2024.6.17 8:40
Olvasási idő 1:18
Maier Péter

Kylian Mbappé felszólalt Le Pen szélsőjobbos pártja ellen

SPORT FOCI FRANCIAORSZÁG KYLIAN MBAPPÉ

Generációs feladatnak érzi, hogy ne hagyják előretörni a radikális eszméket Franciaországban.

Meglehetősen nyílt politikai állásfoglalást tett korunk legnagyobb futballcsillaga, Kylian Mbappé, aki a francia válogatottal hétfő este kezdi meg Eb-szereplését Ausztria ellen.

A nemrég a Real Madridhoz igazoló sztár köztudottan jó viszonyt ápol Emmanuel Macron államfővel, de a meccs előtti sajtótájékoztatón nem konkrétan a jelenlegi elnök mellett kampányolt, hanem pusztán arra biztatott, hogy szavazzon mindenki a szélsőséges eszmék ellen.

„Úgy gondolom, hogy országunk történelmének döntő pillanatához érkeztünk” – idézi Mbappét a Le Monde francia lap, aminek cikkét a Telex fordította magyarra.

Az Eb nagyon fontos része a pályafutásunknak, de elsősorban állampolgárok vagyunk, és nem hiszem, hogy el kellene szakadnunk a körülöttünk lévő világtól, pláne nem akkor, amikor a hazánkról van szó

– fogalmaz a 25 éves focista.

„Úgy gondolom, hogy mi vagyunk az a generáció, amely képes változtatni. Mindannyian láthatjuk, hogy a szélsőségesek nagyon közel vannak a hatalom megszerzéséhez, de lehetőségünk van arra, hogy döntsünk az országunk jövőjéről. Ezért arra kérek minden fiatalt, hogy menjenek el szavazni, és legyenek tisztában a helyzet fontosságával.”

Én a szélsőségek, a megosztó eszmék ellen vagyok. Nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem felel meg az értékeinknek

– teszi hozzá Mbappé, aki szerint Franciaország DNS-éhez hozzátartozik a tolerancia és a sokszínűség.

A francia válogatott legnagyobb sztárja kiállt csapattársa, Marcus Thuram mellett is, aki korábban arra szólította fel a francia embereket, hogy „mindennap harcoljanak“ a radikális eszmék ellen. „Vele vagyok. Nem hiszem, hogy túl messzire ment volna. Olyan országban élünk, ahol szabad a véleménynyilvánítás. Ő elmondta a véleményét, és én egyetértek vele“ – mondta Mbappé.

Kylian Mbappé a franciák vasárnapi sajtótájékoztatóján, Düsseldorfban
Kylian Mbappé a franciák vasárnapi sajtótájékoztatóján, Düsseldorfban Forrás Frederic Scheidemann - UEFA/UEFA via Getty Images

Mint ismert, Emmanuel Macron jelenlegi államfő vereséget szenvedett a június 9-i EP-választásokon, ami után előrehozott parlamenti választást írt ki. Ennek első fordulójára június 30-án, másodikra július 7-én kerül sor. A felmérések szerint a legnagyobb esélyes a szélsőjobbos Nemzeti Tömörülés (RN) pártja, amit Marine Le Pen vezet.

Kiemelt tartalom
Az Európa-bajnokság első hetének tanulságai alapján ez lehet a tökéletes alkalom, hogy beleszeress ebbe a sportágba Az Európa-bajnokság első hetének tanulságai alapján ez lehet a tökéletes alkalom, hogy beleszeress ebbe a sportágba 2024.6.21 18:04

A sajtótájékoztatón Didier Deschamps szövetségi kapitányt is megkérdezték a politikai helyzetről, aki ugyan kitérő választ adott, viszont hozzátette: semmi baja azzal, ha a játékosai véleményt nyilvánítanak a témában.

Az Európa-bajnokság keddi programja:

15:00: Románia – Ukrajna 
18:00: Belgium – Szlovákia
21:00: Ausztria – Franciaország