tegnap 2024.10.27 10:13
Olvasási idő 3:48
Maier Péter

Élet a mullet után: mik lesznek a következő évek férfi hajtrendjei?

Élet a mullet után: mik lesznek a következő évek férfi hajtrendjei?
Forrás Michael Buckner/Variety via Getty Images
DIVAT GÖNDÖR HAJ HAJ HAJVISELET MULLET

Az utóbbi időben mindent leuraló mullet után egyre többen fordulnak új fazonok felé. Mi az a mod cut, mit csináljanak a rövid haj kedvelői, és hogy jönnek ide a farkasok? Utánamentünk a következő évek lehetséges férfi hajtrendjeinek.

Az utóbbi évek legmeghatározóbb hajviseleti trendje egyértelműen a mullet volt, amely – legyen akármilyen megosztó – leuralta az utcákat különböző formáiban. Azon gondolkodtunk, vajon mi jöhet majd a (felszínes leegyszerűsítéssel) „Bundesliga-hajnak“ becézett frizura után, milyen irányba indulnak meg a fodrászati trendek a következő években? Fontos hozzátenni, hogy nem meg akarjuk mondani, mit csinálj, egyáltalán nincsen arra semmi szükség, hogy mindenki az alapján vágasson hajat, hogy mi lesz „trendi“, sőt. Pusztán inspirációkat keresünk akkor, ha frissítenél a megjelenéseden, illetve szeretünk elmorfondírozni a jövőn, és figyelni a változásokat, szóval kíváncsiak voltunk: milyen lesz az élet a mullet után?

Mod cut: mindenhol kábé ugyanolyan hosszú

Jacob Elordi mod cutja úgy néz ki, mintha nem foglalkozott volna vele egy percet sem, de mi biztosak vagyunk benne, hogy kemény fodrászi teljesítmény áll mögötte
Jacob Elordi mod cutja úgy néz ki, mintha nem foglalkozott volna vele egy percet sem, de mi biztosak vagyunk benne, hogy kemény fodrászi teljesítmény áll mögötte Forrás Stefania D'Alessandro/WireImage

Ha hallgatunk a TikTok legmenőbb fodrászaira, az Esquire-re, és olyan sztárokra, mint Jacob Elordi, Paul Mescal vagy Jordan Barrett, akkor egyértelmű, hogy a mullet trónjára pályázó, egyik legpotensebb hajviselet a mod cut, amely az 50-es, 60-as évek brit mod (modernist) szubkultúrájából indulhatott, majd a britpoppal élt tovább. „A hagyományos mod cut népszerűsége látványosabb, mint valaha” – fogalmazott az Esquire-nek Miles Wood-Smith, a Murdock fodrászat kreatív igazgatója.

Ez általában egy rövidebb, ollós vágást jelent oldalt, egyenes frufruval és dúsan meghagyva a fej tetején

– írja le Wood-Smith. 

@_matt_john_ The beat haircut trend of 2024 ———————————— #fyp#hairinspo#hairtok#hairtrends♬ NIGHTS LIKE THIS - The Kid LAROI

A fodrászok szerint amiatt nem kell aggódni, hogy az arcformádhoz illeni fog-e vagy sem, ugyanis a megfelelő szakember bárki számára meg tudja úgy csinálni a mod cutot, hogy az jól álljon neki. 

Kiemelt tartalom
„De jól nézel ki, szakítottatok?” – Avagy jó ötlet drasztikus frizuraváltással válaszolni egy traumára? „De jól nézel ki, szakítottatok?” – Avagy jó ötlet drasztikus frizuraváltással válaszolni egy traumára? 2024.7.28 8:46

A brit rockerek stílusát megidéző hajviselet némileg (aztán lehet, hogy csak a véletlen műve) párhuzamba hozható kulturális jelenségekkel is. A könnyűzenei trendek ciklikus váltakozásában a szigetország gitárzenéje újabb virágzása felé araszol, gondoljunk csak a Fontaines D.C. népszerűségére, vagy magára a tényre, hogy 2025-ben újra összeáll az Oasis. Mégis mikor hordjon mindenki mod cutot, ha nem ezekben az időkben? 

Wolf cut: farkasfalkák a Madách téren?

Nem feltétlen áll távol a modtól a hasonlóképp rendezett káoszra építő wolf cut, a két stílusban még az is közös pont, hogy egy mulletből egyszerűen összehozható. A „farkas vágás“ már egy ideje ott van (sőt, talán sose bújt el), a nőknél pedig már évek óta trendingel, de most úgy látszik, hogy egyre nagyobb tömegek fordulnak majd felé, különösen azok, akik a mullet felől érkeznek.

A mai wolf cut a 70-es évek rockzenéjéből (Mick Jagger) és a 90-es évek grunge-jából (Kurt Cobain) inspirálódik, és a borzos hosszú shag, illetve a mullet fúziójaként emlegetik. Utóbbi trend nélkül nem is nagyon jöhetett volna képbe a wolf cut – ahogy erre a budapesti Musmush fodrászat TikTok-videója is utal.

