2024.9.14 9:31
Olvasási idő 3:44
Krajnyák Petra

Élet és halál, vadhattyúk, rizsszemek és békák – Válogatás a kortárs kínai irodalom gyöngyszemeiből

Élet és halál, vadhattyúk, rizsszemek és békák – Válogatás a kortárs kínai irodalom gyöngyszemeiből
Forrás REFRESHER Magyarország
KULTÚRA IRODALOM KÍNA OLVASÁS

A kínai irodalom egyetlen alakja sem vált olyan közismerté, mint a japán irodalmat hazánkban kvázi meghonosító Murakami Haruki. Könyvajánlónkkal ezen szeretnénk változtatni, így 11 írótól, 11 különböző könyvet mutatunk be.

1. Jü Hua: A hetedik nap

Jang Fej halott, csakhogy nincs pénze temetkezési helyre, így a temetetlen halottak világában toporog egy helyben hét napon keresztül. Itt találkozik a nevelőapjával, feleségével, aki elhagyta őt, az emberekkel, akik egy házbontásban haltak meg, a csecsemőkkel, akiket a kórház mint hulladékot hajítottak ki a folyóba, Egérlánnyal, aki öngyilkos lett. Jü Hua pontosan annyi iróniával tálalja a tragédiákat, hogy azok valóságalapja emészthető legyen. Egy túlvilági társadalomkritika a halhatatlan privilégiumokról, melyek egy nagyobb éket vernek föld alatti nyomortanyákon élő nincstelenek és a korrupt politikusok közé.

Forrás Moly.hu

2. Liu Csen-jün: Behálózott élet

A swifti szatíra hagyományaihoz hű karikatúrákkal és eltúlzott eseményekkel teli szatirikus novellafüzérben többek között egy vidéki lányból lett (ál)szűz prostituálttal ismerkedhetünk meg. A lány pénzt kölcsönöz egy uzsorástól, hogy találjon egy új feleséget a bátyjának, akinek az első felesége megszökött egy másik férfival. Csakhogy a második feleség is elszökik, a lány vadászni kezd rá, hogy visszaszerezze a keservesen megszerzett pénzt. Végül egy előkelő madám bűvkörében találja magát álszűz prostituáltként.

Forrás Moly.hu

3. Csang Vej: Hétféle gomba

A mágikus realizmus kínai mestere egy bölcs öregembert indít antropomorf állatokkal, gyilkos gombákkal teli szürreális kalandra. A szerző mesterien forgatja ki a maoista sztereotípiákat, így kompromittált, hibákkal teli hősök és szánalmas, szerencsétlen gonosztevők sorát tárja elénk. A főszereplő, az öreg Ding egy írástudatlan paraszt, aki egy saját maga által kreált forradalmi erkölcsi színjáték hősének hiszi magát. Ding megtestesíti a tökéletes parasztembert, aki semmit sem tud személyes környezetén kívüli világról, de fantasztikus képzelőerővel rendelkezik, és ért a lebilincselő, izgalmas történetek megalkotásához. A szerző egyedien cinikus, éleslátó stílusában egyetemes kérdéseket vet fel a hatalommal való visszaélésről.

Forrás Moly.hu

4. Ko Jan: Szecsuáni csípős

A képzeletbeli kisvárosba, Pinglebe röpít ez a kacskaringós történet a 2000-es évek Kínájáról, amikor ugyan még meghatározók a tradicionális családi értékek, és a férfi-női szerepek, de a családi kapocs korántsem olyan erős, mint régen. A mindentudó elbeszélőnk a főszereplő lánya, akiről ugyan szinte semmit nem tudunk meg, a ​család többi tagjáról viszont annál többet. A csilipaprikával ízesített lóbabpürét gyártó szecsuáni családban mindenki társadalmilag fotogén arcát mutatja, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Csakhogy idővel minden álca foszlani kezd.

Forrás Moly.hu

5. Szu Tong: Rizs

A harmincas évek Dél-Kínájában az árvíz és az éhínség elől Juharfalvából a városba menekülő földönfutó kezdetben menedéket kap a Dahongji Rizskereskedés tulajdonosánál. Feng és családja az elején úgy bánnak vele, mint a kutyával, majd beházasodik a gazdag kereskedőcsaládba, így egyre nagyobb befolyásra tesz szert. Feng jószándékával megforgatja a balsors kerekét: a család visszafordíthatatlanul rothadásnak indul. Több generáción keresztül követhetjük nyomon, ahogy a sikeres kereskedőcsalád a darabjaira hullik.

