2024.9.10 16:00
Olvasási idő 0:40
Szécsi Krisztián

Bejelentették, melyik filmet küldi Magyarország a jövő évi Oscarra

FILMEK + SOROZATOK MAGYAR FILM OSCAR-DÍJ SEMMELWEIS VECSEI H. MIKLÓS

18 egész estés mozifilm közül választották ki a hivatalos magyar Oscar-nevezést: hazánk Koltai Lajos "Semmelweis" című filmjével szállna versenybe a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért.

Magyarország a Semmelweis című filmet nevezi az Oscar-díj nemzetközi film kategóriájában, jelentette be kedden a Nemzeti Filmintézet.

A bizottság 18 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a hivatalos magyar Oscar-nevezést.

semmelweis vecsei h. miklos nagy katica
Forrás Imdb/ InterCom

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint minden ország egy olyan mozifilmet indíthat ebben a kategóriában, amelyet 2023. november 1. és 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban.

A bizottság tagjai között ott találjuk Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztost, Koncz Gabriella vágót, Lukácsy György dramaturg-rendezőt, Novák Emil operatőr-rendezőt, a Magyar Filmakadémia elnökét, Pesti Ákos filmgyártási szakembert, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendezőt és Szabó Csilla dramaturgot.

Koltai Lajos filmjét – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével –eddig mintegy 350 ezren látták a mozikban, ezzel pedig – a Nemzeti Filmintézet közlése szerint – az elmúlt öt év legnagyobb hazai mozisikerének számít.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit ismersz fel a magyar filmek közül? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit ismersz fel a magyar filmek közül? 2024.5.18 9:55

A nemzetközi kategóriában induló filmek közül az Amerikai Filmakadémia tagjai öt játékfilmet választanak ki, a jelöltek listáját pedig 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra. A gálát pedig március 2-án rendezik meg Los Angeles-ben.

Tavaly A kojot négy lelke volt a hivatalos magyar Oscar-nevezés.

Kiemelt tartalom
„Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével „Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével 2023.3.16 16:14