2024.7.2 16:26
Olvasási idő 0:35
Szöllősi Anna

Ismeretlen kultúra barlangrajzaira bukkantak Venezuelában

TECH-TUDOMÁNY BARLANG KULTÚRA MŰVÉSZET

A régészek szerint a Canaima Nemzeti Park területén talált barlangrajzok akár négyezer évnél is idősebbek lehetnek.

Egy venezuelai régészcsoport az ország délkeleti részén található Canaima Nemzeti Park több mint 20 különböző pontján fedezett fel több ezer éves barlangrajzokat – írja a Live Science.

A kutatók már korábban is találtak hasonlót Dél-Amerikában, de az újonnan felfedezett rajzokat egy, a történelem számára ismeretlen kultúra tagjai készíthették, ami a feltételezés szerint a mai Canaima Nemzeti Park területén születhetett, majd terjedhetett szét az Amazonas folyó mentén.

Ismeretlen barlangrajzra bukkantak.
Forrás JOSÉ MIGUEL PÉREZ-GÓMEZ / UNIVERSIDAD SIMÓN BOLÍVAR

A rajzokon olyan geometriai alakzatok jelennek meg, mint a pont, a vonal vagy a kereszt, amik különböző mintákat alkotva kapcsolódnak egymáshoz, de levél- és embermotívumokat is felfedezhetünk rajtuk.

A kutatók nem tudják pontosan, hogy ezek az ábrázolások milyen céllal készültek, de valószínűleg rituális jelentéssel bírnak, és a születéshez, a betegségekhez, a természet körforgásához vagy a sikeres vadászathoz kapcsolódhatnak. 

A Brazíliában fellelhető, hasonló rajzokat körülbelül 4000 évvel ezelőttre datálták, de José Miguel Pérez-Gómez régész szerint a venezuelai darabok még ennél is idősebbek lehetnek.