2024.9.17 17:32
Olvasási idő 0:34
Masszi-Rigó Csilla

Szlovákia Borbély Alexandra filmjével indul az Oscarért

FILMEK + SOROZATOK BORBÉLY ALEXANDRA FILMEK OSCAR-DÍJ SZLOVÁKIA

Iveta Grófová "Emma és a halálfejes lepke" című filmje a "Semmelweis" ellen versenyezhet a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért.

Míg Magyarország idén a Semmelweis című filmet indította a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért, addig Szlovákia szintén egy magyar kötődésű filmmel nevezett a kategóriában.

A szlovák-magyar határon játszódó Emma és a halálfejes lepke (angolul: The Hungarian Dressmaker) főszereplője Borbély Alexandra, aki Enyedi Ildikó Testről és lélekről című rendezésével már járt a 2018-as Oscar-díj-átadón, a film azonban végül nem kapott szobrot.

Iveta Grófová második világháború ideje alatt játszódó filmjét Karlovy Varyban mutatták be, Magyarországon a Cinefesten debütált. A történet főhőse egy saját életét kockáztató özvegy, Marika, aki egy zsidó kisfiút bújtat, miközben egy szlovák Hlinka-gárdista százados és egy német náci tiszt is ostromolja.

A filmben Borbély Alexandra mellett Molnár Piroska, Monori Lili, Bandor Éva, Derzsi János, Mátray László és Ujlaki Dénes is szerepet kapott.

A kategória 15 tételes shortlistjét december 17-én jelentik be, az öt végső jelöltet egy hónappal később, január 17-én teszik közzé.