2024.8.5 13:22
Olvasási idő 3:56
Maier Péter

Színházi díszlettervőznek indult, végül a Sárkányok háza sikersorozat arca lett belőle – Bemutatjuk Emma D'Arcyt

Színházi díszlettervőznek indult, végül a Sárkányok háza sikersorozat arca lett belőle – Bemutatjuk Emma D'Arcyt
Forrás HBO
FILMEK + SOROZATOK EMMA D'ARCY HBO PORTRÉ TRÓNOK HARCA/SÁRKÁNYOK HÁZA

Emma D'Arcy nem sokat mutat magáról a nyilvánosságnak. Ennek ellenére összeszedtük, mit lehet tudni a Sárkányok háza sikersorozat Rhaenyrájáról, aki mindenkit lenyűgözött játékával.

A nyarunkat idén végigkísérte Sárkányok háza új évada. A Trónok harca előzménysorozatáról megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy színészi alakításokra ritkán van panasz – azok közül is kiemelkedik a Rhaenyrát alakító Emma D'Arcy, aki kifinomult játékával és brutális karizmájával már az első évadban felhívta magára a figyelmet. De ki ő, és honnan érkezik? Portrénk az angol színészről.

Spiritizmus, sci-fik és a színjátszás

Emma D'Arcy 1992 júniusában született Enfieldben, London északi külkerületében. A nyilvánosságnak nem árult el sokat gyerekkoráról, azt ugyanakkor tudni lehet egy Hey You Guysnak adott interjújából, hogy családja közeli kapcsolatot ápolt a spiritista egyházzal.

A spiritizmus (angolul spiritualism) egy olyan vallási felekezet, amelynek hívei hisznek a holtakkal való kapcsolattartásban, és médiumok által tartott szeánszokon kommunikálnak velük. Lényegében a kereszténység elemeit ötvözi a reinkarnáció eszméjével.

Ő nem tagja az egyháznak, de nyitott annak tanaira, és mindenre, ami spirituális vagy akár természetfeletti.

Drága nagymamám néhány éve halt meg, ő nagyon be volt vonódva a spiritista egyházba, úgyhogy én mindig is nyitott leszek rá, ha tenne nálam egy látogatást

– fogalmazott az interjúban.

A másik fontos inspiráló tényező D'Arcy gyerekkorában a sci-fi volt. Egy YouTube-os interjúban Bonnie Laufernek mesélte el, hogy édesapja függője volt a különböző sci-fi univerzumoknak. 

Leginkább ezzel váltottam meg a belépőmet a történetmesélés világába

– meséli a sci-fivel való kapcsolatáról. 

D'Arcy kifejezetten korán kezdett el érdeklődni a színház iránt. Első szerepét hatévesen kapta egy iskolai darabban: a Szentivánéji álomban alakította Titániát. Miután elvégezte az iskolát Londonban, Oxfordba ment egyetemre, ahol képzőművészetet tanult, és csak mellékesen játszott egyetemi színházi előadásokban. Először inkább a díszlettervezés érdekelte, de szépen-lassan a játék felé fordult, és miután végzett Oxfordban, elkezdett szerepeket keresni.

Színházból Sárkánykőre

Leszerződött a Roxane Vacca Managementtel, és egyre több megkeresést kapott színházaktól. 2017-ben például Ben Whishaw-val játszott együtt a londoni Almeidában. Szerepei mellett ugyanezen évben D'Arcy alapítótagja lett egy újonnan alakult színházi társulatnak: a Forward Arena Theatre Companynek mai napig egyik művészeti vezetője.

Emma D'Arcy a BBC Wanderlust című sorozatában
Emma D'Arcy a BBC Wanderlust című sorozatában Forrás BBC

Első televíziós szerepét BBC és a Netflix közös, Wanderlust című sorozatában kapta, amiben a tinédzser Naomi Richardsot alakította. 2019-ben a Wild Bill című brit tévésorozatban került képernyőre. 2020-ban két Amazon Prime-sorozatban is láthatta a nagyközönség: a Hanna című akciódrámában, illetve a Truth Seekers című, egy évadot megélt komikus horrorsorozatban is szerepet kapott.

Emma D'Arcy a Truth Seekers cím sorozatban
Emma D'Arcy a Truth Seekers cím sorozatban Forrás IMDB

Ugyanezen évben érkezett a nagy bejelentés: D'Arcyt kiválasztották Rhaenyra Targaryen szerepére a Sárkányok háza című Trónok harca-előzménysorozatban. A színész, aki akkor még messze nem volt közismert, úgy nyilatkozott, hogy a casting előtt egy részt sem látott a Trónok harcából, szerinte, ha ez nem így lett volna, nem kapja meg a szerepet.

Kizárt, hogy végig tudtam volna csinálni a meghallgatásokat, mert már akkor annyira szerettem volna a sorozatot, mint most. Azt hiszem, megtörtem volna a nyomás alatt

– fogalmazott az Interview magazinnak

A forgatásokat 2021 áprilisában kezdték meg, majd az HBO 2022 augusztusában tűzte képernyőre a Sárkányok háza első évadát, ami – amellett, hogy elég szépen teljesített – bebetonozta Emma D'Arcy helyét a mainstreamben. Egy megjelenés előtti, 2022-es interjúban a sorozat készítői úgy nyilatkoztak az Entertainment Weeklynek, hogy Rhaenyra sok szempontból a legfontosabb karaktere a sztorinak, D'Arcy pedig egyértelműen a Sárkányok háza arca lesz. Nem tévedtek.

