2024.8.1 10:48
Olvasási idő 2:43
Masszi-Rigó Csilla

Megtalálták a 11 évesen eltűnt Till Tamás holttestét

KÖZÉLET BŰNÜGY GYILKOSSÁG TILL TAMÁS

Till Tamás 24 éve biciklivel indult el otthonról, szülei ekkor látták utoljára. Most egy bajai tanyán leltek rá a 11 évesen eltűnt gyermek holttestére. Erről a rendőrség egy videót is közzétett a Police.hu oldalon.

Till Tamás földi maradványait találták meg – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki sajtótájékoztatóján a Telex tudósítása szerint.

Az akkor 11 éves fiú 2000. május 28-án tűnt el Baján, ahol gyerek- és repülőnapot tartottak. Biciklizni indult, ám sosem tért haza, a hatóságok pedig megfelelő mennyiségű bizonyíték vagy holttest híján nyitva hagyták a gyermek aktáját. A szülők már az eltűnés napján értesítették a rendőrséget, ők azonban eleinte nem vették komolyan az ügyet: azt sejtették, a fiú csak elcsavargott, így hamarosan hazakerül, pedig akkor, 2000-ben – mivel az eltűnt még nem töltötte be a 14. életévét – a rendőrségnek kötelessége lett volna azonnal keresést indítania.

„Törékeny, de önálló gyerek volt, akit azzal engedtek el az eltűnése napján, hogy elmehet a közeli vadasparkba, de 13 órára haza kell érnie. Amikor nem ért haza, bejelentették a bajai rendőrségen, körözni kezdték, bejárták az általa feltételezetten bejárt útvonalat és keresték a barátoknál, ismerősöknél is” – mondta Petőfi Attila vezérőrnagy a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Forrás Facebook/ Tillné Vörös Katalin

Az elmúlt években több szálon is elindult a nyomozás. A rendőrök először azt gyanították, hogy valaki elgázolhatta a biciklis fiút, majd eltüntette a nyomokat, a biciklit azonban három hónappal az eltűnés után megtalálták, autóval történő külsérelmi nyomokat viszont nem találtak rajta. Két évvel az incidens után a család egyik barátja megölte a barátnőjét, testét pedig egy disznóól alá temette, ráadásul egy kisfiú megrontásáért is felelősségre vonták, így felmerült, hogy esetleg köze lehet Tamás eltűnéséhez. Később azt mondta, a rendőrök nyomására beismerte, ő ölte meg a fiút. Ám hiába ismerte be a bűncselekményt, nem tudta megmutatni, hova rejtette el a fiú holttestét. A hatóságokkal leszívatott egy halastavat, illetve egy szeméttelepet is átkutattak feleslegesen, a férfit pedig hazugságvizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta, hogy nincs köze a gyilkossághoz. 

2007-ben egy bajai építkezésen emberi csontokat találtak, és bár egy ideig azt hitték, hogy a fiú maradványai kerülhettek elő (mivel az eltűnése napján arra látták biciklizni), a vizsgálatok során kiderült, hogy az emberi maradványok még a világháború idejéből származnak. 2015 környékén már arról is szó volt, hogy Tamást egy spanyol pedofilhálózat rabolhatta el megrendelésre, ám erre utaló bizonyítékok nem kerültek elő, idén júniusban pedig a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségről azt tudták meg, hogy a bajai gyerekotthon egykori lakója részt vett 2000-ben egy gyerekholttest elásásában, de ezt akkor nem erősítették meg.

Dupla pénz járt Till Tamás holttestének elrejtéséért

A nyomozás során kiderült, abban az időben a közeli gyermekotthon két lakója, K. Péter (aki 2011-ben öngyilkosságot követett el), valamint egy János névre hallgató társa egy helyi vállalkozónál, V. József esztergályosnál dolgoztak. Az akkor hatvanas éveiben járó, kétgyerekes családapa egy egyhektáros tanyát vásárolt, rajta egy 800 négyzetméteres csarnokkal, ide akarta átköltöztetni a vállalkozását. A két fiatal napi 500 forintért dolgozott „Józsi bácsinak”, füvet kaszáltak, szemetet ástak, illetve részt vettek az építőmunkában is. Akkoriban az egyik melléképület építése is folyamatban volt egy kisebb fészerrel, aminek a sávalapja és a falai már megvoltak, aljzatbetonja viszont még nem.

V. József egy nap a strandon kereste fel a két fiatalt, akiknek azt mondta: dupla pénzért azonnal kellene menni dolgozni. János nemet mondott, Péter viszont elment a vállalkozóval, együtt keverték a betont a kis helyiségbe. Mikor a talicska kereke megbicsaklott, egy fóliába tekert gyerekholttest került elő. A vállalkozó először értetlenkedett, majd pénzt ígért Péternek, végül megfenyegette őt, hogy hallgasson a látottakról. A rendőrség szerint Till Tamás arra biciklizhetett, és bár a sajtótájékoztatón nem hangzott el, az egyik elképzelhető verzió mégiscsak az, hogy V. József elgázolta a gyereket, majd pedig, hogy ne legyen felelősségre vonható, eltüntette a holttestet.

A test eltüntetésében segítő Péterről kiderült, 2000-es évek elején volt egy nyári nap, amikor kétszázezer forinttal tért haza, azonban még a barátnőjének sem árulta el, honnan szerezte a pénzt. A helyszíni szemlét a rendőrség videóra vette: a fiú testét egy nejlonba csavarva találták meg, végleges megállapítás csak a genetikai vizsgálatok után lesz arról, valóban Tamást találták-e meg. A szemle után az egykori tulajdonos hozzátartozóit is elszámoltatta a rendőrség, mert 2021-ben V. József ezen a helyszínen lett öngyilkos, 85 évesen. A férfi özvegye és gyereke nem tudott érdemi vallomást tenni a cselekményről.

Az 1989. július 19-én született Till Tamás most 35 éves lenne, a család a végsőkig reménykedett abban, hogy életben van. Történetéről korábban a Refresher is cikkezett:

Kiemelt tartalom
A bajai kisfiú, a kék bicikli és a spanyolországi pedofilhálózat – Till Tamás rejtélyes eltűnésének története A bajai kisfiú, a kék bicikli és a spanyolországi pedofilhálózat – Till Tamás rejtélyes eltűnésének története 2023.5.7 9:55