2024.8.12 16:19
Olvasási idő 6:33
Vank Antal

10+1 őrült meglepetésvendég a Deadpool & Rozsomákból, akiket most jól elspoilerezünk

10+1 őrült meglepetésvendég a Deadpool & Rozsomákból, akiket most jól elspoilerezünk
Forrás Fórum Hungary
FILMEK + SOROZATOK DEADPOOL DISNEY HUGH JACKMAN MARVEL RYAN REYNOLDS

Ha jegyzetfüzettel ülnénk be a filmre és meg tudnánk állítani minden pillanatban, akkor is jó eséllyel lemaradnánk a cameók zöméről – ez pedig elég sok mindent elmond Ryan Reynolds és Hugh Jackman legújabb őrületéről.

Gyakran éri a Marvelt az a kritika, hogy finoman szólva sem túl eredeti, és ha belegondolunk, hogy mind a Dr. Strange az őrület multiverzumában, mind a Pókember: Nincs hazaút (az utóbbi idők legnagyobb sikerei) valójában kényeztetése volt az MCU rajongóinak, akkor érezhető, hogy a kritika egyrészt jogos, másrészt meg nem. Jogos, mert a mellékszereplők, visszatérő karakterek, kikacsintgatások lettek a lényegei az egykoron azért itt-ott kreatív szikrát villantó Moziverzumnak, és jogtalan, mert ha a nézők csak az ilyesmit tartalmazó mozikra özönlenek, akkor minek erőltesse meg magát a Disney, vagyis a Marvel anyacége? A Deadpool & Rozsomák azonban kicsit mindenre rálicitál – teszi mindezt afféle kívülállóként, így nehéz azt a fajta haragot rázúdítani, amit néhány vaskalapos Marvel-fantól kapott a három mozis Pókembert egy alkotásba zsúfoló Nincs hazaút. De Ryan Reynoldsra, aki szó szerint minden követ megmozgatott, hogy a nagypofájú zsoldos megvalósulhasson, nehéz lenne haragudni – pláne most, amikor a Disney a FOX összes licencével baszakadohat. Nézzünk tíz (plusz egy) őrült meglepetésvendéget, akit Ryan Reynolds magával ragadott álmai megvalósulásakor. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy természetesen spoilerezünk, szóval csak akkor olvassanak tovább, ha már látták a filmet, vagy ez a része annyira nem érdekli őket.

1: Chris Evans, mint Amerika Ka… várjunk egy percet!

Chris Evans egyike azon kevés színészeknek, akik elmondhatják magukról, hogy nem is egy, de rögtön két Marvel-filmben is igen fontos szerepet játszottak. Első alkalommal a 2005-ben debütált Fantasztikus négyesének Johnny-jaként, vagy Fáklyájaként ismerhette meg a közönség. A Fox rágógumimozija ugyan nem volt túl emlékezetes darab, de mentségére szóljon, hogy tökéletesen ártalmatlan kis semmiség volt. Deadpool, amint találkozik az Evans által alakított karakterrel, mintha maga is elfelejtette volna a dolgot, jelzi is Rozsomáknak, hogy most jön a híres Amerika Kapitány mondás – aztán a csavar, hogy ezúttal nem a Bosszúállók vezéreként jelenik meg az ismerős karakter. Evans parádézik a szerepben, amelyben többet káromkodik pár perc alatt, mint élete során összesen a vásznon, ráadásul az ígéretét (miszerint visszatérne-e ez MCU-ba) sem szegi meg… úgy nagyon.



2. Channing Tatum, mint... Gambit?!

Reynolds számára külön élvezet mély sebeket feltépni – de ezúttal elképesztően gálánsan viselkedett. Gambit, az egyik legkülönlegesebb X-Men, ráadásul Tatum előadásában jóval több egy egyszerű gagnél vagy kiszólásnál a szerepe – a színész ugyanis legalább annyira rögeszmésen el akarta játszani a karaktert egy saját filmben, mint Reynolds Deadpoolt. Több mint négy évig dolgozott együtt a Fox-szal, akik az X-Meneket terelgetve nem igazán találták meg a helyét – aztán jött a Disney, amely felvásárolta az egész kócerájt és egy híres interjú is, amelyben Tatum, láthatóan csalódottan mesélt arról, hogy rajta ugyan nem múlik, de szerinte bezárult minden ajtó. Nos, amit a filmipari óriás becsukott, azt Deadpool berúgta, így, ha nem is saját filmben, de Gambit végre a vászonra léphetett. Ugye, hogy nem is akkora paraszt ez a Deadpool?

