számára is biztonságosan fogyaszthatók. A kategória aranyérmese a balatonszemesi Margaréta Fagyizó Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával nevű fagyija lett, Böröczky-Asztalos Ágnes készítésében. Ezüstöt szerzett Wilheim Dávid Bogyós Jazz alkotása a nagykanizsai DaCrema Fagyizóból, míg a bronzérmet a székesfehérvári Krém Cukrászda Rio nevű, egzotikus hangulatú fagylaltja nyerte el, Kovács Roland készítésében.

Különleges színfoltja volt az idei döntőnek a „Pávai kedvence” fantázianevű kategória, amelyet a hajdúszoboszlói gyógyvíz felfedezésének századik évfordulója alkalmából hirdettek meg, tisztelegve Dr. Pávai Vajna Ferenc emléke előtt. A versenyzőknek almaalapú fagylaltokkal kellett nevezniük – olyan ízekkel, amelyek a geológus kedvenc süteményét, az almás pitét idézték meg. A kategória győztese szintén Márton Sándor lett a Tündérpite fantázianevű fagylalttal. A második helyet Vadócz Jenő Százéves Alma nevű fagylaltja hozta el (Promenád Kávéház, Balatongyörök), a harmadik helyezett pedig Koncz Andrea Mese Almás elnevezésű alkotása lett (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő).