2024.7.27 8:21
Olvasási idő 0:31
Vank Antal

REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a legőrültebb konteókat egy képről?

REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a legőrültebb konteókat egy képről?
Forrás Országos Meteorológiai Szolgálat
TÁRSADALOM KONTEÓ KVÍZ ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLET

Mi történik egy hajóval, ha túl messzire megy a látóhatáron? Hát, néhányak szerint leesik a Földről. Legújabb kvízünkben összegyűjtöttünk tíz őrült konteót, amelyeket – remélhetőleg – akár egy képről is felismertek.

Amióta létezik az emberiség, azóta hiszünk a legkülönbözőbb dolgokban, amióta pedig létezik a világháló, a legőrültebb, bizonyíthatatlan teóriáknak is elképesztő követőtábora lett. Legújabb kvízünkben igen ingoványos terepre indulunk – a vad, őrült, vagy egyszerűen csak abszurd összeesküvéselméletek nyomába. Természetesen nem feltétlenül lehet azt mondani, hogy minden összeesküvéselmélet valójában csak puszta kitaláció (bár azért a legtöbbre igen), hiszen a múltban is akadtak olyan konteók, amelyekről bebizonyosodtak, hogy igazak – mint például, hogy a dohánygyártók évekig eltussolták, milyen káros hatásai is vannak a cigarettának, vagy, hogy az USA a saját lakosain kísérletezett pszichoaktív szerekkel –, de azért valljuk be, a legtöbb dolog elég légből kapott. Vagy mégsem?

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!
Kvíz
Te felismered a legőrültebb konteókat egy képről?
Kezdjük egy egyszerűbbel. Melyik furcsa, több emberéletet is követelő „teória” látható a fotón?
Forrás GETTY IMAGES
110
Kezdjük egy egyszerűbbel. Melyik furcsa, több emberéletet is követelő „teória” látható a fotón?
Ez egy repülő csészealj?
Talán a „Föld egy űrhajó”?
Ez egy 5G chip lenne?
Ahh, a híres laposföld-teória!
Talán az emberek viselkedésének befolyásolása műholdak segítségével?
Magyarázat
A híres-hírhedt laposföld-teória azért abszurd, mert bár egy ideje már nemcsak, hogy műholdak segítségével figyelhetjük meg kívülről a bolygónkat, de többek között járt már ember is az űrben – ehhez képest népszerűsége töretlen, sőt, sajnos tragédiába is torkollt már. Többek között „Mad” Mike Hughes házilag barkácsolt magának egy rakétát, hogy aztán bebizonyítsa, mindenki más hazudik – ez lezuhant, hősünk pedig nem élte túl az esetet. „Slusszpoén”, hogy amennyiben esetleg rádöbbent volna, hogy a Föld mégsem lapos, a többi hívő simán csak besorolta volna őt azok közé (tudjátok, Ők, a Háttérhatalom), akik azt hazudják, hogy nem is igaz a teória.
Mi látható a képen és főképp milyen konteó fűződik hozzá?
Forrás NASA/Newsmakers
210
Mi látható a képen és főképp milyen konteó fűződik hozzá?
Barack Obama épp meggyalázni készül az amerikai zászlót, mert ő maga sem amerikai?
Egy tudós óvatosan megközelíti az amerikai zászló alá eltemetett 5G chipet!
Víruskutató épp arra készül, hogy a Coviddal megfertőzze a világot.
Egy laposföldhívő, amint rádöbben, hogy végig tévedett.
A holdraszállás – ami, mint azt tudjuk, meg sem történt!
Magyarázat
1969-ben az Egyesült Államoknak sikerült megelőznie a Szovjetuniót, amikor embert juttatott a Holdra. Vagy legalábbis hivatalosan, mert sokak szerint a híres „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” idézet valójában nem is a Holdunkról származik, az amerikaiak megrendezték az egészet. A teória alátámasztására számtalan – természetesen tudósok által később megcáfolt – „bizonyítékot” sorolnak fel a benne hívők, de a tüzet igen rendesen táplálja, hogy a bravúrt még párszor megismételtük, azóta legfeljebb csak próbálkozások vannak műholdak segítségével. Természetesen nem zárkózunk el attól, hogy a megrendezett teória talán igaz lehet, hiszen volt egy olyan verziója ennek az elképzelésnek, hogy Stanley Kubrickot kérték fel a feladatra, aki tényleg ledirigálta a holdraszállást. Igaz, a mester annyira maximalista volt, hogy végül a teljes stábbal együtt elutazott az égitestre, hogy a felvételek a lehető leghitelesebbek legyenek...
Mit látunk a képen és ez miért veszélyes sokak szerint?
Forrás qualcomm.com
310
Mit látunk a képen és ez miért veszélyes sokak szerint?
Ez egy koronavírus, kicsinyítés előtt!
A laposföld egy Háttérhatalom-manipulátor kezében?
Jesszus, ez egy 5G chip!
A Holdraszállás meghamisításának bizonyítékát tartalmazó adathordozó.
Képek a laposföldről egy reptilán-gyíklény kezében
Magyarázat
Hogy pontosan mitől is veszélyesek az 5G chipek, vagy mitől veszélyesebbek, mint mondjuk a 4, vagy 3G-s társaik, arra számtalan teória is van, de főleg a koronavírus alatt hihetetlenül népszerű konteóvá vált, hogy pusztán a létüktől is lehet bajunk. Egyes teóriák szerint magát a Covidot is terjesztette, mások szerint az emberek irányítására alkalmas technológia, amit az oltásokba – AZ ÖSSZESBE – beleraktak. Amellett, hogy rengetegen döntöttek úgy, hogy emiatt, vagy más miatt, de ők nem kérnek az oltásból, igen komoly anyagi károk is származtak ebből a konteóból: a brit hírközlési hatóságok szerint nagyjából 200 adótornyot rongáltak meg súlyosan azok, akik rettegtek az 5G-től és ez csak a járvány idején történt.
Fura fények az égen… de mik is azok?
Forrás YouTube / UFO in San Diego
410
Fura fények az égen… de mik is azok?
Szárnyas gyíklények bevetésen.
Idegenek űrhajókkal, akik időnként még a teheneinket is elviszik!
Öt fényes pont – 5G, egyértelmű!
Kitenyésztett koronavírusok készülnek megtámadni San Diegót
Az 51-es körzet épp új helyre repül.
Magyarázat
Az, hogy számtalan megmagyarázhatatlan repülő objektum bukkan fel időről időre, az tény, más kérdés, hogy ezekre később érkezik logikus (hah!) magyarázat. Az „idegenek felettünk repkednek, teheneket és embereket rabolnak, illetve néha análszondát is alkalmaznak” (nem, nem nagyon találtunk rá okot, ezt miért teszik) konteó nagyjából a fényképezőgépek és kézifelvevők elterjedésével egyidős, mert amint az ember megpillantott valamit az égen, és képes volt azt megörökíteni, mindig kérdéseket vetett fel, hogy mi is az, amit épp lát. Tudományos bizonyíték a mai napig nincs az idegenek létezésére, így sajnos nincs lehetőségünk kis szürke lényektől megkérdezni, pontosan miből is származik ez a fixáció az análszondával?
A képen (higgyetek nekünk) Nevada állam egy lezárt területe látható. De mi is ez és miért fontos?
Forrás Barry King/WireImage/ Getty Images
510
A képen (higgyetek nekünk) Nevada állam egy lezárt területe látható. De mi is ez és miért fontos?
Itt tenyésztik egymást a gyíklények?
Ha ezen a határon túllépsz, leesel a laposföldről.
Itt található a híres / hírhedt 51-es körzet?
Itt tárolják a koronavírus 0 páciensét.
Barack Obama kedvenc étterme, ahol embereket szolgálnak fel.
Magyarázat
Az 1954-ben megnyitott Nevadában található 51-es körzet (amely az Egyesült Államok Légierejének teszt- és gyakorlókörzete) az tény. Az, hogy itt az USA meglehetősen nagy titokban dolgozik, ezzel se nagyon lehet vitatkozni. Ez a két tény pedig tökéletes alapanyaga az őrültebbnél őrültebb konteóknak, ezek közül is kiemelkedik azonban a Roswellben lezuhant idegen űrhajó idemenekítése, illetve tárolása, tanulmányozása is. Hogy ez mennyi egyéb konteónak adott később alapot, azt megszámolni is nehéz volna, legyen elég annyi, ha ezek mind igazak, akkor minden technikai fejlesztés – köztük a Holdra szálláshoz szükségesek is, ami meg sem történt, ugye – erről a bázisról származik, az Idegenek ide szállnak fel és le rendszeresen, tárgyalnak is valakivel (főképp az USA elnökével, akiket a háttérhatalom irányít), sőt, gyilkos giliszták (!) is kiszabadultak innét egyszer.
Ki ő és miért fontos?
Forrás FanDom
610
Ki ő és miért fontos?
Egyike az első oltásokat megkapó embereknek (utólag színezett).
Egy Reptilian, vagyis Gyíkember!
Az 5G chipekben lakó kis lény.
A Hold egyik lakója.
Egyértelmű: egy spagettiszörny-hívő!
Magyarázat
Ezt sem sorolnánk a túl nehéz kérdések közé, lévén elég ismert és rengeteget parodizált teória. Az egyik legnépszerűbb konteó szerint ugyanis a háttérhatalom (ha most nem kezdünk el különböző népcsoportokat meg családneveket felsorolni) valójában nem is emberek, hanem gyíkemberek, és igen, sokak szerint közéjük tartozik Barack Obamától elkezdve a fél Hollywoodon keresztül Soros Györgyön át MINDENKI is. Hogy a gyíklények/gyíkemberek honnét jönnek, és miért is akarnak mindent uralni, arra milliónyi egyéb teória van, de ennyire ne merészkedjünk be a nyúl üregébe, legyen elég annyi, hogy itt vannak köztünk és világuralomra törnek, vagy már uralkodnak is, a tetszőleges válasz aláhúzandó.
Ki ő és milyen konteóhoz kapcsolódik?
Forrás Selcuk Acar/NurPhoto via Getty Images
710
Ki ő és milyen konteóhoz kapcsolódik?
Egy gyíklény, aki épp megenni készül egy gyermeket.
Az 5G oltástól komoly fájdalmakat átélő páciens.
Elkapják az első embert, aki bizonyítani tudná, hogy a Föld lapos.
A híres QAnon-sámán.
Egy Szíriuszról érkezett ősmagyar, aki megtanítja a civilizáció alapjait a többi lakónak.
Magyarázat
Bizony, ez is azért egy egyszerűbb feladvány, a fotó ugyanis a „Capitolium ostromakor” elkapott egyik behatólót, a QAnon-sámán néven elhíresült figurát ábrázolja. Neki köszönhetően az is értesült a QAnon-összeesküvésről, aki nem akart. Az igen szövevényes konteó 2017 környékén indult, és még röviden is nehéz lenne összefoglalni. Legyen elég annyi, hogy eszerint Trump a kijelölt vezér, aki a sátánistákat, pedofilokat és minden más fertelmet tartalmazó liberális elit ellen egy úgynevezett „Vihar” hadművelet során megtisztítja a közéletet. Ezt a konteót sem feltétlenül nevezhetjük ártalmatlannak, mint azt a mellékelt ábra és a már említett „ostrom” is jelzi.
Milyen tragédia és milyen összeesküvés-elmélet rémlik fel az alábbi képet látva?
Forrás Készítette: Wally Gobetz, CC BY 2.0,
810
Milyen tragédia és milyen összeesküvés-elmélet rémlik fel az alábbi képet látva?
A Kapitólium ostroma.
A Reichstagot elemésztő lángok.
2001 szeptembere és a terrortámadás.
A Népstadiont elemésztő lángok.
Technikai hiba miatt bekövetkezett tűzeset New Yorkban.
