2024.8.1 14:20
Olvasási idő 1:38
Masszi-Rigó Csilla

Kihirdették a Magyarország tortája verseny győzteseit

GASZTRO MAGYARORSZÁG TORTÁJA

Magyarország tortája, a Mákvirág gyerekkori emlékeket idéz, míg az ország cukormentes tortája, a Zöld málna inkább a színekkel játszik. Augusztus 19-től lehet őket megkóstolni.

Kovács Alfréd váci cukrász Mákvirág névre keresztelt édessége kapta idén a Magyarország tortája címet, az ország cukormentes tortája pedig Novák Ádám és Csonka László Zöld málna nevű tortája lett – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott csütörtöki közleményből.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 18. alkalommal hirdette meg a versenyt, amelynek győzteseit az Országház Vadásztermében hirdették ki. Az ország tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában.

Az idei verseny témája a „szuperélelmiszer” volt, amellyel a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra igyekeztek felhívni a figyelmet. Olyan tortákat vártak, amelyekben az alább felsorolt alapanyagok közül legalább kettő szerepelt: 

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt alapanyag volt még a homoktövis, a berkenye, a kökény, a méz, a mák, az egres, a szamóca, a málna, az aszalt szilva, a kékszőlő, az étcsokoládé és a zab. A zsűrizés három körben zajlott.

Az előírásoknak megfelelően minden tortának minimum 40 százalékban kellett felverteket vagy egyéb tésztarétegeket tartalmaznia, a cél ezzel az volt, hogy a hagyományos tortakészítés tradícióit ápolják.

Gyerekkori emlékeket idéz a Mákvirág

A Mákvirág készítője, Kovács Alfréd a váci Édes Vonal Cukrászdából, a győzelme után a világ legmákosabb emberének tartja magát, alkotásában fehér csokoládé, fekete ribizli, mandulalisztes mákos piskóta, feketeszezámmag-grillázs és mákolaj is fellelhető.

Kihirdették Magyarország tortáját
Magyarország Tortája, a MÁKVIRÁG. Forrás Magyarország tortája

Mint mondja, a tortában gyermekkorának meghatározó ízei „fogócskáznak” egymással. „Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást“ – írják.

A Zöld málna a színekkel játszik

Magyarország cukormentes tortája idén a hozzáadott cukor nélkül készült Zöld málna lett. Ehhez Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai málnát és pisztáciát használtak fő elemként, utóbbi különböző textúrákban, mousse-ként és a piskótában is visszaköszön némi rózsavíz és fehér csokoládé társaságában. Egy szelet Zöld málna energiatartalma 232,4 kcal, míg szénhidrátértéke 10,5 gramm.

„A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák“ – írják a jellemzésben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

REÖK Cukrászda (@reokcukraszda) által megosztott bejegyzés

A tortákat árusító cukrászdák listája augusztus 17-től lesz elérhető a cukraszat.net oldalon.