@musmushbudapest Trapez nadragok& hosszu hajak is erkeznek? i🪄 maybe #borbely#fodrasz#férfifodrász♬ original sound - musmushbudapest

Sok mindenben hasonlít a már említett mod cuthoz, csak annak egy sokkal rendezetlenebb (vagy rendezetlenebbnek ható) variánsáról beszélünk. A Férfihaj.hu szerint jellemző rá, hogy a haj a fej tetején erősen rétegelt, ettől volumenes a megjelenése, a hajkoronától lefelé haladva pedig fokozatosan vékonyodik a szélek felé, ez az átmenet „teremt rendet a vadságban“. 

Kiemelt tartalom
Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat 2024.3.22 14:30

Ahogy a mod, a wolf cut sem feltétlenül specifikus fejforma szempontjából, a jó fodrász szinte bárkinek meg tudja csinálni úgy, hogy jól működjön, ráadásul kevés karbantartást igényel, ezek az attribútumai pedig csak még inkább indikálják, hogy nagyobb rétegek körében is elterjedjen, akár a pesti körúton kívül is.

A „te sem jártál fodrásznál egy ideje“–típus

Szintén a Musmush egyik TikTok-videójában kerül szóba a középhosszú fazon, ami értelemszerűen sosem volt teljesen perfiériára téve, de könnyen lehet, hogy egy újabb virágzása következik, különösen azok körében, akiknek hosszú mulletjük van, és „van miből főzniük“. 

Pár idősebb vendégem azt mondta, hogy néhány srácot lát kijönni a borbélyshopból, és olyan, mintha nem csináltak volna vele semmit

– fogalmaz a Musmush fodrásza a TikTokon, ami tökéletesen leírja, hogy miről is van szó. 

Keveseknek áll olyan jól a középhosszú friszkó, mint Bradley Coopernek, de azért az ne tántorítson el, hogy nem fogsz úgy kinézni, mint ő
Keveseknek áll olyan jól a középhosszú friszkó, mint Bradley Coopernek, de azért az ne tántorítson el, hogy nem fogsz úgy kinézni, mint ő Forrás Ray Tamarra/GC Images

Alkalmazhatod a klasszikus középen elválasztott verziót (de vigyázz vele, mert az viszont tényleg nem mindenkinek áll jól), de van még ezer különböző nüansz, amik alapján a saját képedre formálhatod, illetve saját formádra képezheted a középhosszú hajstílust.

Kiemelt tartalom
Senki sem tudja, úgyhogy megfejtjük: Milyen gyakran kéne hajat mosni? Senki sem tudja, úgyhogy megfejtjük: Milyen gyakran kéne hajat mosni? 2023.12.14 16:09

Az, hogy a middle part újra hatalmas népszerűségre tehet szert, összefüggésben lehet az old money esztétika elterjedésével, illetve azzal, hogy a streetwear kultúra is az elegancia irányába kezdett mozogni. Ez némileg ellentmond annak a fenti véleménynek, hogy ez egy ápolatlan frizura lenne, de tudjuk jól, hogy az átlagember divatról való megszólalásai nem mindig rendeződnek valódi kohézióba. 

Mi van még?

A fenti trendek nem igazán érintik azokat az arcokat, akik nem szeretnének hosszú hajjal kínlódni, és inkább a komfortos, „férfias“ (bohóc emoji) formákat kedvelik. 

A short mullet

Könnyen lehet, hogy túléli majd a többi mulletformát a rövid verzió, ami egy sokkal „maibb“ fazon, na meg persze kényelmesebb, mint az, amit a 1. FC Kaiserslautern focistáin láttunk az előző évtized végén. George Heaton, a Represent alapítója jeles képviselője ennek:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by George Heaton (@georgeheaton)

Crop Top

A buzz cut továbbfejlesztett verziójaként hivatkoznak rá a Musmush videójában, ugyanis hasonló a koncepció, csak valamivel nagyobb hosszt, és ezáltal több textúrát hagy a fenti részen. Az utóbbi években azért ezt a formát már sokat láttuk, úgyhogy inkább a „megmaradás potenciálját“ látjuk benne, mintsem azt, hogy a jelenleginél is népszerűbbé válik. Persze, azt is megértjük, hogy olyan szinten traumatizáltak a bulinegyedben tivornyázó brit fiatalurak, hogy a legkevésbé sem szeretnél úgy kinézni, mint ők.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Davin | Perth Barber (@davin_island_barber) által megosztott bejegyzés

Az Edgar

A történelem minden eddiginél korábbi szakaszaiba vezet vissza az Edgar haircut, ami az úgynevezett TikTok-hajnak egy upgrade-je, még végletesebb irányba, ugyanis óriási kontraszt van a felső és odalsó részek között. A hajstílust a latin kultúrával is összefüggésbe hozzák, a mexikói Jumano törzsben például ilyesmit hordhattak, de beugorhat róla Timothée Chalamet is a 2019-es, V. Henrik (The King) című filmből.

Timothée Chalamet az V. Henrik című filmben
Timothée Chalamet az V. Henrik című filmben Forrás Netflix
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!