2025.4.23 15:04
Olvasási idő 1:12
Szécsi Krisztián

Kötelezővé teszik a friss zöldségeket és gyümölcsöket a spanyol menzákon

GASZTRO ÉTKEZÉS ISKOLA MENZA SPANYOLORSZÁG

Egy új szabályozás előírja a napi friss zöldség- és gyümölcsadagokat, korlátozza a cukros italokat és a félkész ételeket, valamint kötelezővé teszi a hal-, de még a bioételek felszolgálását is.

A spanyol kormány kitiltja az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az általános és középiskolákból, valamint korlátozza az olajban sült ételek számát, továbbá a félkész termékek használatát a közétkeztetésben – írja az MTI.

Az új szabályozás értelmében az oktatási intézményeknek egy teljes év áll rendelkezésükre, hogy alkalmazkodjanak a közétkeztetési rendszer átfogó átalakításához. Az intézkedés célja, hogy minden tanuló – anyagi háttértől függetlenül – nap mint nap hozzájusson kiegyensúlyozott, tápláló és változatos ételekhez.

A rendeletet kidolgozó fogyasztási ügyekért felelős minisztérium adatai szerint az alacsony jövedelmű, évi 18 ezer eurónál (kb. 7,3 millió forintnál) kevesebb bevétellel rendelkező háztartások 6 és 9 év közötti gyermekeinek 47 százaléka túlsúlyos. Ennek egyik fő oka, hogy ezek a családok nem tudják rendszeresen biztosítani gyermekeik számára a teljes értékű, friss alapanyagokból készült ételeket.

Az intézkedést követően az ország közel 17 ezer iskolai étkezdéjének mindennap friss zöldséget és gyümölcsöt kell felszolgálnia, melyeknek közel fele idényjellegű termény kell legyen. Emellett havonta legalább kétszer biominősítésű hozzávalókból készült ételt is kínálni kell, vagy a teljes étkezési büdzsé legalább 5 százalékát biotermékekre kell fordítani. A minisztérium jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg több mint 1200 iskolában soha nem szerepel halétel az étrendben. Ezen a jövőben változtatnak: egy éven belül a heti menüsorba legalább egyszer bekerül valamilyen halfogás. A javaslat továbbá megtiltja, hogy heti egynél többször olajban sült ételeket kínáljanak, illetve kizárja a félkész ételek használatát. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér heti két alkalommal, míg barna rizs vagy teljes kiőrlésű tészta legalább havonta négyszer kell, hogy része legyen a választéknak. Az étkezőhelyiségekben csak ivóvizet lehet felszolgálni, az automaták és büfék pedig kizárólag olyan italokat árusíthatnak, amelyek cukortartalma adagonként nem lépi túl az 5 grammot.

Kiemelt tartalom
A Bocuse d'Or-tól a Michelin-csillagig jutott el már a magyar séf, aki a saját csillagig meg sem áll – Interjú Szegezdy Rebekával A Bocuse d'Or-tól a Michelin-csillagig jutott el már a magyar séf, aki a saját csillagig meg sem áll – Interjú Szegezdy Rebekával 2025.2.15 10:49

A reformcsomag megalkotása során a minisztérium figyelembe vette a Spanyol Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint a WHO – az Egészségügyi Világszervezet – táplálkozási irányelveit és szakmai ajánlásait is.

Ez a tartalom az ENTR európai tartalomgyártói hálózat része. #entr_hu