2023.1.30., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2022.10.28 12:30
Olvasási idő  3:09

Fekete ruháik miatt vegzál(hat)ták az egri gimiseket, mielőtt letiltották a diákdemonstrációt

Az egyik vidéki gimnázium diákönkormányzata performansszal állt volna ki a tanárok követelései mellett, de az iskola igazgatója behívatta a szervezőket, és megtiltotta nekik az akciót. Hamarosan több rázós részletre és körülményre is fény derült.

Kovács M. Dávid
2022.10.28 12:30 Olvasási idő  3:09
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Fekete ruháik miatt vegzál(hat)ták az egri gimiseket, mielőtt letiltották a diákdemonstrációt
Forrás: a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium hivatalos oldala;

 

Az egyik vidéki gimnázium diákönkormányzata szerdán egy performansszal csatlakozott volna a pedagógusok helyzetét rendezni kívánó megmozdulásokhoz, ám – a helyi, majd az országos sajtón végigsöprő hírek szerint – az iskola igazgatója behívatta a szervezőket, majd megtiltotta nekik, hogy bármilyen módon is hangot adjanak a véleményüknek.

 

„Most rajtunk a sor! Álljunk ki együtt tanáraink és az oktatás jövője mellett! Tartsunk szerdán egy fekete pólós napot” – harangozta be az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium diákönkormányzata a tervezett megmozdulást egy vasárnapi Instagram-sztoriban. A portálok cikkei szerint az iskola igazgatója másnap, azaz hétfőn, több diákot is berendelt, akikkel közölte, hogy a meghirdetett eseményt és a további szerveződést is megtiltja nekik.

 

Az iskola egyik tanára később az egyik helyi hírportálnak számolt be a részletekről: a beszámolója szerint nem tudni, pontosan hány diákot rendelt be az igazgató, de a DÖK-elnök biztosan köztük volt. Az Egri Ügyek cikke szerint a gimnázium vezetősége még aznap villámértekezletet hívott össze, amelyen a tanárokat a vezetőség álláspontjáról tájékoztatták, amely állításuk szerint a fenntartó, azaz a Zirci Ciszterci Apátság álláspontja is egyben – noha ők hivatalosan még nem szólaltak meg az ügyben.

 

Nincs szükség arra, hogy a diákok kiálljanak értetek. Talán ezt szó szerint így mondták

 

– számolt be a neve elhallgatását kérő forrás.

 

Ám ezen az értekezleten egy korábbi megmozdulás ügye is szóba került: múlt szerdán az intézmény tanárai végül az iskola névadójáról elnevezett téren akcióztak, bár eredetileg másképp tervezték. Ezt a demonstrációt a szervezők előre bejelentették az iskola vezetésének, nem szerették volna ugyanis, hogy a hátuk mögött történjen meg a dolog.

 

Nem beleegyezést kértek, csak tudatni akarták velük – mondta a helyi forrás, aki ebben az akcióban ugyan nem vett részt, viszont közelről rálátott a szervezésre. Az intézmény vezetése erre nyomban feltételeket szabott: a tanárok kizárólag magánszemélyként, az iskola nevének említése nélkül, illetve annak területén kívül demonstrálhattak. Ezzel a tervezett helyszín is ugrott: a fekete ruhás megmozdulás kiszorult a gimnázium udvaráról, és az egri Gárdonyi térre – a Dobó tér közvetlen szomszédságába – költözött.

Mindenki rakott egy adagot a pletykára

Az említett hétfői értekezleten az igazgató állítólag azzal vádolta az eseményen résztvevő tanárokat, hogy azok beszervezték a diákjaikat az akcióba, ez az ő állításuk szerint azonban hazugság. Mint mondják, a demonstrációt az egyik nagyszünetben tartották, miután végeztek, mindenki visszatért az iskola épületébe, a megmozdulás egyetlen tanóra idejéből sem vett el egyetlen percet sem.

 

Gárdonyi Géza mellszobra az iskola udvarán Forrás: Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium / Facebook

 

Az egyik tanárt még aznap – a hetedik óra után – behívatták, majd azzal vádolták, hogy ő és az akcióban résztvevő többi tanár a szabályokat megszegve vonta be a diákokat a játszmába. Mint kiderült, valóban volt néhány diák a téren, ők azonban nem vettek részt a megmozdulásban. Róluk az is elhangzott, hogy tetőtől talpig feketében csatlakoztak a tanárokhoz, erről azonban kiderült, hogy jókora túlzás: fekete ruhadarab valóban volt rajtuk, de ez még azokkal is bármikor megeshet, akik esetleg túlzónak tartják a pedagógusok követeléseit.

 

Másnap, azaz múlt csütörtökön, már egy másik tanárt rendeltek be az igazgatóiba, ő ezen a leülésen tudta meg: már több diákot is kikérdeztek arról, hogy miért érkeztek feketében. A tanárok úgy tudják, hogy a diákok öltözetéről egy kollégájuk panaszkodott az igazgatónak, mindjárt a Gárdonyi téri esemény napján.

 

"Pontosan tudjuk, ki volt az, aki azt hazudta, hogy bevontuk a gyerekeket is. Előszeretettel beszél a politikáról az óráin.

 

Valószínű elég volt neki látni néhány diákot feketében, szaladt is a vezetőséghez. Aztán mindenki rakott egy adagot a pletykára.

 

A végén már kész tényként kezelték, hogy gyerekeket szerveztek be, és a videóban is szerepelnek" – mondta a helyi portálnak nyilatkozó tanár.

Tényleg volt fekete bőrdzseki, de vajszínű pulóver is

A múlt heti megmozdulásról egyébként felvétel is készült, ennek főszereplői egyértelműen a (feketébe öltözött) tanárok, diákok legfeljebb a háttérben bukkannak fel, akkor is csupán egy-egy pillanat erejéig. A videó készítésében az egri portál cikkét jegyző Domán Dániel is részt vett, aki határozottan cáfolta a vádakat.

 

„Figyeltem arra, hogy a tanárokon kívül senki se látszódjon benne, hisz nem vettek részt benne. Mindenesetre újra megnéztem a nyersanyagaim. 10 diák látszik a háttérben, akik beszélgetnek egymással, mindenféle ruhában.

 

Van fekete bőrdzseki, fehér ing, vajszínű plüss pulcsi, kék farmer, kockás nadrág, sportcipők, fehér ing és póló.

 

Ez a snitt értelemszerűen a videóban nem szerepel. Szívesen megmutatnám bizonyítékként, de másnap valószínű őket vegzálnák az igazgatóságon” – írta a helyi közéletben is aktív Domán Dániel.

 

 

 

A portál forrása szerint a másnap berendelt tanárt a vezetőség kérdőre vonta, hogy valóban beszervezték-e a diákokat, ő ezt az állítást azonban cáfolta. Egy órával később – írja az egri forrás – ugyanez a tanár egy feljegyzést kapott, ami „tele volt valótlan állításokkal”, ő azonban nem ismerte el ennek tartalmát. „Ez valami soft-listázás? Ilyen még nem történt ebben az iskolában. Pedig bőven lehetne rá ok” – véli a tanár.

 

Az egri forrás szerint a fenntartó nem tudott a diákönkormányzat tervéről, az országos sajtóban megjelent cikkek azonban hozzájuk is elértek. A nyilvánosság előtt egyelőre sem ők, sem az egri gimnázium vezetői nem reagáltak az ügyre.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium hivatalos oldala
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra