2024.6.27 11:40
Olvasási idő 0:57
Maier Péter

Random indokolatlan pénzeket vont le az Apple magyar felhasználóktól

TECH-TUDOMÁNY APPLE PÉNZÜGYEK

A techcégnél van valamilyen hiba, és úgy néz ki, eddig csak magyar felhasználókat érintett.

Június 26-án váratlanul, vásárlás nélkül vont le különböző összeget magyar felhasználóitól az Apple olyan számlákról, amelyek össze vannak kötve az Apple Payjel. Erről a Telex és az Index is beszámolt. 

Valakinél 899 forintról van szó, de akad olyan érintett, akinél 500 ezer forint jött össze különböző levonásokból.

Úgy tudni, hogy a probléma csak magyar felhasználókat érint, és az Apple olyan kártyákat terhel, amiket a felhasználók valamilyen szolgáltatás még élő vagy korábban lemondott előfizetéséhez használtak. Egy Telexhez érkezett levél szerint olyan bankkártyáról is vontak le pénzt, amit több mint féle éve már eltávolítottak az Apple rendszeréből, ami adatbiztonsági szempontból meglehetősen aggasztó.

A 24.hu olvasója arról írt, hogy három kisebb összeget vontak le tőle, amivel kapcsolatban felvette a kapcsolatot az Apple-lel, és a cégtől azt közölte vele, hogy a rendszerükben látják, hogy nem az ő fiókjához tartoznak a terhelések, így kivizsgálják az esetet, és jövő hétfőn megkeresik az üggyel kapcsolatban.

Az Index megkeresésére az OTP megerősítette, hogy indokolatlan terhelések történtek, és szakembereik megteszik a szükséges lépéseket.

A bank az Apple-lel is egyeztetett, és kiemelték, hogy monitorozzák, elemzik a helyezetet, viszont „egyelőre bővebb információt nem szeretnénk adni”. A probléma nemcsak az OTP-s kártyákat érinti, az Indexhez és a Telexhez beesett levelek alapján nem nagyon akad olyan hazai bank, ahol ne történtek volna vásárlás nélküli levonások, de érintettek olyan szolgáltatók is, mint például a Revolut vagy a Wise.

A pénzintézetek többfronton is kommunikálták, hogy foglalkoznak a technikai hibával. A jóváírásról a későbbiekben tájékoztatják az ügyfeleket.