2024.9.1 10:40
Olvasási idő 0:34
Masszi-Rigó Csilla

Megnyílt az első állami magyar-ukrán két tanítási nyelvű gimnázium Magyarországon

TÁRSADALOM ISKOLA KÖZÉPOKTATÁS OKTATÁS UKRAJNA

Szeptember 2-án kezdődik a tanév.

Ünnepélyes keretek között megnyílt szombaton Budapesten az első állami magyar-ukrán két tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium Csepelen – írja az MTI. Az iskola megnyitásáról még májusban állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Bár ukrán állampolgárok eddig is éltek Magyarországon, az orosz-ukrán háború miatt többletigények merültek fel az elmúlt két évben, ezért szükség volt egy olyan iskolára, ahol ukrán nyelven folyik az oktatás. A csepeli két tannyelvű általános iskolát és gimnáziumot a magyar állam finanszírozta. 

Megnyílt az első ukrán-magyar kéttannyelvű gimnázium Magyarországon
Forrás Lakatos Péter/ MTI

A szombati iskolanyitón az MTI beszámolója szerint magyar és az ukrán himnusz elhangzását követően Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló köszöntötte a résztvevőket és történelmi pillanatnak nevezte az iskola megnyitását, egyúttal köszönetet mondott az iskola megalapításáért az Ukrán Hagyományok Háza vezetőinek.

Az MTI híre szerint a magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskolába már 350 gyerek jelentkezett, de Grexa Liliána véleménye szerint ez a szám idén még emelkedni fog.