Magyarország tortája, a Mákvirág gyerekkori emlékeket idéz, míg az ország cukormentes tortája, a Zöld málna inkább a színekkel játszik. Augusztus 19-től lehet őket megkóstolni.
Kovács Alfréd váci cukrász Mákvirág névre keresztelt édessége kapta idén a Magyarország tortája címet, az ország cukormentes tortája pedig Novák Ádám és Csonka László Zöld málna nevű tortája lett – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott csütörtöki közleményből.
A Magyar Cukrász Ipartestület idén 18. alkalommal hirdette meg a versenyt, amelynek győzteseit az Országház Vadásztermében hirdették ki. Az ország tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában.
Az idei verseny témája a „szuperélelmiszer” volt, amellyel a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra igyekeztek felhívni a figyelmet. Olyan tortákat vártak, amelyekben az alább felsorolt alapanyagok közül legalább kettő szerepelt:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt alapanyag volt még a homoktövis, a berkenye, a kökény, a méz, a mák, az egres, a szamóca, a málna, az aszalt szilva, a kékszőlő, az étcsokoládé és a zab. A zsűrizés három körben zajlott.
Az előírásoknak megfelelően minden tortának minimum 40 százalékban kellett felverteket vagy egyéb tésztarétegeket tartalmaznia, a cél ezzel az volt, hogy a hagyományos tortakészítés tradícióit ápolják.
Gyerekkori emlékeket idéz a Mákvirág
A Mákvirág készítője, Kovács Alfréd a váci Édes Vonal Cukrászdából, a győzelme után a világ legmákosabb emberének tartja magát, alkotásában fehér csokoládé, fekete ribizli, mandulalisztes mákos piskóta, feketeszezámmag-grillázs és mákolaj is fellelhető.
Mint mondja, a tortában gyermekkorának meghatározó ízei „fogócskáznak” egymással. „Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást“ – írják.
A Zöld málna a színekkel játszik
Magyarország cukormentes tortája idén a hozzáadott cukor nélkül készült Zöld málna lett. Ehhez Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai málnát és pisztáciát használtak fő elemként, utóbbi különböző textúrákban, mousse-ként és a piskótában is visszaköszön némi rózsavíz és fehér csokoládé társaságában. Egy szelet Zöld málna energiatartalma 232,4 kcal, míg szénhidrátértéke 10,5 gramm.
„A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák“ – írják a jellemzésben.
A tortákat árusító cukrászdák listája augusztus 17-től lesz elérhető a cukraszat.net oldalon.