2024.7.21 13:25
Olvasási idő 1:02
Szöllősi Anna

Az Adidas dobta a kampányából Bella Hadidot, miután Izrael antiszemitizmussal vádolta meg a modellt

DIVAT ADIDAS BELLA HADID IZRAEL PALESZTINA

Az Adidas kikukázta Bella Hadidot az 1972-es müncheni olimpiára utaló retrócipő reklámkampányából, miután a palesztin származású szupermodellt Izrael-ellenes magatartással és antiszemitizmussal vádolta meg Izrael.

A német sportruházati vállalat Hadidot választotta SL72-es edzőcipőjének reklámozására, amelyet az 1972-es olimpia alkalmából dobtak először piacra. Izrael bírálta az Adidast, hogy Bella Hadidot választották a kampány arcának, a sportruházatot gyártó vállalat pedig nem sokkal később közölte is, hogy „felülvizsgálja” az 1972-es müncheni olimpiai játékok apropóján indított kampányt – írja a BBC.  

Izrael a félig palesztin származású szupermodellt antiszemitizmussal és Izrael-ellenességgel vádolta meg, és az állam hivatalos X-fiókján adott hangot nemtetszésének azzal kapcsolatban, hogy Hadid lett az Adidas arca. A posztban felidézték az 1972-es müncheni játékokon történt támadást, amikor a Fekete Szeptember palesztin csoport tagjai betörtek az olimpiai faluba, ahol 11 izraeli sportolót ejtettek foglyul majd öltek meg.

Az Adidas azóta megerősítette az AFP-nek, hogy Hadidot eltávolították a kampányból, közleményükben pedig azt írták: „Tisztában vagyunk azzal, hogy tragikus történelmi eseményekkel való összefüggések merültek fel, és – bár ezek teljesen szándéktalanok –elnézést kérünk.“

Kiemelt tartalom
Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni 2024.8.23 12:12

Hadid a gázai konfliktus kirobbanása óta rendszeresen emel hangot a palesztin civilek mellett, korábban úgy fogalmazott, „lesújtotta a palesztin nép vesztesége és az empátia hiánya, amely a világ kormányzatai felől érkezik” Múlt hónapban nővérével, Gigivel együtt 1 millió dollárt adományozott humanitárius szervezeteknek.  

Az interneten számos felhasználó áll ki Hadid mellett, akik az Adidas bojkottjára szólítanak fel. A TMZ bulvárlap pedig arról ír, hogy maga a szupermodell is megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben.