2024.7.14 11:24
Olvasási idő 1:06
Maier Péter

A New York Times fotósa pont elkapta a pillanatot, ahogy egy lövedék elszáll Donald Trump fejénél

KÖZÉLET DONALD TRUMP FOTOGRÁFIA FOTÓK

Egy volt FBI-ügynök megerősítette a lapnak, hogy a fotón minden bizonnyal egy lövedék látható.

World Press-kiállítás gyanús képet készített a New York Times fotósa, aki ott volt Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén, ahol a volt amerikai elnökre lőttek.

Doug Mills akkor is épp fotózott, amikor a lövedékek elkezdtek szállni Trump felé, és pont elkapott egy pillanatot, amin az egyik elmegy a volt elnök feje mögött. 

A nagy felbontású képet, amely a New York Times oldalán megtekinthető, a lap megmutatta egy volt FBI-ügynöknek. Michael Harrigan szerint minden bizonnyal egy lövedék látható a fotón, ami feltehetőleg nem az, ami Trumpot megsebesítette a fülén, ugyanis más szögben repül.

Mills egy Sony digitális fényképezőgépet használt, amely akár másodpercenként 30 képkocka sebességgel is képes rögzíteni, mindezt 1/8000 másodperces záridővel, ami rendkívül soknak számít. 

A másik tényező a lőfegyverből kilőtt lövedék sebessége. Szombaton a bűnüldöző hatóságok egy AR-15 típusú félautomata puskát találtak a helyszínen egy elhunyt férfinál, akiről úgy vélik, hogy ő volt a tettes.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

„Ha a fegyveres AR-15 típusú puskával lőtt, akkor az általa használt .223 kaliberű vagy 5,56 milliméteres lövedékek nagyjából 3200 láb/másodperc sebességgel haladhatnak, amikor elhagyják a fegyver torkolatát“ – fogalmazott Harrigan, ez nagyjából 3500 kilométer/órás sebességet jelent.

A volt FBI-ügynök szerint ilyen sebesség mellett, 1/8000 másodperces záridővel nagyjából 12 centit tesz meg a töltény, míg a kamera elkészíti a fotót. A fényképen a lövedék útja ennél valamivel nagyobbnak tűnik, de Harrigan szerint nem is csak konkrétan az látszik rajta, hanem a levegő fodrozódása is, annak hatására, hogy a töltény nagy sebességgel megy át rajta.

„A körülményeket figyelembe véve, ha ez nem a golyó útját mutatja a levegőben, akkor nem tudom, mit“

– zárta le nyilatkozatát Harrigan.