2024.7.11 17:51
Olvasási idő 0:55
Hering András

75 éves korában elhunyt Shelley Duvall, a Ragyogásból is ismert színésznő

FILMEK + SOROZATOK FILMEK GYÁSZ SZÍNÉSZEK

Shelley Duvall amerikai színésznő, producer és író legismertebb szerepei között volt Stanley Kubrick "The Shining" (Ragyogás) és Robert Altman "Popeye" című filmje.

Duvall 1949. július 7-én született Houstonban, Texasban. Pályafutását a hetvenes évek elején kezdte, amikor Robert Altman felfedezte őt és szerepet adott neki a "Brewster McCloud" című filmben. Altman filmjeiben később is gyakran játszott, többek között a "McCabe & Mrs. Miller", "Tolvajok, mint mi" (Thieves Like Us) és a "Három nő" (3 Women) című filmekben. Ő játszotta Pam szerepét is, Woody Allen 1977-es "Annie Hall" című filmjében. 1980-ban Stanley Kubrick "Ragyogás" (The Shining) című filmjében játszotta Wendy Torrance-t, ami az egyik legismertebb és legemlékezetesebb szerepe lett.

Duvall számos filmben és televíziós műsorban szerepelt, valamint producere volt a "Faerie Tale Theatre" című sorozatnak, amelyben klasszikus meséket adaptáltak híres színészekkel. Később olyan televíziós projekteken dolgozott, mint a "Shelley Duvall's Tall Tales and Legends" és a "Shelley Duvall's Bedtime Stories".

Shelley Duvall pályafutása alatt számos díjat és elismerést kapott: Golden Globe-ra jelölték a „McCabe & Mrs. Miller” és a „Három nő” című filmekért. A "Három nő" című film a 1977-ben a Cannes-i Filmfesztivál fődíját is elnyerte, ahol Duvall alakítása is nagy elismerést kapott a "Legjobb színésznőnek" járó kategóriában.

Robert Altman és Shelley Duvall a Cannes-i Filmfesztiválon, 1974-ben.
Robert Altman és Shelley Duvall a Cannes-i Filmfesztiválon, 1974-ben. Forrás Robert Altman and Shelley Duvall at Cannes Film FestivaGilbert TOURTE/Gamma-Rapho via Getty Images)

A 2000-es évek elején Duvall visszavonult a nyilvánosságtól és a színészettől.

Duvall álmában, cukorbetegség okozta szövődményekben halt meg a texasi Blancóban lévő otthonában - közölte Dan Gilroy, 1989 óta tartó élettársa a The Hollywood Reporterrel.

"Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj el, gyönyörű Shelley" - mondta Gilroy.