2024.6.27 14:32
Olvasási idő 2:36
Kremmer Magdi

A TikTok szerint egy internetes dokumentum segít meghatározni a szexuális irányultságod

TÁRSADALOM HOMOSZEXUALITÁS LMBTQ SZEXUALITÁS TIKTOK
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Online kvízek, végtelen komment threadek és önsegítő könyvek segítenek jobban megérteni a szexuális irányultságunkat. De mi az a “lesbian masterdoc”, ami nemrég végigsöpört a TikTokon?

Vannak, akik kiskoruktól tudják, mások tizenévesen kezdenek el gondolkodni rajta és persze olyanok is akadnak, akik évtizedekig élnek heteroként, mire rájönnek arra, hogy a saját nemükhöz (is) vonzódnak. A saját szexuális orientációnkat megismerni és azzal megbarátkozni egyáltalán nem egyszerű feladat. A társadalmi elvárások és a másságtól való félelem végigkísérik az életünket, a “normálistól” eltérő vágyak összezavaróak, sőt ijesztőek lehetnek. Sokan eleinte nem mernek nyíltan beszélni ezekről az érzésekről és inkább az internet népéhez fordulnak segítségért. Rengeteg fórum, online chatszoba, újságcikkek és kvízek segítenek kiigazodni a szexualitásunkban, a TikTok szerint pedig van egy alapdokumentum, az úgynevezett “lesbian masterdoc”, ami a leszbikusság felismerésében és megértésében nyújt segítséget.

De miről szól a “masterdoc”, mi az a kötelező heteroszexualitás és miért kritizálják az alapdokumentumot a leszbikus közösségből? 

Mi az a leszbikus alapdokumentum?
Sokan tizenévesen kezdik el felfedezni a szexualitásukat. Forrás My First Summer (2020) - Noise & Light

A “lesbian masterdoc”, amit magyarra leginkább leszbikus alapdokumentumként lehetne fordítani, 2018-ban bukkant fel először az interneten. Akkor egy Tumblr-felhasználó, @cyberlesbian töltötte fel a saját platformjára a PDF-et, aminek az “Am I a Lesbian?” vagyis “Leszbikus vagyok?” címet adta. A dokumentum rövid időn belül elterjedt az világhálón, saját szexualitásuk kapcsán bizonytalan nők ezreinek segített megérteni többek között a kötelező heteroszexualitás fogalmát és támpontokat adott nekik a leszbikusság felismeréséhez. Most a TikToknak köszönhetően újra felkapottá vált a dokumentum, több tízmillióan néztek meg a #lesbianmasterdoc hashtaggel ellátott videókat és egy-egy kapcsolódó tartalomnak százezres vagy akár milliós nézettsége is lehet. 

@deirdresinternet♬ American Idiot - Green Day


A dokumentum sajátossága, hogy a leszbikusságot a kötelező heteroszexualitás szempontjából közelíti meg. A készítő Anjeli Lux (@cyberlesbian) a saját tapasztalataira és más leszbikusok elbeszéléseire alapozva írta meg a mára már kanonizált szöveget. Lux azt tapasztalta, hogy  rengeteg biszexuális vagy leszbikus nő a társadalmi szerepek és elvárások hatására nem ismeri fel vagy képtelen megélni a másságát . A kötelező heteroszexualitás elmélete szerint a heteronormatív és patriarchális világunkban a heteroszexualitás társadalmi alapvetés és elvárás, és ezektől a nőknek különösen nehéz megszabadulniuk. A nők fiatal koruktól kezdve arra vannak szocializálva, hogy a férfiakat boldoggá tegyék, a beteljesedést a családi otthon megteremtése, a gyerekszülés és a jó feleséggé válás jelenti. Az irodalmi művek és a korai társadalomtudományos kutatások is azt implikálják, hogy a nők ösztönös szexuális és romantikus vonzalmat éreznek a férfiak iránt, ennek ellenkezőjéről sokáig egyáltalán nem hallhattunk. A lesbian masterdoc szerint sokan azért élnek heteroszexuális kapcsolatban, mert a saját konzervatív-patriarchális környezetükben a homoszexualitásnak még csak a gondolata is elképzelhetetlen. Ha mégiscsak felmerül az szégyennel, zavarodottsággal társul és az egyén inkább elnyomja magában ezeket az érzéseket. 

@julieevlorentzen my fav video ever 🤍🖤 @yeehawmija #onthisday♬ original sound - julie

A TikTok legnépszerűbb leszbikus párja is sokszor beszélt arról, hogy milyen 30 felett rájönni arra, hogy a saját neméhez vonzódik az ember. 


Az alapdokumentum kitér arra is, hogy sok nő azért van heteroszexuális párkapcsolatban vagy azért vannak hetero kiszemeltjei, mert ezzel próbál megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Lux kiemeli, hogy attól, hogy valaki élt hetero kapcsolatban még lehet leszbikus, sokkal fontosabb kérdés, hogy valóban vonzódsz-e férfiakhoz vagy egyszerűen elhitted, hogy nincs más opciód, mint férfiakkal lenni. A dokumentum abban is segítséget nyújt, hogy hogyan lehet felismerni a saját nemünk iránt érzett vonzalmat és miként lehet “kipróbálni”, hogy valóban megalapozottak-e ezek az érzések. 

@tala.durith If youre trying to find yourself reading a vague doc isnt the way to go. Find yourself through experience. #wlw#fyp♬ original sound - soph ★🎸🎧⋆。 °⋆


Bár a legtöbb TikTok videó és Tumblr poszt a lesbian masterdoc kapcsán pozitív, vannak kritikusai is a dokumentumnak. Többen úgy gondolják, hogy káros azt állítani, hogy attól még, hogy valaki vonzódik nőkhöz is rögtön leszbikus lesz és inkább “Bi masterdoc-ként” kéne utalni a PDF-re. Ezt a kritikát még inkább megerősítette, hogy a dokumentum eredeti szerzője néhány éve biszexuálisként határozta meg magát. Egyetlen dokumentum alapján senki nem fogja eldönteni, hogy milyen a szexuális irányultsága, de a lesbian masterdoc jó kiindulópont lehet, ha valaki úgy érzi: nem biztos, hogy (kizárólag) a férfiakhoz vonzódik. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!