2024.6.11 15:39
Olvasási idő 0:40
Szécsi Krisztián

Egy izraeli cég olyan módszert fejlesztett ki, amivel a növényi sajtnak tényleg sajtíze lehet

GASZTRO GASZTRO STARTUP VEGÁN

A NewMoo technikája egyetlen kis összetevőben rejlik.

Az izraeli NewMoo startup tudósai olyan módszert fejlesztettek ki, amely egy új sajtalternatíva, vagyis sajtanalóg előtt nyithatja meg az utat. A cég szerint eljárásmódjuknak köszönhetően ugyanazt az ízélményt és állagot érhetik el például sajtoknál, mint a tejből készült termékek. A titok a növényi magokban rejlik. 

A Future Farming cikkéből kiderül, hogy a sajtok jellegzetes ízét és nyúlósságát a tejtermékek fehérjéje, vagyis a kazeinek adják, amit a növényalapú sajtokban eddig nem tudtak úgy pótolni az élelmiszeripari cégek, hogy azok a fogyasztóknak valódi sajtélményt nyújthassanak.

A NewMoo azonban felfedezett egy módszert, amellyel szántóföldi gazdálkodással termeszthető növényi magokból lehet kazeint kinyerni.

A cég társalapítója és vezérigazgatója, Daphna Miller szerint az állatmentes folyékony kazeinjük az igazi tejfehérje minden funkcionális tulajdonságának megfelel, így pedig úgy helyettesítheti a tehéntejet, hogy bármiféle speciális gépezetet használnának.

Ez egy állatbarát és költséghatékony metódus, és a cég azt állítja, hogy a növényi kazeinekkel olyan sajtokat fejleszthetnek ki, melyek pont úgy olvadnak és nyúlnak, mint a tejből készült sajtok – az íz, a textúra, az aroma és az élmény is nagyon hasonló.