tegnap 2024.10.25 9:03
Olvasási idő 0:50
Szöllősi Anna

Kijött a lista az ország legjobb középiskoláiról

KÖZÉLET FAZEKAS MIHÁLY GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM GIMNÁZIUM KÖLCSEY FERENC GIMNÁZIUM KÖZÉPOKTATÁS MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM OKTATÁS

2024-ben is megjelent a HVG 100-as listája a legjobb hazai középiskolákról. Az élboly idén sem tartogatott hatalmas meglepetéseket, de a tavaly ilyenkor még 86. helyen álló Kölcsey Ferenc Gimnázium például lecsúszott a listáról.

A HVG top 100-as középiskolai rangsorát idén a budapesti Eötvös József Gimnázium vezeti, amit az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma és a tavalyi győztes Fazekas Mihály Gimnázium követ.

A legjobb tízbe egy vidéki intézmény, a veszprémi Lovassy László Gimnázium is bekerült, a legjobb 20 iskola között pedig öt vidéki gimnázium kapott helyet, köztük győri, szombathelyi és debreceni középiskolák.

A legjobb 10 középiskola idén: 

  1. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  2. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  4. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
  6. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium (Budapest)
  7. Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
  8. Veres Pálné Gimnázium (Budapest)
  9. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
  10. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

A Telex emlékeztet: a rangsorban akadtak azért meglepetések, például a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, amely a tavalyi 86. hely után idén lecsúszott a százas listáról. Az iskola helyzetére hatással volt, hogy 2022-ben polgári engedetlenség miatt azonnali hatállyal kirúgtak öt pedagógust.

Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin ezt követően pert indított a Belső-Pesti Tankerületi Központ ellen. A gimnázium azóta szintén menesztett igazgatója, Fazekas Csaba korábban a bíróságon azt mondta: az elbocsátások után sokkal több tanóra maradt el, mint a tiltakozó akciók közben.