Olivia Cooke és Emma D'Arcy országos barátok lettek a "Sárkányok háza" készítése alatt
Olivia Cooke és Emma D'Arcy országos barátok lettek a "Sárkányok háza" készítése alatt Forrás Kristina Bumphrey/Variety via Getty Images

A színész rengeteg méltatást kapott, miután a sorozat első évada megjelent. A kritikusok szerint az erős karizmája és jelenléte feldobta azokat a jeleneteket is, amik egyébként unalmasak lettek volna, illetve a Comic Book Resources arról írt, hogy a Rhaenyraként erősen kiütközik D'Arcy színházi tapasztalata abban, ahogy hozzányúl egy rendkívül komplex karakterhez. 2022-ben a GQ az év egyik felfedezettjének nevezte meg

illetve televíziós dráma kategóriában Golden Globe-ra is jelölték.

Ami a nagyjátékfilmeket illeti, D'Arcyt eddig nem sok mindenben láthattuk. 2020-ban szerepelt Philippa Lowthorpe Rendbontók (Misbehaviour) című alkotásában, illetve 2021-ben mellékszerepet kapott az Anyák napja (Mothering Sunday) című filmben, amiben olyan színészek játszottak, mint Colin Firth, Josh O'Connor és Olivia Colman. De az igazi nagy filmes szerep még várat magára, ami érthető annak fényében, hogy a Sárkányok háza feltételezhetően eléggé lefoglalja D'Arcyt. 

Emma D'Arcy, Odessa Young és Josh O'Connor oldalán az Anyák napja című filmben
Emma D'Arcy, Odessa Young és Josh O'Connor oldalán az Anyák napja című filmben Forrás Vertigo Média

Nem az a „celebszínész fajta“

Az elég jól látható, hogy – sokáig a közösségi médiát is kerülő – D'Arcy nem azért lett színész, mert a bulvárcsillogásra vágyott. Ha interjút ad, sokszor kifejezetten ismeretlen médiumoknak vagy youtubereknek teszi, a nyilvánosságban nem egy könnyen megközelíthető embernek mutatkozik. Ez utóbbin némileg enyhített a Negroni Sbagliatóról szóló megnyilatkozása, amiből virális mém lett, és TikTok-hangként is óriásit futott.

A magánéletébe nem sok betekintést enged, de azt tudjuk róla, hogy – akárcsak testvére – nembinárisként határozza meg nemi identitását, azaz nem helyezi el magát a nő–férfi vagy heteroszexuális–homoszexuális kategóriák egyikében sem. Az angol nyelvben ez azzal jár együtt, hogy önmagára sem a nőnemű, sem a hímnemű névmást nem használja, hanem az ilyenkor használatos they/them névmásokkal illetik őt, ami magyar nyelvre a névmásaink nemsemlegessége miatt nem lefordítható. D'Arcy szerint nemi identitása hozzájárult ahhoz, hogy alkalmas legyen Rhaenyra szerepére.

Rhaenyra folyamatosan küzd azzal, hogy mit jelent nőnek lenni, és alapvetően kívülálló. Retteg attól, hogy beleragad az anyaságba, és tisztában van azzal, hogy más lenne a helyzete, ha férfi lenne

– fogalmazott a Hollywood Reporternek. „Én nembináris vagyok. Mindig is úgy éreztem, hogy egyszerre vonz és taszít a férfias és a nőies identitás, és azt hiszem, ez rá is igaz“ – tette hozzá.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Emma D’Arcy (@emmaziadarcy) által megosztott bejegyzés

Különleges karaktere lehet a brit- és amerikai filmiparnak, amennyiben szándékában áll ennél nagyobb filmsztárnak lenni a színház mellett. Megkerülhetetlen karizmáját, tekintélyt parancsoló, mégis kedves kisugárzását valószínűleg imádni fogják a rendezők, különösen egy olyan korban, ahol az erős női karakterek (akiket alakít!) több fényt kapnak, mint valaha. 

Kiemelt tartalom
Megnéztük a Sárkányok háza 2. évadát, amelyet egy sárkánykaromnyi választ el a tökéletességtől Megnéztük a Sárkányok háza 2. évadát, amelyet egy sárkánykaromnyi választ el a tökéletességtől 2024.8.6 14:14

Jó kérdés ugyanakkor, hogy merre tovább. A fent említett filmek és sorozatok mellett csak rövidfilmekben szerepelt, rengeteg minden van benne még, amit megmutathat, ha egyszer lecseng a Sárkányok háza-hype. Kérdés, hogy ez mikor történik meg, ugyanis elég erős esély van egy harmadik évadra, aminek a megjelenéséről egyelőre nem nagyon tudunk semmit, de ha egyszer megérkezik, egész biztos, hogy Emma D'Arcy ott is ellopja majd a show-t.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!