2024.8.1 15:25
Olvasási idő 0:53
Masszi-Rigó Csilla

Mindenki lenyugodhat, idén a tavalyinál is nagyobb lesz az augusztus 20-i tűzijáték

KÖZÉLET AUGUSZTUS 20 BUDAPEST KÖZPÉNZ MAGYARORSZÁG TŰZIJÁTÉK

Tavaly egész Európa legnagyobb tűzijátékát rendezték meg, idén még ennél is látványosabb műsorra készülnek a fővárosban – természetesen közpénzből.

Bőszen készül Szent István napjára Magyarország kormánya, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki bejelentése szerint ugyanis a legnagyobb európai tűzijáték szemtanúi lehetnek az eseményre látogatók idén augusztus 20-án.

A Magyar Nemzet cikke szerint az eddigi 4,3 helyett immár több mint 5 kilométer hosszan lehet majd a Duna mentén csodálni az ünnep fináléját, melynek látványterülete a Petőfi hídtól egészen a Margit-sziget közepéig tart. A 21 órakor kezdődő műsort idén is híres magyar zeneszerzők alkotásai és népdalok kísérik. 

Ahogy a Telex emlékeztet: idén 12,5 milliárd forintot adott a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek a Szent István Napi Programsorozat megrendezésére. Ehhez társul még a korábban a tűzijáték megszervezésére adott 2,4 milliárdos támogatás, így az ünnepség összesen legalább 15 milliárd forint közpénzbe kerül majd.

Európa legnagyobb tűzijátéka lesz Magyarországon augusztus 20-án
Idén már öt kilométer hosszan terül majd el a szakasz, amelyen tűzijáték lesz. Forrás andern / GETTY IMAGES

Az államalapítás ünnepe idén keddre esik, vagyis 2024-ben négynapos hosszú hétvégét kapunk, így az ünneplés már augusztus 17-én, szombaton, elkezdődhet. Az  ünnepnap ezúttal is a Kossuth téri zászlófelvonással és az ünnepélyes tisztavatással kezdődik, később légi parádé is lesz. A négynapos rendezvénysorozat összesen 19 helyszínen várja majd az érdeklődőket.

Kiemelt tartalom
Polgári „falu“, építészeti kavalkád és zsidó miliő: Újlipótváros nyomába eredtünk Polgári „falu“, építészeti kavalkád és zsidó miliő: Újlipótváros nyomába eredtünk tegnap 12:22 -kor

Szente Vajk, a Szent István-napi ünnepségsorozat nagykövete elmondta: a gasztronómiai programok közül a Csárdafesztivál várja a belvárosban a vendégeket, a másik hasonló helyszín pedig a Magyar ízek utcája, de lesz Mesterségek ünnepe, a Millenáris park pedig művészkertté változik a hétvégére, ahol a divat és a design kap majd főszerepet.