ma 2024.10.24 15:34
Olvasási idő 0:48
Maier Péter

A Ford vezérigazgatója egy Xiaomi elektromos autót vezet, és nem is tervez ezen változtatni

TECH-TUDOMÁNY AUTÓK ELEKTROMOS AUTÓ FORD GAZDASÁG XIAOMI

Jim Farley, a Ford vezérigazgatója egy podcastban vallott arról, hogy a konkurens Xiaomi Speed Ultra 7 nevű elektromos autóját vezeti, mert a kínai gyártó brutál jó kocsikat rak össze és óriási erőt képvisel a járműiparban.

Annyira tetszik a Ford vezérigazgatójának a Xiaomi elektromos autója, hogy nem is akar mást vezetni – erről a Business Insider által idézett The Fully Charged Podcastban beszélt Jim Farley, aki szokatlanul lelkesen méltatta kínai versenytársuk piaci pozícióját.

„Nem szeretek annyira a konkurenciáról beszélni, de én a Xiaomit vezetem” – mondta a Robert Llewellynnel való beszélgetése során Farley, miután a techóriások járműpiacra való belépéséről volt szó.

Szerinte valamiért mindenki az Apple-kocsiról beszél, miközben az általa „kínai Apple-nek“ becézett Xiaomi egy jóval nagyobb piacon egyre relevánsabb autóipari szereplő lett, ami havonta 10-20 ezer kocsit ad el, ráadásul már fél évre előre berendelték a még készülő elektromos autóikat.

A vezérigazgató által emlegetett Speed Ultra 7 a Xiaomi első elektromos járműve. A kínai techóriás három változatot gyárt az autóból: a SU7, a SU7 Pro és a SU7 Max néven futó modelleket. Farley elmondta: ezek közül hozattak egyet Sanghajból Chicagóba, és azóta is azt használja, azt viszont nem pontosította, hogy pontosan melyik típust vezeti.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Mennyire ismered a KRESZ szabályait és a közlekedési táblákat? REFRESHER-KVÍZ: Mennyire ismered a KRESZ szabályait és a közlekedési táblákat? 2024.9.21 9:01

„A Xiaomi egy iparági óriáscég és egy fogyasztói márka, amely sokkal erősebb, mint a különböző autógyárak” – fogalmaz kendőzetlenül Jim Farley, aki a Wall Street Journal korábbi értesülése szerint nemrég közölte a Ford egyik igazgatótanácsbeli tagjával, hogy a kínai autóipar komoly „egzisztenciális fenyegetést“ jelent számukra.