Közeledünk a tél vége felé, de még mindig nem kóstoltál egy vegán ételt sem? Vagy pont ellenkező a helyzet, és már azt hiszed, mindent kóstoltál és senki sem tud neked újat mutatni? Íme öt izgalmas vegán fogás a hideg időkre.
Aki rendszeresen főz, természetes módon folyamatosan kutatja, mitől lesz egy étel igazán finom és emlékezetes. Az étel nem csak a túlélésünk eszköze, hanem élvezet forrása is. A vegán ételkészítés semmiben sem különbözik a hagyományostól. „A friss, jó minőségű alapanyag megkerülhetetlen, játszhatunk a zöldségek naturális ízeivel - ilyenkor a legtöbb esetben elegendő, ha csak egy kis sót használunk –, de az is jó megoldás, ha fűszerkeverékekkel emeljük ki a számunkra tetszetős ízkombinációkat“ – mondta Szucsik-Bujtás Dominika, a Dobrumba séfje.
„Sok saját fűszerkeverékünk van, illetve számos házi készítésű szószt is használunk frissítésre, ami alatt azt kell érteni, hogy a rétegezéssel ezek a szószok még jobban balanszba teszik az ízélményt. Ha van lehetőség grillezésre, az is sokat számít. A tűz, a füst is elképesztően sokat gazdagít az ízeken“ – teszi hozzá Végh Marcell, a Pingrumba fiatal kreatív szakácsa.
A már itthon is népszerű közel-keleti konyha alapfogásai között sok a vegetáriánus és vegán fogás, így a különböző ételérzékenységgel élők is sok örömet lelnek ezekben. A fehérjében és rostokban gazdag hozzávalók eredménye a tápláló és sokszínű tányér, ami nem csak a gyomornak, de a szemnek is kedvez, különösen a szürke és színeket mellőző téli időszakban. A Rumbák konyháiból hoztunk pár vegán ötletet.
Gomba shawarma
A shawarma a Közel-Kelet kedvenc szendvicse. A csiperkegombával készült változatnak a szenvedélyes húsevők között is komoly rajongótábora van, ami persze nem véletlen: egy titkos házi shawarma fűszerkeverék miatt igazán különleges. A fűszeres termelői gombakeveréket ropogós lepény, krémes tahini, pikáns, édes amba és frissítő zöld zhoug keretezi, az élményt pedig citrusos káposzta és egyéb fermentált finomságok teszik teljessé.
Sült zöldségek & fava
Ebben az ételben a naturális ízek dominálnak, mert a zöldségekre csak só kerül. Minden más munkát a 300 fokos sütő és az idő végez: tökéletes aranybarna, karamellizált és pirult zöldségeket kapunk, amelyek könnyed, citrusos favaalapra kerülnek. A fava egy görög sárgaborsókrém, egész évben kiválóan variálható más színes feltétekkel is. A sült zöldségekre kerül még egy kevés kapribogyó salsa és zöld zhoug.
Piri-piri káposzta
Az eredeti recept az észak-afrikai piri-piri csirke, remek kiegészítője a rizottószerűen krémes portugál paradicsomos rizs és a házi készítésű savanyúság. A kedvelt étel veganizált változatába hús helyett csúcsos káposzta kerül. A szósz hagyományosan tartalmaz paprikát, ecetet, fűszerpaprikát, chilit és zöldfűszereket, ezek pedig a káposztával is nagyon jól működnek. Ropogós elemként fodroskel-chips kerül rá.
Diós céklakrém
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a cékla az őszi-téli időszak legnépszerűbb zöldsége – talán csak a sárgarépa taszíthatja le az első helyre, de hivatalos adataink nincsenek ezzel kapcsolatban. A sütőben sült változatnak egy grúzoktól vett csavarral adhatunk egy kis extrát: a céklakrémet dióval tesszük még gazdagabbá, kaporral, görögszénával, koriandermaggal és római köménnyel ízesítjük. A gránátalmasziruptól és a balzsamecettől lesz kissé savas íze. Tálaláskor a krémalap tetejére sült céklából készült saláta kerül kaporral, dióval és gránátalmamaggal.
Édesburgonya szójajoghurttal, ajika krémmel
Az édesburgonya ezerarcú zöldség, sós és édes formában is kreatívan felhasználható. Ehhez a főételhez sütőben nagyon sokáig puhára sütjük, amíg a széle kissé karamellizálódik, majd tálaláskor a tányérra szójajoghurtot teszünk. A krumplira csípős piros ajika krémet kanalazunk. Az ajika egy grúz eredetű frissítő szósz, amelynek fő összetevői a sült paprika, chili, fokhagyma, koriander, kapor és petrezselyem. Díszítésként pirított hajdina és zöldfűszerek kerülnek a tányérra.
A kreatív inspirációként bemutatott ötletadó fogásokat február 2-ig – és néhányat azután is – bárki megkóstolhatja a vegán hetek ideje alatt a Széll Kálmán téri Pingrumbában, és a pesti oldalon a Dobrumbában.