Magyarázat
Igyekeztünk a válaszokban sem vicceskedni, hiszen 2001. szeptember 11-én, helyi idő szerint kedden terroristák összesen négy darab polgári repülőgépet térítettek el, hogy ezekkel aztán civilekre támadjanak. A dolog „sikeres” volt, kettő ugyanis a New York-i World Trade Center ikertornyaiba csapódott, amelyek teljesen megsemmisültek a támadást követően. Miközben a cselekmény során közel 3000 ember veszítette el életét és több mint 6000 ember sérült meg, szinte órákkal később már elkezdett terjedni az az elmélet, hogy valójában a dolog „belső munka volt” – azaz az összeesküvés nevét adó „Inside job” –, amellyel többek között a NATO és főleg az USA igazolta a későbbi afganisztáni háborút. Természetesen ezekre a teóriákra sincsenek bizonyítékok, de miután ekkoriban már az internet elterjedt volt, ezt az ún. „Inside Job”-ot tekintik az első, modernebb, kifejezetten a világháló segítségével nagy népszerűségre szert tevő összeesküvés-elméletnek.
A kérdés egyszerű: mi látható a képen?
Forrás Országos Meteorológiai Szolgálat
910
A kérdés egyszerű: mi látható a képen?
Idegen lények jelzéseket küldenek a kiválasztottaknak
Az 5G chipekből sugárzó jelek beterítik az égboltot
Hahh, repülőkből szórt chemtrail szétszóródás előtt
A laposföld által leírt keringési pálya visszatükröződése
Soros György repülője alaposan megfigyeli az invázió előtt a kiszemelt országot
Magyarázat
Tudjuk, ez is könnyű, mert bizony ezek – rengeteg ember szerint – nem sima kondenzcsíkok, hanem az úgynevezett chemtrail, vagyis vegyi csík nyomai, amelyet repülőkből szórnak az emberekre. Hogy ezekkel pontosan mi is a céljuk, azon képesek még a hívők is összeveszni, a leggyakoribb elképzelés azonban az, hogy olyan mérgező vegyi anyagok, amelyek megbetegítik és valamilyen módon butítják a lakosságot, pszichológiailag manipulálják őket, esetleg az időjárást. Ez utóbbihoz érdemes hozzátenni, hogy létező jelenség, csak abszolút nem titokban zajlik, annyira, hogy már 1977-ben nemzetközi egyezményben (!) tiltották be a katonai célú időjárás-manipulációt, amellyel az USA (illetve a CIA) próbálkozott Vietnamban.
Ki látható a képen, és miért fontos az összeesküvés-elméletek szempontjából?
Forrás GettyImages
1010
Ki látható a képen, és miért fontos az összeesküvés-elméletek szempontjából?
Donald Trump beiktatása napján előkészíti a Vihar-hadművelet.
Gyíklény készül a hatalomátvételre a hatvanas években.
John F. Kennedy, akinek a halála felkavart egy országot.
Az 5G chip feltalálója örül a sikerének.
A pilóta, aki bevallotta, hogy chemtrailt szórt évtizedeken keresztül.
Magyarázat
1963. november 22. igazi feketebetűs nap volt az Amerikai Egyesült Államok történetében, ekkor kapott ugyanis halálos lövést John F. Kennedy elnök – a Trump-elleni merényletkísérlet után különösen sokszor került újra a hírekbe az eset. Kennedy meggyilkolásával végül Lee Harvey Oswaldot vádolták meg, de odáig, hogy bíróság mondja ki az ítéletet, nem jutott az ügy – mert őt is meggyilkolták nem sokkal később, utolsó szavai pedig a következők voltak: „csak egy balek vagyok”. Ennyi elég is a történelemleckéből, térjünk rá az összeesküvéselméletre. Eszerint Oswald egymaga nem lett volna képes végrehajtani a gyilkosságot, voltak társai, de mielőtt elárulta volna őket, gyorsan el is intézték. Hogy kinek is állt az érdekében Kennedy halála, arra számtalan leágazása van a konteónak: egyesek szerint a CIA útjában állt az elnök, mások szerint „Nekik” – tudjátok, háttérhatalom, gyíklények, stb. – volt problémás, de az is népszerű teória, hogy a Moszkvát is megjárt férfit akarták felhasználni arra, hogy tovább mélyítsék az USA és a Szovjetunió szembenállását.
Kvíz kiértékelése