2024.6.13 16:20
Olvasási idő 2:06
Szöllősi Anna

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi

KÖZÉLET BUDAPEST KARÁCSONY GERGELY POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS VÁLASZTÁSOK

Karácsony Gergely péntek este hat órára egy demonstrációt is szervez, hogy nyomatékot adjon a követelésének.

„Egy dolgot tehetünk, ez pedig az, hogy Budapest teljes területén megismétlik a főpolgármester-választást“ – mondta Karácsony Gergely csütörtökön a Nemzeti Választási Iroda székhelye elé meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatóján, amiről a 24.hu is tudósított.

„Azért jöttünk , hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. (…) Az elmúlt időszakban világossá vált, hogy a választópolgárok megtévesztésére alapozta a Fidesz a választási stratégiáját“ – kezdte. Hozzátette: nemcsak politikai kérdés, hanem óriási kihívás is Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban történő visszalépése, és nyilván nehéz felkészíteni erre a választási szerveket. Megjegyezte: az eset sok bizalomvesztéssel is  jár.

Karácsony szerint a Vitézy Dávidék által benyújtott bizonyítékok nem indokolják az újraszámlálást, ezek valójában fideszes delegáltak egyennyilatkozatai. Mint mondta, a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be, hanem arra szólította fel a helyi választási irodák vezetőit, hogy bontsák fel ezeket az urnákat, és az érvénytelen szavazatokat juttassák el ide. 

Ez egy súlyos hiba és nagyon nehéz nem politikai szándékot felfedezni ebben

– hangsúlyozta.

Karácsony szerint probléma továbbá, hogy a szavazatokat olyan kötegezéssel kell ellátni, hogyha bárki hozzányúl azokhoz, az világos és egyértelmű legyen, ám azt hallják a választási irodáktól, hogy ez a gyakorlat nem valósult meg, a legtöbb helyen nem a törvényes rendnek megfelelően vették ki az érvénytelen szavazatokat.

Nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni.


Karácsony úgy véli, hogy az egyetlen válasz a kialakult helyzetre, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást. A főpolgármester ezt követően arról beszélt, hogy az egész újraszámlálási folyamatban nem valósult meg jogállamiságot biztosító garancia.

Kiemelt tartalom
Bar Lola: Budapesten kaphatunk egy falatot egy már bezárt, de rajongott balatonfüredi étterem ízeiből Bar Lola: Budapesten kaphatunk egy falatot egy már bezárt, de rajongott balatonfüredi étterem ízeiből tegnap 10:15 -kor

A főpolgármester a követelésének egy demonstrációval szeretne nyomatékot adni: péntek este hat órára a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épülete elé várja azokat, akik egyetértenek, hogy csak egy megismételt választás teremthet tiszta helyzetet a főpolgármester-választásban.

Előzmények 

A vasárnapi választás minden idők egyik legkiélezettebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta: Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot.

A Nemzeti Választási Bizottság szerdán úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le a főpolgármester-jelöltekre. A választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután.  A bizottság a szokásosnál hosszabb vita után, 12-4 arányban döntött arról, hogy elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

A főpolgármester a sajtótájékoztatót megelőzően hosszú Facebook-posztban foglalta össze aggályait és észrevételeit a Nemzeti Választási Bizottság az érvénytelen voksok újraszámlálását elrendelő döntésével és az újraszámlálási folyamattal kapcsolatosban. Mint a sajtótájékoztatón elmondta, attól függetlenül kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését, hogy mi lesz a pénteki újraszámlálás eredménye.

Frissítés: 

Időközben Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely kiállására. A múlt héten még főpolgármester-jelölt a következőt írta Facebook-oldalán: 

 „Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása. A választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte. Ezt a választást Karácsony Gergely rendezte, a Főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége. Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül.”