2024.7.8 11:22
Olvasási idő 1:22
Szöllősi Anna

Meglepő eredményt hoztak a francia választások

KÖZÉLET FRANCIAORSZÁG POLITIKA VÁLASZTÁSOK

A külföldi sajtót megdöbbentette a francia választások második fordulójának eredménye. 1997 óta most volt a legmagasabb a részvételi arány a választások második fordulójában.

A radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen vasárnap a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában Emmanuel Macron francia elnök Együtt nevű pártszövetsége előtt, míg a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) a harmadik helyre szorult – szemlézte az MTI az urnazáráskor ismertetett, becslésen alapuló exit poll eredményeket.

Az előrehozott választásokat Emmanuel Macron azután írta ki, hogy a június 9-i EP-választásokon csúnya vereséget szenvedett Le Penékkel szemben. A 24.hu arról ír: a második forduló eredményei szerint az Új Népfrontnak 182, Macron pártszövetségének 168, a Nemzeti Tömörülésnek 143 mandátuma, a Köztársaságiak nevű jobboldali formációnak 45 képviselője lehet.

Elsőként a radikális baloldal vezetője, Jean-Luc Mélenchon reagált az eredményekre, aki az eredmények fényében már ki is hirdette a győzelmüket, Gabriel Attal miniszterelnököt pedig távozásra szólította fel. Hozzátette: „népünk egyértelműen elutasította a legrosszabb megoldást“, azaz az RN győzelmét.

Kiemelt tartalom
Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz? Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz? 2024.9.23 13:51

A múlt vasárnapi első fordulót még Marine Le Pen pártja nyerte meg a szavazatok 33,14 százalékával, ami a visszalépések miatt fordulhatott ekkorát. Az RN nemzetgyűlési frakcióvezetője, korábbi és 2027-es elnökjelöltje vasárnap este arról beszélt, hogy szerinte az RN lett a legerősebb politikai erő, amely megduplázta képviselőinek számát, és úgy véli, a győzelmük csak elhalasztódott. 

Eközben a francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron megvárja, amíg megismerheti, hogyan alakul az új nemzetgyűlés összetétele, mielőtt eldönti, kit nevez ki miniszterelnöknek. Megjegyzendő, hogy a mandátumbecslések szerint egyik erő sem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 helyet az 577 fős testületben.

A BBC a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójának eredményéről szóló, összefoglaló cikkében arról ír, hogy Franciaország a politikai instabilitás olyan időszakába lépett, amelyből nincs egyértelmű kiút. A lap az eredményeket sokkolónak nevezte, amire „senki sem számított.“  A 66,63 százalékos részvételi arány 1997 óta a legmagasabb volt a választás második fordulójában.

Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn a szokásjognak megfelelően benyújtja a lemondását, de hozzátette, hogy kész a posztján maradni, „ameddig a kötelesség megkívánja", különös tekintettel arra, hogy július 26-án kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban. Az új nemzetgyűlés tíz nap múlva ül majd össze.