2024.9.17 16:41
Olvasási idő 0:57
Masszi-Rigó Csilla

Bemutatták az első fotót a Titan búvárhajó roncsáról

TECH-TUDOMÁNY KATASZTRÓFA TENGER TENGERALATTJÁRÓ TITAN

A héten kezdődő meghallgatásokon kiderült, mi volt az utolsó üzenet, amit a Titan a felszínen tartózkodó Polar Prince hajónak küldött.

A dél-karolinai North Charlestonban hétfőn kezdődött meg az a jövő hétig tartó meghallgatássorozat, amelyben a Titan amerikai mélytengeri búvárhajó katasztrófájának körülményeit vizsgálják.

Mint ismert, a Titanic roncsaihoz tartó Titan tavaly júniusban semmisült meg a fedélzetén öt emberrel. A roncsokat egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz találta meg mintegy négyezer méteres mélységben, kb. háromszáz méterre a Titanic roncsaitól.

Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat alapító elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-kutató, valamint Sazada Davúd vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és 19 éves fia, Szuleman is.

Kiemelt tartalom
Azonnal életüket veszthették a Titanic roncsai felé tartó tengeralattjáró utasai Azonnal életüket veszthették a Titanic roncsai felé tartó tengeralattjáró utasai 2023.6.23 14:27

Az amerikai parti őrség a meghallgatások első napján az utolsó üzenetváltást is bemutatta a Titan és a vele kapcsolatot tartó Polar Prince hajó személyzete között.

Itt minden rendben

– közölték a Titanról, noha a kommunikáció nem volt teljesen zökkenőmentes.

A meghallgatás során egy felvételt is közzétettek, amin a tavaly megsemmisült roncs egy darabja látható. A képen a hajó leszakadt farkúpja látható, amint az Atlanti-óceán mélyén fekszik. A CNN szerint ez az első nyilvánosan publikált fotó a Titanról.

titan tengeralattjaro katasztrofa buvarhajo roncs
A képen a hajó leszakadt farkúpja látható. Forrás Pelagic Research Services/U.S. Coast Guard

A parti őrség szerint a búvárhajót üzemeltető OcenGate magán tengerkutató vállalat a hajótest állapotát sosem vetette alá független vizsgálatnak, ráadásul 2022 és 2023 környékén két hónapig olyan körülmények között tárolták a hajót, amelyben az az időjárás hatásainak és változásainak is ki volt téve.

Kiemelt tartalom
A csernobili kiruccanások és elhagyatott elmegyógyintézetek nyomában – Mi az a sötét turizmus, és miért egyre népszerűbb? A csernobili kiruccanások és elhagyatott elmegyógyintézetek nyomában – Mi az a sötét turizmus, és miért egyre népszerűbb? 2023.10.15 9:36

A várhatóan jövő péntekig tartó meghallgatás célja a Titan-katasztrófa okainak és körülményeinek tisztázása, valamint az, hogy a most összegyűjtött információk segítségével a jövőben elkerülhető legyen a hasonló szerencsétlenségek megismétlődése.