2024.7.22 11:53
Olvasási idő 1:02
Maier Péter

Szerdán hirdetik ki az egyetemi felvételi ponthatárait, 120 ezer SMS-t küldenek ki másfél órán belül

TÁRSADALOM EGYETEM FELVÉTELI FELVÉTELI PONTHATÁROK

Idén Debrecenben lesz a központi Pont Ott Parti, ami éppen a Campus Fesztivál nyitónapjára esik.

Június 24-én, szerdán, lehull a lepel az egyetemi ponthatárokról, és mind a több mint 120 ezer felsőoktatásba jelentkező SMS-ben értesül majd arról, hogy bejutott-e oda, ahova szeretett volna – erről Varga-Bajusz Veronika beszélt az M1-en.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára szerint ez nagy áttörés a korábbi évekhez képest, amikor 100 ezer körül volt a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Az MTI szemléje szerint az államtitkár arról beszélt, hogy idén a vidéki egyetemek népszerűsége már elérte a budapestiekét, minden második jelentkező vidéki egyetemet jelölt meg. Ezért is, ebben az évben először Debrecenben lesz a központi Pont Ott Parti, ami egy napra esik a Campus Fesztivál nyitórendezvényével és az Európai Egyetemi Játékok zárórendezvényével.

Varga-Bajusz Veronika elmondta: a felvételizők szerdán 20 órától kapnak értesítést SMS-ben az eredményükről. A 120 ezer SMS kiküldése eltarthat egy darabig az Oktatási Hivatalnak, de egy-másfél órán belül mindenkinek meg kell érkezzen az üzenet.


Akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová. Tavaly is mintegy 5 ezer hallgatót vettek fel ennek keretében, van tehát még további lehetőség az államtitkár szerint.

Fotó a 2022-es budapesti Pont Ott Partiról
Fotó a 2022-es budapesti Pont Ott Partiról Forrás MTI/Kovács Anikó

Varga-Bajusz kifejtette: idén is a gazdaságtudományi képzések voltak a legnépszerűbbek a felvételizők körében, második helyre került a pedagógusképzés, a harmadik helyen állnak a műszaki szakok, de az első hatban szerepel az orvostudományi és az informatikai terület is.

Kiemelt tartalom
Így legyél energikus az iskolakezdésre: 6 tipp, hogy felkészült legyél az új tanévben Így legyél energikus az iskolakezdésre: 6 tipp, hogy felkészült legyél az új tanévben 2024.9.3 10:06

Bár a kormány szereti azt hangsúlyozni, hogy az oktatásban minden a legnagyobb rendben, szó sincs rendszerszintű tanárhiányról, a pedagógusképzések esetében 220 olyan osztatlan, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas szak volt, amit első helyen csak egyetlen diák jelölt meg.

Kiemelt tartalom
Több olyan tanári szak is volt az ELTE-n, amire csak egyetlen diák jelentkezett első helyen Több olyan tanári szak is volt az ELTE-n, amire csak egyetlen diák jelentkezett első helyen 2024.7.8 12:13