2024.7.16 12:57
Olvasási idő 0:44
Masszi-Rigó Csilla

Lemondott Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya

SPORT ANGOL FOCI FOCI-EB GARETH SOUTHGATE LABDARÚGÁS LABDARÚGÓ EURÓPA BAJNOKSÁG

Gareth Southgate szerződése az év végén járt volna le, az elbukott Eb-döntő után azonban bejelentette, hogy eljött egy új fejezet ideje.

Lemondott Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miután az elmúlt két labdarúgó Európa-bajnokságon egyaránt döntőbe vezette az angol csapatot, azonban mindkét mérkőzést elbukták.

„Életem megtiszteltetése volt, hogy Angliáért játszhattam és Angliát irányíthattam. (...) Mindent beleadtam, de itt az ideje a változásnak, egy új fejezetnek” – jelentette be döntését Southgate. A BBC cikke szerint a kapitány szerződése az év végén járt volna le.

Lemondott Gareth Southgate a második elbukott Eb-döntő után.
Forrás Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images

Gareth Southgate nyolc év alatt 102 mérkőzésen irányította hazája csapatát, a vasárnapi Eb-döntőn azonban Anglia 2-1-re kikapott Spanyolországtól, három évvel ezelőtt pedig Wembley-ben bukott el Olaszországgal szemben. Az 1966-os vb-győztes Sir Alf Ramsey mellett ő az egyetlen menedzser, aki az angol férfiválogatottat nagy tornák döntőjébe vezette. Négy nagy tornán irányította Angliát, 2018-ban a vb-elődöntőbe, 2022-ben pedig a negyeddöntőbe is bejutott.

Kiemelt tartalom
„Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában „Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában 3 nappal ezelőtt

Southgate-et sok kritika érte, különösen az idei Európa-bajnokságon, ugyanis a szakértők és a szurkolók egyaránt úgy érezték, hogy az edző kockázatkerülő játéka nem hozza ki a legtöbbet a világ egyik legkiválóbb játékoskeretéből. Ennek ellenére eredményei, illetve a csapatszellem megteremtése miatt beírta nevét az angol labdarúgás történetébe. Lehetséges utódjai között azt a Graham Pottert is emlegetik, aki korábban a Brighton csapatánál egy jóval támadóbb szellemű játékot valósított meg.