2024.7.1 9:44
Olvasási idő 1:00
Maier Péter

A szélsőjobb tűnik befutónak a francia időközi választások első fordulójában

KÖZÉLET EMMANUEL MACRON FRANCIAORSZÁG MARINE LE PEN POLITIKA

Korai lenne nyugtázni Le Penék abszolút többségét, a lényeg a második fordulón dől majd el, viszont ez nem néz ki jól Macronék számára.

A felmérések szerint megnyerte a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés (RN) pártja.

A szélsőjobbos politikai szervezet az Ifop közvélemény-kutató becslései nyomán 33,5 százalékot szerzett, velük szemben az Új Népfront (NFP) nevű baloldali szövetséget 28,5, míg az Emmanuel Macron elnök mögött álló szövetséget (Ensemble! – Együtt!) 22,5 százalékra mérik.

Az Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései is hasonló adatokat mértek az MTI szerint. Habár Macron pozícióját a választás nem érinti, centrista tábora csúnyán beégett az első fordulóban.

Marine Le Pen 2024 májusában
Marine Le Pen 2024 májusában Forrás Christian Liewig - Corbis/Corbis via Getty Images

Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése alapján a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében, ami azt jelenti, hogy a szélsőjobbosoknak esélye van az abszolút többség megszerzésére, de korántsem biztos egyelőre, hogy ez összejön nekik – 289 mandátumra lesz szükségük hozzá. A második forduló előtt egyelőre rengeteg a kérdés, és még arra sem kaptunk biztos választ, hogy szélsőjobboldali kormánya lesz-e Franciaországnak, sok múlhat a visszalépéseken, és azon, milyen hajrát tud produkálni a Nemzeti Tömörülés.

Kiemelt tartalom
Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? 2024.6.4 18:57

Az előrehozott választásokat Emmanuel Macron azután írta ki, hogy a június 9-i EP-választásokon csúnya vereséget szenvedett Le Penékkel szemben. Az elnök ezzel a lépéssel nagyot kockáztatott, és régen látott kollektív aggodalom lett úrrá az országon. Ez az aggodalom még az Európa-bajnokságon vitézkedő francia focistákat sem kerülte el, többek között korunk legnagyobb labdarúgócsillaga, Kylian Mbappé is a szélsőségek ellen szólalt fel egy sajtótájékoztatón, de hasonlóképpen cselekedett Marcus Thuram, illetve a Liverpool védője, Ibrahima Konaté is.