2024.6.19 15:25
Olvasási idő 0:47
Szécsi Krisztián

Köze lehet az autizmusnak a neandervölgyi ember genetikájához

TECH-TUDOMÁNY AUTIZMUS TUDOMÁNY

A neandervölgyiektől átvett DNS-szegmensek hatással lehetnek a modern kori ember egészségére, szervezetére, testére – legalábbis az adatok ezt mutatják.

Egy friss tanulmány szerint kapcsolat lehet a neandervölgyiek genetikai állománya és az autizmus spektrumzavar között, mivel az adatok alapján több olyan DNS-részlet, amit a homo sapiens tőlük vett át, gyakrabban fordul elő az autizmussal élőknél, mint a népesség többi részénél.

A kutatás folyamán Emily L. Casanova, a New Orleans-i Loyola Egyetem munkatársa és kollégái több mint 3400 ember DNS-ét elemezték, és többek között azt vizsgálták, hogy a neandervölgyiektől átvett DNS-szegmensek hogyan befolyásolják a modern ember egészségét.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a neandervölgyiek DNS-e befolyásolhatja az agy bizonyos szerkezeteit. Mivel az autizmussal élő emberek egymáshoz hasonló idegrendszeri mintázattal rendelkeznek, a kutatók alaposabban szerették volna tanulmányozni a neandervölgyi gének lehetséges szerepét ebben.

25 specifikus DNS-szekvenciaváltozatot (polimorfizmus) azonosítottak, melyek hatással vannak az agyi génkifejeződésre, és gyakrabban fordulnak elő az autizmussal élőknél. Néhány esetben ezek a változatok kapcsolatba hozhatók az epilepsziával is, amely gyakran társul az autizmushoz.

Fontos megjegyezni, hogy az eredmények nem azt mutatják, hogy az autizmussal élőkben és a nem autizmussal élőkben máshogy működnek a neandervölgyiektől örökölt DNS-eink, a kutatás inkább arra világít rá, hogy az adott genetikai örökség bizonyos specifikus elemeinek gyakorisága fontos szereppel bír. A jelenség rendkívül bonyolult, a teljes kép érdekében további elemzésekre van szükség.