A sosemlett szuperhősfilm emlékére Forrás Marvel.com / Gambit


3. Henry Cavill – „akivel amott nem bántak túl jól”

Kevés olyan szereplő van, akinek a felbukkanása felrobbantotta a mozitermet, de Henry Cavill ilyen volt. A DC univerzumában Supermant alakító, majd onnét kizúgó színészt hosszú évekig hitegette a Warner (sőt, egyes források szerint még az ottani képregényfilmes részleget átvevő James Gunn is), hogy belebújhat még Clark Kent szemüvegébe, így különösen fájhatott neki a búcsú. No de sebaj, Reynolds egy igen dögös jelenet erejéig beilleszti a Marvelbe, mint alternatív Rozsomákot (Cavillrine-t), igaz, a morcos hős nem túl boldog a nagypofájú zsoldos nyalizása miatt, meg is adja neki, ami jár. Cavill valószínűleg ennyit lát a szerepből és az MCU-ból, leghamarabb a talán januárban végre forogni kezdő Hegylakó-újraongdolásban bukkan majd fel, amelyet a John Wick rendezője fog ledirigálni.

Itt még annyira nem is volt szomorú... Forrás Warner Bros. / Superman


4. Kardfogú végre összecsap Rozsomákkal

Rozsomák ősellensége, a hozzá hasonló képességekkel rendelkező Kardfog, vagy Kardfogú soha nem kapta meg a kiteljesedés lehetőségét – ezen pedig a Deadpool & Rozsomákban is röhögnek egy nagyot, mert a leszámolásra most sem igazán kerül sor, illetve fogalmazzunk úgy, hogy eléggé rövidre van vágva. Pedig ők ketten sok mindenben hasonlítanak egymásra, kár, hogy a filmek ezzel nem nagyon tudtak eddig mit kezdeni – de hát azokról a Foxos filmekről beszélünk, amelyekben képesek voltak Deadpoolt bevarrt szájjal bemutatni a nagyközönségnek. Kardfogú (angolul Sabretooth) ettől függetlenül is egy pozitív meglepetés, és már menőbb, mint a Liev Schreiber alakította változata Az X-Men kezdetek: Farkasban.


5. Doktor Strange… vagy hát ami megmaradt belőle

Sok rajongó nehezményezte, hogy a mágusokat – köztük Doktor Strange-et – elképesztően gyengének állítják be a Marvel filmekben. A jelek szerint valamilyen szinten egyetért velük a Deadpool & Rozsomák írógárdája is, akik magát a dokit nem idézik meg, pusztán egy pillanatra láthatjuk a köpönyegét a főellenség holmijai között, aki még ki is tér rá, hogy régebben találkozott egy „amatőr kis varázslóval”. Benedict Cumberbatch valószínűleg nem veszi zokon a dolgot, főleg, hogy a kvázi-régiek közül még ő az egyik aktív tagja a Bosszúállóknak, szóval valószínűleg keres annyit, hogy könnyedén túllendüljön egy ilyen fricskán – arról már nem is beszélve, hogy az ő humorérzéke is eléggé rendben van.

Csak a köpenye maradt meg Forrás Marvel Studios / Dr. Strange


6. Matthew McConaughey meglepetésszerepe

Deadpool, a Kölyök, vagy Cowboy Deadpool a képregényekben nem kap túl nagy szerepet, és a Deadpool & Rozsomákban sem – éppen ezért meglepő, hogy sikerült meggyőzni a 2014-ben Oscar-díjat is nyert McConaughey-t, hogy bújjon a gúnyájába. Gyakorlatilag felismerhetetlen előképzettség nélkül – ráadásul nálunk még a szinkron is nehezíti, hogy elégedetten csettintsünk a megvilágosodástól –, de ez jó poén volt az alkotóktól.


7. Nathan Fillion, aki elveszíti a fejét, de élvezi

„Headpool”, avagy egy, a Marvel egyik alternatív síkján pusztító zombiapokalipszis egyetlen túlélője igen… emlékezetes karakter a füzetben, így nem meglepő, hogy a „félszájú zsoldos” a Deadpool & Rozsomákban is felbukkan. Az már legalább annyira meghökkentő, hogy egy gagre sikerült egy másik sztárt megkeresni, igaz Nathan Fillion nem feltétlenül játszik egy ligában McConaughey-vel, de a geekek nagyjából a Firefly óta imádják, így bármiben jó „látni”, még, ha csak pár másodpercre is. Érdekesség, hogy Fillion és Reynolds közös múlton is osztoznak: mind a ketten voltak Zöld Lámpások. A Deadpoolt alakító színész a „nem túl szép emlékű” (azt hiszem így mondjuk politikailag korrekten, hogy nézhetetlenül szar?) mozifilmben, míg Fillion több rajzfilmben alakította a kissé elfeledett szuperhőst.

Egy másik kanadai, aki szintén volt Zöld Lámpás... Forrás Instagram / @nathanfillion


8. Az egész Reynolds-család

Az előzetesekben már ellőtték, hogy Lady Deadpool is szerepet kap majd a filmben – és már akkor sokan biztosak voltak benne, hogy Wanda Wilson bőrébe nem más bújik majd, mint Reynolds neje, a még mindig gyönyörű Blake Lively. Ez így is lett – bár sokat nem látunk belőle azon felül, hogy a jelek szerint a közösségi médiában egymást szívesen osztó sztárpár szemtől szembe kerülnek egymással – az „asszonyt” inkább Rozsomákra bízza a mocskosszájú zsoldos. Az már valahol nagyobb meglepetés, hogy a teljes Reynolds-család fel-felbukkan, így James, Inez, Betty és Olin is. (James Ryan egyetlen fia a stáblista szerint például „egy sikító mutáns”).

