2024.9.3 10:06
Olvasási idő 2:17
Kremmer Magdi

Így legyél energikus az iskolakezdésre: 6 tipp, hogy felkészült legyél az új tanévben

ÉLETMÓD EGYETEM ISKOLA KÖZÉPOKTATÁS

A suli első napjai még sokkal inkább a bemelegítésről szólnak, mint a tanulásról, viszont kettőt pislogunk és máris a tanulós délutánok kellős közepén találjuk magunkat. Segítünk, hogy egy kicsit könnyebb legyen az átmenet!

A nyár vége mindig keserédes: el kell búcsúznunk a jó időtől, a nyaralás, a pihenés és a szórakozás időszakától. De végre nem sülünk meg minden pillanatban, elővehetjük a kedvenc kötött pulcsinkat és a karácsonyhoz is közelebb kerülünk. Na meg persze elkezdődik az iskola, ami egyszerre izgalmas és ijesztő. Főleg akkor, ha az ember most kezdi el a középiskolát, érettségi előtt áll vagy elsőéves hallgatóként először megy be az egyetemre. Mindenképp nagy váltás átállni a lusta nyári hetekről a koránkelős sulis napokra, sokszor az iskola első hetei még a visszaszokásról szólnak. Ha viszont szeretnéd, hogy idén gördülékenyen menjen a tanévkezdés, most elmondjuk, hogy hogyan tudsz felkészülni az első tanulósabb iskolai napokra!

Búcsúztasd el a nyarat

Ahogy közeledik a nyár vége, érdemes időt szánni arra, hogy “formálisan” is lezárd a pihenés időszakát. Menj el egy utolsó strandolásra, hétvégi kiruccanásra vagy szervezz a barátaiddal egy nyárbúcsúztató bulit. Válogasd ki a kedvenc nyári fotóidat és magadban is gondold végig, hogy hogyan teltek az elmúlt hónapok. Idén ez egy kicsit nehezebb lehet, ugyanis a suli első napjai még verőfényes napsütésben és több mint harminc fokban telnek, de pont ezért még az első iskolai napok után is van alkalmunk kiélvezni a nyár utolsó napsugarait. A nyár “hivatalos” lezárása segít fejben is átállni a tanévkezdésre.

Így készülj fel az iskolakezdésre
Egy tábortűz a csillagos ég alatt jó nyárzáró program. Forrás Unsplash / Tegan Mierle

Alakíts ki egy napi rutint

A tanév során muszáj egy napi rutint követnünk, hiszen adott, hogy mikor kezdődnek az óráink és délután hányra érünk haza. Nagyon hirtelen fog érni a váltás, ha a teljesen laza nyár után egyik napról a másikra 6-kor kell kelned, hogy beérj a suliba. Épp ezért kezdd el átszoktatni magadat a korai kelésre és fekvésre, alakítsd ki azt a napi rutint, amit később a tanév során követni fogsz. Ha kialvatlanul és fáradtan kezded a tanévet, nem lesz egyszerű visszaszokni az iskolapadba. 

Menj ki a szabadba, amíg lehet

Használd ki, hogy még meleg van és sokáig süt a nap. Töltődj fel a szabad levegővel és a napsütéssel. Az aktív pihenés erősíti az immunrendszert, segít a stressz csökkentésben és energikusabb is leszel, ha elég D-vitamint kap a szervezeted.

Intézd el a teendőket

Ne hagyd az első sulis hétre az iskolai bevásárlást vagy az éves tananyag átnézését. Épp elég dolgod lesz a sulikezdéssel, könnyítsd meg a dolgod azzal, hogy előre készülsz a tanévre. Vásárolj be időben, hogy ne szeptemberben kelljen még füzetekért rohangálnod és less rá az iskola vagy az egyetem honlapján arra, hogy kik fognak tanítani. Nézz utána nagy vonalakban a tananyagnak, ha egyetemista vagy, töltsd le a tárgytematikákat.  

Forrás Carol Yepes / Getty Images

Gondold végig a tanévet

Lehet, hogy semmi kedved elkezdeni egy újabb tanévet, de hidd el, suliidőben is vannak dolgok, amiket várni lehet. Gondold át, hogy milyen lesz a következő tanév, mik azok az események, fontos dátumok, amiket vársz. Ha idén érettségizel, készíts egy tanulási ütemtervet és azt is gondold át, hogy mit szeretnél még mindenképp megcsinálni, mielőtt elballagsz. Egyetemistaként kicsit máshogy néz ki a tanév, csekkold le a szünetek, a szorgalmi- és vizsgaidőszakok dátumát. 

Tedd vonzóvá a sulit

Ha tényleg semmit nem tudsz várni, ami az iskolához kapcsolódik, találj ki olyan programokat, amik vonzóvá teszik számodra a sulit. Menj el kávézni a barátaiddal, esetleg jelentkezz valamilyen különórára vagy edzésre, ami miatt várni fogod az órák végét. Az iskolai szünetekre tervezz be pihentető és feltöltő programokat, hogy legyenek örömteli részei is a tanévnek. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!