2024.7.18 10:18
Olvasási idő 1:10
Szöllősi Anna

Napágyak és napernyők miatt áll a bál Mallorcán, Görögországban tengerparti éttermekre pikkelnek a helyiek

UTAZÁS GÖRÖGORSZÁG NYARALÁS SPANYOLORSZÁG TENGER TENGERPART TURIZMUS

Mallorcán a helyiek megelégelték, hogy a hajnalban kelő turisták székfoglalósdit játszanak, amivel elhappolják a legjobb tengerparti helyeket, a görögök pedig főleg a strandokra kitelepülő vállalkozásokat nézik szúrós szemmel.

Elegük lett a helyieknek Görögország és Spanyolország tengerparti városaiban: a strandokon szinte lehetetlen napernyőt és napágyat találni, mert a hajnalban kelők – a többi fürdőzőt kiszorítva – rendszeresen elhappolják azokat. Ráadásul a turisták sokszor csak lefoglalják maguknak a nyugágyakat egy törölközővel, de ott sincsenek, valószínűleg elmennek egyet komótosan reggelizni. 
 

Mallorca egy-egy partszakaszán a városi tanács egy külsős cégen keresztül biztosítja a napágyak és napernyők bérbeadását napidíj ellenében, de gyakran az éttermek is telepítenek illegálisan fekhelyeket, irreális árakért cserébe. A 24.hu emlékeztet: a szigeten arra is volt példa, hogy valaki felajánlotta egy strandolónak, hogy 500 fontért cserébe foglal neki helyet. Sokan azt gondolják, a problémát fel lehetne számolni, ha senki nem játszana székfoglalósdit hajnalban.

A görögök attól félnek, hogy eltűnnek a szabadstrandok

A görögöknek főleg az okoz gondot, hogy Korfun, Halkidikín és az Athén környéki tengerpartokon egyre több helyi kávézó és étterem követel magának nagyobb strandszakaszt, meghaladva a törvényben engedélyezett értéket. Emellett a kitelepülő cégek jogtalanul használnak egyes strandterületeket, valamint irreálisan magas összegeket kérnek el a turistáktól a napágyak, napernyők használatáért. A görög lakosok szerint a szabadstrandok lassan eltűnnek a partokon túl sok területet elfoglaló fizetős nyugágyak miatt.

Kiemelt tartalom
Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba 2024.8.17 10:22

Idén márciusban a görög parlament elfogadott egy új parthasználati törvényt, azzal a céllal, hogy védje a környezetet, illetve mindenki számára hozzáférhetővé tegye a partszakaszokat. A törvény értelmében a strandok területének legalább felének napernyőktől és napágyaktól mentesnek kell maradnia, és ezeket legalább 4 méterre kell a parvonaltól elhelyezni. A fizetős strandok területe nem haladhatja meg az 500 négyzetmétert és egy-egy fizetős strand között legalább egy 6 méteres szabad sávnak kell lennie.

Hogy mennyire vették komolyan az új szabályozást a vállalkozások, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hatóságok öt nap alatt 350 ezer eurónyi (kb. 138 millió forint) bírságot vetettek ki bárokra és éttermekre, főleg a fenti szabály megszegése miatt.