2023.4.30 9:45
Olvasási idő 2:00
Szöllősi Anna

Sikermellény és gigadrága garbó: 2023 a csendes luxus éve lesz

Sikermellény és gigadrága garbó: 2023 a csendes luxus éve lesz
Forrás Twitter / chiaara
DIVAT DIVAT STÍLUS

Sokak örömére leáldozott a hatalmas márkajelzések és giccses aranyfuxok csillaga: 2023 a „csendes luxus“ éve lesz. Körbejártuk, mit jelent ez pontosan, és hogy miért és honnan futhatsz bele az #OldMoneyAesthetic hashtages TikTok-videókba.

Az Utódlás körüli hype és az olyan celebek, mint például az Olsen ikrek visszahozták az esztétikát, amit a kevesebb több elve vezérel: a csendes luxusban keverednek a minimalizmus egyszerű vonalai, a letisztult színek, a luxusminőségű anyagok és a klasszikus formák. A hangsúlyt a nagyon drága tervezői darabokra helyezi (például Jil Sander, a The Row vagy a Max Mara termékei), amik viszont nem ordítják, hogy „sokba kerültem,“ és nem operálnak hatalmas, feltűnő logókkal. (Gondoljunk csak a hazai politikusok által is kedvelt pufidzsekire, vagy másnéven sikermellényre.) Tehát a csendes luxus egy visszafogott rongyrázás, ami a kritikusai szerint nem elég, hogy drága, de még unalmas is.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Midtown Uniform (@midtownuniform) által megosztott bejegyzés

 

Az Utódlás hatása a trendre 

Ha az Utódlás című sorozat nem írná le jól, hogy a tehetősebb rétegek miért választják a csendes luxust, az utolsó évad első epizódja biztosan fején találta a szöget: az egész jelenet egy 2900 dolláros Burberry táska körül forog, amit Bridget karaktere viselt Logan Roy születésnapi partiján, annak reményében, hogy a retikül elbűvöli a családot, ám ez a gesztus épp az ellenkezőjét váltotta ki. A család gúnyosan rá is kérdezett, hogy Bridget a hatalmas táskával egy kempingre készült, vagy bankot rabolni jött-e. Az epizód és Bridget szerencsétlen húzása találó metaforája annak, hogyan viselkedik egy „földi halandó“ a milliárdosok gyűrűjében.

Kiemelt tartalom
 Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat 2 nappal ezelőtt

A csendes luxus tehát abban hisz, hogy „a pénz beszél, a gazdagság suttog,“ és az amúgy is gazdagoknak nem kell bizonygatniuk a státuszukat és a pénzüket monumentális Gucci-logóval, hanem olyan darabokat kell viselni, amikről bár a szakavatott szem észreveszi, hogy drága, de a laikus talán meg sem tudná mondani.

Forrás Netflix / Utódlás

 

A bíróságon is „menő“

Mi is megírtuk, hogy egy Terry Sanderson nevű férfi síbaleset miatt perelte be Gwyneth Paltrow színésznőt. Az internet népe azonnal kiszúrta, hogy Paltrow a csendes luxus mintapéldája: a tárgyalásokon egy oversize, 550 eurós pulcsit viselt, 1200 dolláros Céline csizmával kiegészítve, nem is beszélve egy kábé 23 000 eurós Foundrae Jewelry arany nyakláncról.

Gwyneth Paltrow Forrás GettyImages / Rick Bowmer
Kiemelt tartalom
Ítéletet hozott a bíróság Gwyneth Paltrow síbaleseti ügyében Ítéletet hozott a bíróság Gwyneth Paltrow síbaleseti ügyében 2023.3.31 11:59

De az esztétika mellett tette le a voksát Amber Heard a Johnny Depp elleni per alatt; a hírhedt csaló, Anna Delvey és Cardi B. rapper is, akit verekedéssel vádoltak meg. Úgy látszik, a sztárok nem „hazudtolják meg“ magukat azzal, hogy olcsó ruhákban jelenjenek meg, de túl nagy feltűnést sem szeretnének azért kelteni. 


A csendes luxus és a normcore nagy rajongója volt Steve Jobs is, aki szerette az egyszerű, fekete, magasított nyakú pólókat, de azt kevesen tudják, hogy az Issey Miyake luxusmárka darabjairól volt szó. Mióta az üzletember outfitje ikonikussá vált, az „egyenruhát“ előszeretettel utánozzák wannabe zsenik, akik szintén tech-óriások élén képzelik el magukat.

Steve Jobs Forrás GettyImages / Justin Sullivan

A csendes luxus a Z generáció körében is népszerű lett, és a TikTokon #OldMoneyAesthetic-ként fut, ahol sokan gondolják azt, hogy hosszútávon megtérülhet, és még sokáig köztünk maradhat a kapszulagardróbra építő esztétika, ami a fenntarthatóság miatt is fontos: ezeket a praktikus, jó minőségű, minimalista stílusú ruhákat bármikor kombinálhatjuk szinte bármilyen más ruhadarabbal, anélkül, hogy a percenként változó fast fashiont vagy tiszavirág életű divatirányzatokat követnénk.