2024.7.11 12:40
Olvasási idő 1:19
Kovács M. Dávid

A Balaton Sound szervezői is reagáltak a fesztivál megszűnéséről szóló hírekre

ZENE BALATON SOUND FESZTIVÁL SZIGET

A fesztivál a koronavírus-járvány okozta szünet után nem tudott talpra állni, 2024-re pedig a Zamárdival kötött szerződése is lejárt. A szervezők most a közelgő Szigetre fókuszálnak, ezért csak a fesztiválszezon végével tudnak választ adni a kérdésekre.

Valóban nincs megállapodásuk Zamárdi önkormányzatával, de egyelőre még nem született döntés – reagáltak a szervezők csütörtökön a Balaton Sound megszűnéséről szóló hírekre.

Szerda este a Sonline.hu cikke nyomán a Refresher is beszámolt róla, hogy nem volt légből kapott a korábbi pletyka, ugyanis tényleg lejárt a szervezők Zamárdival kötött szerződése. “Ilyen értelemben ez volt az utolsó fesztivál, amit megrendezhettek itt” – mondta Csákovics Gyula polgármester a Somogy megyei portálnak.

Fesztiválozók a 2023-as Balaton Sound fesztivál zárónapján Zamárdiban.
Fesztiválozók a 2023-as Balaton Sound fesztivál zárónapján Zamárdiban. Forrás Bodnár Boglárka / MTI

A lap információi szerint a legutóbbi képviselő-testületi ülésen el is hangzott az, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound a településen, a Sound sajtófőnöke, Vető Viktória azonban azt mondta, ismerik a fesztivál jövőjével kapcsolatos pletykákat, de mivel jelenleg nincs napirenden a téma, nem is szeretnének foglalkozni vele.

A Balaton-parti fesztivált szervező Sziget Zrt. aztán a következő választ adta a Forbes.hu kérdéseire:

A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni. Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.

A fesztivál területén dolgozó büfések egyébként kész tényként közölték az elmúlt hétvégén a látogatók egy részének, hogy a 2024-es az utolsó Balaton Sound. Egy Instagram-videóban a fesztivál által ismertté vált Pumped Gabo sírva beszélt arról a Balaton-parton, hogy többé nem lesz fesztivál.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Pumped Gabo (@pumped_gabo) által megosztott bejegyzés

Mint ismert, a fesztivál 2020-as és 2021-es kiadása a koronavírus-járvány miatt elmaradt, 2022-ben azonban ismét megrendezték, ám – a soproni Volthoz hasonlóan – veszteséggel zárt.

A Volt „nagy-”, míg a Balaton Sound „kismértékben maradt el a várakozásoktól” – árulta el Kádár Tamás, a Sziget Zrt. cégvezetője egy 2022-es Népszava-interjúban.

Kádár akkor arról beszélt: a két fesztivál veszteségét a Sziget nyeresége kompenzálhatja, így céges szinten is pozitív eredménnyel zárhatják az évet; azonban kérdésessé vált, hogy mi lesz a két fesztivál sorsa. Később bejelentették, hogy 2023-ban már nem rendezik meg a Voltot.