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Ryan Reynolds (@vancityreynolds) által megosztott bejegyzés

9. Elektra, te vagy az?

A Fox híres érzékkel cseszte el a Marvel karaktereket, valamiért a rajongóknak azonban mindennél jobban fájt a simán nézhető Daredevil – A Fenegyerek, amelyben Ben Affleck tolja le a vak igazságosztó figuráját,  „szerelmét”, Elektrát pedig az életében is sokáig mellette kitartó Jennifer Garner. Utóbbi jóval a józanéletűbb (vagy hát kevésbé hímsoviniszta) „girl power” filmek előtt kapott saját kalandot is, ezt inkább jobb elfeledni – épp ezért jó, hogy megjelenik, és kiküszöbölheti a csorbát Deadpoolék mellett. Természetesen a két színész „se veled, se nélküled” kapcsolatára is ellő egy poént a nagypofájú zsoldos („Sajnálom, ami Fenegyerekkel történt”), de miután a valóságban Garner és Affleck nincsenek rosszban, így ez a vicc is jól sül el, hát még Garner reakciója, akiről muszáj megjegyezni, hogy bár 2003-ban bújt először a karakter bőrébe és két évvel később – úgy tűnt, akkor – utoljára, még mindig tüneményes a vásznon.

10. Az egyetlen Penge – de nem az, akinek a filmjét a Marvel évek óta készíti


Nagyon sokszor sikerül jól álcáznia a Deadpool írógárdájának azt, hogy kiemelkedően intelligens emberekből áll, de amikor az eredeti Penge, vagyis Wesley Snipes kultikus szerelésében felbukkan a vásznon, az tipikusan ez a momentum. Ezzel ugyanis nemcsak, hogy sót hintenek az évek óta a saját Pengéjükkel töketlenkedő teljes Disney-s Marvel-stábnak, de egyben rehabilitálják Snipest (aki szintén összetűzésbe került a hatóságokkal – bár kicsit másként, mint az MCU-ból azonnal kipenderített Jonathan Majors), plusz egy mozdulattal sikerül MÉGSEM a legrégebbi karakterré tenniük Rozsomákot az MCU-ban. Bezony, hiába ássa ki Deadpool szó szerint a hulláját Hugh Jackmannek, ő a film durván feléig mondhatja el magáról, hogy (a 2000-ben debütált X-Men – A kívülállóknak köszönhetően) a legrégebb óta jelen levő szuperhős, Penge első mozija ugyanis 1998-ban debütált, vagyis két évvel korábban. Ezt neked, szőrös „kis” genyó! Érdekesség: bár elhangzik a filmben, hogy Snipes az „egyetlen” Penge, ez kicsit csúsztatás – a figurát ugyanis egy egész évadon keresztül Sticky Fingaz is eljátszotta a nem túl emlékezetes – de nem is katasztrofális – Blade: The Series című sorozatban!



+1: Nicepool, vagyis Ryan Reynolds, ha nem lett volna a Deadpool

Totálisan pikáns és okos poén „Nicepool” figurája is, aki tulajdonképpen egy csodálatosra sminkelt, szép hajú (!), egy rém rusnya kutyát és egy termékelhelyezést (figyelsz, Disney, igen, ezt is kifigurázzák) is kap. Reynoldsot Deadpool előtt korábban rengeteg kritika és ekézés érte amiatt, hogy elsősorban a szépfiús külseje és karizmája az, ami miatt valamennyire képes a felszínen maradni Hollywoodban, így a Deadpool & Rozsomák konkrétan a saját sztárját is elég rendesen megtépázza (több ízben is). Reynolds karrierjét egy szappanoperában kezdte, majd olyan, fura tinivígjátékok jöttek, mint a Lányok a csúcson, a Fruska Gate, vagy az amúgy a maga nemében annyira nem szörnyű Buliszervíz. Sokáig úgy tűnt, az ezekből egyenes ágon következő romkomok következnek majd, mert amikor megpróbált kimozdulni a komfortzónájából, az olyan buktákat eredményezett, mint a már említett Zöld Lámpás, vagy éppen az R.I.P.D. – Szellemzsaruk. Ahogy Deadpoolnak ő, ahogy Marvelnek a Deadpool, úgy neki magának is ez a projekt volt a megváltás. A filmben amúgy mintha szándékosan véglegesen le is számolna ezzel az oldalával Ryan – Nicepool lehet, hogy szép, de szuperképességek terén rendelkezik hiányosságokkal.


Természetesen ezen kívül is milliónyi őrült cameó található a filmben, de ezek voltak azok, amelyek – legalábbis számunkra – a legnagyobbat ütöttek.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!