ma 2025.1.31 13:59
Olvasási idő 2:11
Szécsi Krisztián

5 színes és izgalmas vegán étel, amit meg kell kóstolnod még télen

GASZTRO FŐZÉS VEGÁN

Közeledünk a tél vége felé, de még mindig nem kóstoltál egy vegán ételt sem? Vagy pont ellenkező a helyzet, és már azt hiszed, mindent kóstoltál és senki sem tud neked újat mutatni? Íme öt izgalmas vegán fogás a hideg időkre.

Aki rendszeresen főz, természetes módon folyamatosan kutatja, mitől lesz egy étel igazán finom és emlékezetes. Az étel nem csak a túlélésünk eszköze, hanem élvezet forrása is. A vegán ételkészítés semmiben sem különbözik a hagyományostól. „A friss, jó minőségű alapanyag megkerülhetetlen, játszhatunk a zöldségek naturális ízeivel - ilyenkor a legtöbb esetben elegendő, ha csak egy kis sót használunk –, de az is jó megoldás, ha fűszerkeverékekkel emeljük ki a számunkra tetszetős ízkombinációkat“ – mondta Szucsik-Bujtás Dominika, a Dobrumba séfje.

„Sok saját fűszerkeverékünk van, illetve számos házi készítésű szószt is használunk frissítésre, ami alatt azt kell érteni, hogy a rétegezéssel ezek a szószok még jobban balanszba teszik az ízélményt. Ha van lehetőség grillezésre, az is sokat számít. A tűz, a füst  is elképesztően sokat gazdagít az ízeken“ – teszi hozzá Végh Marcell, a Pingrumba fiatal kreatív szakácsa. 

vegan pingrumba fozes etel
Forrás Pingrumba

A már itthon is népszerű közel-keleti konyha alapfogásai között sok a vegetáriánus és vegán fogás, így a különböző ételérzékenységgel élők is sok örömet lelnek ezekben. A fehérjében és rostokban gazdag hozzávalók eredménye a tápláló és sokszínű tányér, ami nem csak a gyomornak, de a szemnek is kedvez, különösen a szürke és színeket mellőző téli időszakban. A Rumbák konyháiból hoztunk pár vegán ötletet.

Gomba shawarma

A shawarma a Közel-Kelet kedvenc szendvicse. A csiperkegombával készült változatnak a szenvedélyes húsevők között is komoly rajongótábora van, ami persze nem véletlen: egy titkos házi shawarma fűszerkeverék miatt igazán különleges. A fűszeres termelői gombakeveréket ropogós lepény, krémes tahini, pikáns, édes amba és frissítő zöld zhoug keretezi, az élményt pedig citrusos káposzta és egyéb fermentált finomságok teszik teljessé. 

vegan veganuar pingrumba fozes
Forrás Pingrumba

Sült zöldségek & fava

Ebben az ételben a naturális ízek dominálnak, mert a zöldségekre csak só kerül. Minden más munkát a 300 fokos sütő és az idő végez: tökéletes aranybarna, karamellizált és pirult zöldségeket kapunk, amelyek könnyed, citrusos favaalapra kerülnek. A fava egy görög sárgaborsókrém, egész évben kiválóan variálható más színes feltétekkel is. A sült zöldségekre kerül még egy kevés kapribogyó salsa és zöld zhoug.

vegan veganuar pingrumba
Forrás Pingrumba

Piri-piri káposzta 

Az eredeti recept az észak-afrikai piri-piri csirke, remek kiegészítője a rizottószerűen krémes portugál paradicsomos rizs és a házi készítésű savanyúság. A kedvelt étel veganizált változatába hús helyett csúcsos káposzta kerül. A szósz hagyományosan tartalmaz paprikát, ecetet, fűszerpaprikát, chilit és zöldfűszereket, ezek pedig a káposztával is nagyon jól működnek. Ropogós elemként fodroskel-chips kerül rá.

vegan etel pingrumba
Forrás Pingrumba

Diós céklakrém

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a cékla az őszi-téli időszak legnépszerűbb zöldsége – talán csak a sárgarépa taszíthatja le az első helyre, de hivatalos adataink nincsenek ezzel kapcsolatban. A sütőben sült változatnak egy grúzoktól vett csavarral adhatunk egy kis extrát: a céklakrémet dióval tesszük még gazdagabbá, kaporral, görögszénával, koriandermaggal és római köménnyel ízesítjük. A gránátalmasziruptól és a balzsamecettől lesz kissé savas íze. Tálaláskor a krémalap tetejére sült céklából készült saláta kerül kaporral, dióval és gránátalmamaggal.

veganuar vegan etel pingrumba
Forrás Pingrumba

Édesburgonya szójajoghurttal, ajika krémmel

Az édesburgonya ezerarcú zöldség, sós és édes formában is kreatívan felhasználható. Ehhez a főételhez sütőben nagyon sokáig puhára sütjük, amíg a széle kissé karamellizálódik, majd tálaláskor a tányérra szójajoghurtot teszünk. A krumplira csípős piros ajika krémet kanalazunk. Az ajika egy grúz eredetű frissítő szósz, amelynek fő összetevői a sült paprika, chili, fokhagyma, koriander, kapor és petrezselyem. Díszítésként pirított hajdina és zöldfűszerek kerülnek a tányérra.

pingrumba vegan veganuar fozes etel
Forrás Pingrumba

A kreatív inspirációként bemutatott ötletadó fogásokat február 2-ig – és néhányat azután is – bárki megkóstolhatja a vegán hetek ideje alatt a Széll Kálmán téri Pingrumbában, és a pesti oldalon a Dobrumbában.