Forrás Moly.hu

6. Mo Jan: Békák

A kínai Kafkaként számon tartott író regényében egy Tadpole becenevű drámaíró nagynénjéről, Guguról tervez írni. Fiatal korában jó hírű, meggyőződéses kommunista lányaként bábaként vált ismerté közösségben. Azonban szeretője disszidálása után Gugu párthűsége megkérdőjeleződik. Hogy hűségét bizonyítsa, szigorúan felügyeli a hetvenes évek egygyermekes politikáját, és számon tartja a faluban a gyermekek számát. Gugu szülések helyett abortuszokhoz asszisztál, melyeket nyolc hónapos terhes nőkön sem rest végrehajtani.

Forrás Moly.hu

7. Csüng Csang: Vadhattyúk

A 20. századi Kína történelmét kegyetlen őszinteséggel tárja fel a szerző saját családja, egészen pontosan három erős nő történetén keresztül. A Kínában betiltott ​memoár és családtörténet Csang nagyanyja életének elbeszélésével kezdődik, aki egy kínai hadúr ágyasa, vagyis elismert szeretője volt, ám egy bölcs és türelmes orvoshoz ment feleségül. Hívő kommunista anyja történetével folytatja, aki előbb lelkeseden támogatja a Mao-rezsimet, majd gyötrelmek árán teljesen kiábrándul a rendszerből. Elkötelezett kommunista férjével ellentétben túléli a kulturális forradalmat, mely a pártelitet sem kímélte. Végezetül a fiatal írónő saját élményeit tárja elénk arról, milyen volt vörösgárdistaként felvonulni Pekingben.

Forrás Moly.hu

8. Amy Tan: A Mennyei Örömök Klubja

A négy részre osztott novellafüzérben csodálatos módon bontakozik ki négy anya, négy lány, és így négy család története. 1949-ben négy kínai emigráns fiatalasszonyt sodor össze a Sors San Franciscóban. Dim sumot esznek, madzsongot játszanak és kibeszélik az évek alatt felhalmozódott, elnyomott örömeiket és bánatukat. A Mennyei Örömök Klubjában bonyolult anya-lánya kapcsolatok kerülnek terítékre, melyeket a kulturális, generációs különbségek, a folyamatos félreértések és az eltérő gondolkodásmódok tépáznak meg.

Forrás Moly.hu

9. Csiu Hsziao-lung: Egy vörös hősnő halála

Ebben a politikai thrillerbe hajló krimiben egy folyó mocsaras torkolatában egy meztelen nő hullájára bukkannak, kilétének és gyilkosának felfedését sanghaji különleges ügyosztály felügyelőjére, Csen Kaora bízzák. A fiatal, hobbiköltő rendőr tántoríthatatlanul nyomoz, még azután is, hogy a nyomozás szálai mind a legfelsőbb politikai körökbe vezetnek. Hamarosan kiderül, hogy az áldozat kitüntetett szocialista, aki titokban aktfotókhoz állt modellt és orgiákban vett részt magas rangú szeretőjével.

Forrás Moly.hu

10. Nien Cseng: Élet és halál Sanghajban

Talán Nien Cheng kínai kulturális forradalom alatti meghurcoltatásáról szóló visszaemlékezése az egyik legnehezebb olvasmány összeállításunkban. Nien azon kevés kínai nők egyike volt, aki az 50-es, 60-as években vezető gazdasági pozíciót töltött be. A Shell egykori alkalmazottjaként őt is utolérte Mao új, pártviszályokat palástoló kampánya. 1966-ban angol kémnek bélyegezték és hat és fél éven át börtönben tartották. Ártatlanságához kitartóan ragaszkodott, miközben embertelen körülményekkel és a pszichológiai hadviselés valamennyi eszközével igyekezték megtörni vallatói. A megpróbáltatások szabadulása után sem értek véget: miközben éveken át szenvedett a hamis vádakra alapozott zaklatásoktól, lányát gyászolta, akit Mao hívei agyonvertek. Nien hullámvölgyekkel teli élete mellett a kínai politikai káoszba is betekintést enged.

Forrás Moly.hu

11. Vu Ming-ji: Rovarszemű ember

Vajo-vajo szigetén még mindig emberáldozattal engesztelik ki az isteneket. Minden másodszülött fiúnak el kell hagynia otthonát, amint 15 éves lett, hogy a tengeristené legyen. Atile'i a sziget legerősebb úszójaként és legjobb csónakosaként azonban az életet választja. Sorsa hamarosan összefonódik Alice-éval, akinek férje és fia is eltűnt a hegyekben. A magányos tengerparti házban csendben készül az öngyilkosságra, amikor Tajvan partjaira sodródik a hatalmas szemétsziget, Atile'i ideiglenes otthona.

Forrás Moly.hu
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!