2024.6.27 16:28
Olvasási idő 3:29
Szentgyörgyi Zénó

Itt vannak az idei Európa-bajnokság legikonikusabb stadionjai

Itt vannak az idei Európa-bajnokság legikonikusabb stadionjai
Forrás UEFA/UEFA via Getty Images)
SPORT EURÓPA BAJNOKSÁG FOCI FOCI-EB

A 2006-os foci vb óta Németország először rendez ismét nagytornát idén nyáron. Most pedig annak apropóján, hogy a csoportkörös küzdelmek befejeződtek, összeszedtük az ország és a torna legjelentősebb stadionjait.

1.  Allianz Arena  – München (75 ezer fő befogadására alkalmas)

A müncheni futball aréna.
A müncheni futball aréna - Stadium Open Media Day: UEFA EURO 2O24 Forrás Lukas Barth - UEFA/UEFA via Getty Images

Németország második legnagyobb és valószínűleg az egyik leghíresebb stadionja a Münchenben található Allianz Arena, (vagy München Arena) amelyet pont a korábbi nagytorna, a 2006-os vb közeledtével kezdtek el építeni a 2000-es évek közepén óriási sietségben. Nagyon sokáig nem tudott megegyezni a két nagy csapat, a Bayern München és a TSV 1860 München, (bár ebből az utóbbi már rég nem nagy csapat) hogy pontosan mi is legyen a korábban használt olimpiai stadionnal és a vébére való készülés hajrájában végül jelentős állami, városi és magántőke támogatásával 550 millió euróból épült meg a stadion és annak infrastruktúrája mindössze 2 és fél év alatt. A legjelentősebb magántőkét egyébként az az Allianz biztosítótársaság invesztálta a projektbe, a megállapodásnak köszönhetően pedig 30 évig kell viselnie a szponzor nevét az arénának, – kivéve mondjuk a Bajnokok Ligájában – ami nem csak Németország legpatinásabb klubját, hanem a német válogatottat is szolgálja. Például az idei, Németország-Skócia EB-nyitómeccset is itt rendezték.

2. Signal Iduna Park / Westfalenstadion – Dortmund (81 ezer fő befogadására alkalmas)

Signal Iduna Park / Westfalenstadion – Dortmund
Signal Iduna Park / Westfalenstadion – Dortmund Forrás Alexandre Simoes/Borussia Dortmund via Getty Images

A németeknél szintén gyakori, hogy helyi kötődésű vagy legalábbis nemzeti nagycégek szponzorálják egy stadion építését, amiért cserébe – ahogy az Allianz esetében is – bizonyos ideig az a nevüket viseli. A tavalyi szezonban underdogként a Bajnokok Ligája döntőjébe jutó Borussia Dortmund által tulajdonolt létesítmény esetében azonban más a helyzet. A stadion szintén egy hazai rendezésű, de még az 1974-es  világbajnokságra készült és akkor a Westfalenstadion nevet kapta. Miután annak vége lett, a Ruhr-vidék két nagy rivális csapata közül a BVB vehette birtokba. A csapat a folyamatos nemzetközi sikereknek köszönhetően először a 90-es évek közepén, majd pedig végül a 2000-es évek elején kezdett komoly fejlesztésekbe és bővítésekbe, hogy megfelelhessenek az UEFA szabályainak.

Kiemelt tartalom
Jót tesz nekünk, ha identitáskérdést csinálunk a magyar fociból? Jót tesz nekünk, ha identitáskérdést csinálunk a magyar fociból? 2024.6.25 19:29

A legutolsó, 2002-2003-as bővítésnek köszönhetően már 81 ezer fő befogadására váltak alkalmassá, amivel első helyre álltak Németországban, majd 2005-től kezdőden viseli a Signal Iduna Park nevet egy ugyancsak német biztosítótársasággal kötött megállapodás értelmében. Ebben akkoriban nagy vita volt, de végül a klub szűkös anyagi lehetőségei miatt belement a megállapodásba, ami a mai napig tart. A stadion, ami nemcsak fontos vébé és BL-meccseknek adott már otthont, hanem most az idei EB-n is kulcsszerepe van, a nyolcaddöntőben itt játszik majd Németország és Dánia június 29-én és július 10-én itt rendezik majd a második elődöntőt is.

3. Olympiastadion – Berlin (75 ezer fő befogadására alkalmas)

Olympiastadion – Berlin
Olympiastadion – Berlin Forrás Boris Streubel/Getty Images

A német főváros futballkultúrája bár nem túl pozitív értelemben, de abból a szempont egyedi, hogy ellenben a legtöbb országgal, ahol általában a fővárosi klubok a legpatinásabbak és legsikeresebbek mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren – így van ez Madridtól Bukarestig – Berlinnek nincs egy igazán, európai értelemben is jelentős csapata sem. A Hertha BSC most a másodosztályban tengődik és az elmúlt években szépen és szimpatikusan épülő Union Berlin is csak épphogy nem esett ki tavaly az első osztályból. Az előbbi csapat mégis az ország egyik legszebb stadionjával büszkélkedhet 1963 óta, aminek az elődje még Németország hőskorában, az 1936-os olimpiára épült, majd az 1974-es és a 2006-os vébére készülve is alapos renoválásokon esett át. Nem véletlen, hogy elrendezésében sem egy klasszikus futballstadionról beszélünk, ami ennek ellenére az egyik legtöbbet és legkonzisztensebben látogatott létesítmény az országban. Minden évben helyet ad a Német Kupa döntőjének és idén az EB-döntőt is itt fogják rendezni.  

4. MHP Arena – Stuttgart (60 ezet fő befogadására alkalmas)

MHP Arena – Stuttgart
MHP Arena – Stuttgart Forrás Christian Kaspar-Bartke/Getty Images

Alakuljon bárhogy is a továbbjutás kérdése, az idei Európa-bajnokságon a stuttgarti stadionnak egy kellemetlen és egy nagyon örömteli végkifejletű meccset is köszönhet a magyar válogatott, legalábbis ami az idei csoportkört illeti, ugyanis a kezdeti mélyrepülés után a csapat minden túlzás nélkül a mennybe ment Csoboth Kevin Skócia elleni találatával. Úgyhogy ezt az élményt nagyon köszönjük az MPH Arena-nak (korábbi nevén Mercedes-Benz Arena) ami Bajnokok Ligájába feljutó és nagy meglepetésre, a Bundesligában második helyen végző VFB Stuttgart otthona.


A felsoroltak közül ez a legrégebbi stadion, hiszen még 1929 és 1933 között építették, majd az elmúlt 20 évben, 2004-től háromszor esett át egy alaposabb felújításon és bővítésen, a végleges munkálatok pedig éppen most márciusban fejeződtek be. A mi meccseinken túl lesznek még izgalmak itt is bőven, többek között ez a stadion is helyet ad a negyeddöntőknek.     

5. Veltins-Arena – Schalke (62 ezer fő befogadására alkalmas)

Veltins Arena
Veltins Arena Forrás Angel Martinez - UEFA/UEFA via Getty Images

Annak ellenére, hogy Németország egyik legnagyobb múltú klubja, az FC Schalke 04 már egy ideje a Bundesliga és a másodosztály között tengődik, a Veltins-Arena (vagy korábbi nevén Arena AufSchalke) továbbra is a harmadik legnagyobb szezonbeli  áltagnézettséget hozta a Signal Iduna Park és az Allianz Arena után, a maga majd 62 ezer fős látogatottságával az országban és az európai rangsorban is előkelő helyen szerepelt.

Kiemelt tartalom
Az Európa-bajnokság első hetének tanulságai alapján ez lehet a tökéletes alkalom, hogy beleszeress ebbe a sportágba Az Európa-bajnokság első hetének tanulságai alapján ez lehet a tökéletes alkalom, hogy beleszeress ebbe a sportágba 2024.6.21 18:04

A stadiont még 2001-ben építették, miután a csapat korábbi pályája, a Parkstadion felett gyakorlatilag teljesen eljárt az idő és a vezetőség – Dortmundhoz hasonlóan – úgy döntött, hogy a korabeli európai sikerek és az alapítás közelgő, 100. évfordulója miatt a csapat egy új létesítményt érdemelne. A stadiont 2001-ben épült meg kizárólag magántőke bevonásából és az év augusztusában adták Arena Aufschalke néven, aminek a névhasználati jogát 2005-ben a Veltins sörgyártó cég vásárolta meg a heves tiltakozások ellenére is. Azóta az aréna a futballon kívül rengeteg más sport- és koncerteseménynek adott helyet – például Taylor Swift Eras tour-jának is – és az idei EB-n is fontos szerepet kapott. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!