2024.8.5 9:36
Olvasási idő 1:29
Szöllősi Anna

Újabb részleteket közölt a rendőrség Till Tamás ügyében

KÖZÉLET BŰNÜGY ELTŰNÉSEK GYILKOSSÁG TILL TAMÁS

Till Tamást ugyanabban a ruhában találták meg, amit a 11 éves fiú 24 évvel ezelőtt az eltűnésekor viselt, de a rendőrség csak a DNS-vizsgálatot követően mondhat biztosat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap a Facebookon közölt részleteket azzal kapcsolatban, hogy Baján a nyomozók nemrég megtalálták a 2000 tavaszán eltűnt Till Tamás holttestét – írja a 24.hu.

A rendőrség többek közt arról számolt be, hogy a médiában ellentmondó hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a szülőket nem értesítette a rendőrség a holttest megtalálásáról.
 

„Mindössze annyi történt, hogy a bajai tanyavilágban gyorsabban terjedtek a hírek, minthogy a szörnyű valóságot közlő rendőri csapat kiért volna Tillék házához. A hivatalos értesítés tehát megtörtént” – írták.

A holttest azokban a ruhákban volt, amiben 24 éve eltűnt, de a végső bizonyosságot a DNS-vizsgálat hozza majd meg – közölték.

Előzmények 

A 11 éves Till Tamás 2000. május 28-án tűnt el Baján, ahol gyerek- és repülőnapot tartottak. Biciklivel indult el otthonról, ám sosem tért haza, a hatóságok pedig megfelelő mennyiségű bizonyíték vagy holttest híján nyitva hagyták a gyermek aktáját.

A szülők már az eltűnés napján értesítették a rendőrséget, ők azonban eleinte nem vették komolyan az ügyet: azt sejtették, a fiú csak elcsavargott, így hamarosan hazakerül, pedig akkor, 2000-ben – mivel az eltűnt még nem töltötte be a 14. életévét – a rendőrségnek kötelessége lett volna azonnal keresést indítania. Amikor a hatóságok ráeszméltek, hogy tényleg nagy a baj, addigra a nyomok kihűltek.

Kiemelt tartalom
Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett 2024.7.14 10:28

Idén júniusban a rendőrség az ügyészségtől kapott egy új információt, amely szerint a bajai gyerekotthon egykori lakója – talán pénzért, talán fenyegetés hatására – részt vett 2000-ben egy gyermek holttestének elásásában. A rendőrök így jutottak el K. Péter személyéhez, aki 2011-ben öngyilkos lett. 

A nyomozás során kiderült, abban az időben a közeli gyermekotthon két lakója, K. Péter valamint egy János névre hallgató társa egy helyi vállalkozónál, V. József esztergályosnál dolgoztak annak bajai tanyáján. A férfi egy alkalommal arra kérte meg K. Pétert, hogy segítsen lebetonozni egy melléképületet, ahol a holttestet is megtalálták. V. József 2021-ben, ugyanebben az épületben vetett véget életének.

A rendőrség szerint Till Tamás arra biciklizhetett, és – bár a csütörtöki sajtótájékoztatón nem hangzott el – az egyik elképzelhető verzió, hogy V. József elgázolta a gyereket, és hogy ne legyen felelősségre vonható, eltüntette a holttestet. A rendőrség a vasárnapi posztjában jelezte: az, hogy pontosan mi történt Till Tamással, még a nyomozás tárgyát képezi.

Az 1989. július 19-én született Till Tamás most 35 éves lenne, a család a végsőkig reménykedett abban, hogy életben van. Történetéről korábban mi is cikkeztünk:

Kiemelt tartalom
A bajai kisfiú, a kék bicikli és a spanyolországi pedofilhálózat – Till Tamás rejtélyes eltűnésének története A bajai kisfiú, a kék bicikli és a spanyolországi pedofilhálózat – Till Tamás rejtélyes eltűnésének története 2023.5.7 9:55