2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Masszi-Rigó Csilla
2022.12.21 13:09
Olvasási idő  1:32

Pocsékul érezték magukat a magyarok 2022-ben – Kiderült az is, mire számítanak 2023-ban

Nem volt jó az idei év a magyarok szerint, és bár elsőre úgy tűnik, pozitívabban tekintünk a jövő felé, valójában 2023-at sem várjuk annyira.

Masszi-Rigó Csilla
2022.12.21 13:09 Olvasási idő  1:32
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Rossz volt az idei év a magyarok szerint, előreláthatólag pedig 2023 sem lesz sokkal jobb – legalábbis ez derül ki abból a globális felmérésből, amelyet az Ipsos készített 36 ország körében összesen 24 ezer ember közreműködésével. A 24.hu a kutatás eredményeit összegezve azt írja, hogy a megkérdezett magyarok 87 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy 2022 rossz év volt az országa számára. A globális átlag ebben a kérdésben 73 százalék volt, kiemelkedő eredményével azonban Magyarország a lista elején áll, ráadásul az eredmény 8 százalékpontos növekedés az előző évihez képest, míg világszerte 4 százalékpontos csökkenést mértek.

 

A felmérésben részt vett országok közül a magyarok értékelték a legrosszabbnak ezt az évet, úgy gondolták, még 2021-nél is sokkal rosszabb volt az élet idén. 

 

A negatív értékelések sereghajtója idén Szaúd-Arábia lett, ott a megkérdezettek csupán 44 százaléka gondolta úgy, hogy az idei év rossz volt országa számára. Az összesítés szerint a brazilok a legderűlátóbbak a jövővel kapcsolatban (87 százalék szerint jobb lesz 2023), a legborúlátóbbak pedig a japánok, ott csupán 36 százalék gondolja úgy, hogy jobb lesz a jövő év. 

  

Valamivel pozitívabban tekintenek a jövő felé a magyarok az Ipsos felmérése szerint: a megkérdezettek 69 százaléka válaszolta azt, hogy szerinte jobb lesz 2023, mint 2022.

 

A gazdasági növekedésben is bízunk. Forrás: GETTY IMAGES

 

 

A gazdaság globális erősödésében 46 százalék bízik, a biztonsági helyzettel kapcsolatos kérdésekben azonban szintén nem számítunk sok jóra: a megkérdezettek 48 százaléka el tudja azt képzelni, hogy 2023-ban valamilyen katonai konfliktusban nukleáris fegyvereket fognak majd bevetni. A tavalyi számokhoz képest ez egy 34 százalékponttal magasabb eredmény, a kérdésben pedig 31-ből 25 országban 10 százalékpontos emelkedést regisztráltak.

Az ukrán-orosz háború csupán 40 százalék szerint érhet véget 2023-ban, Magyarországon ez az arány 36 százalék. A háború végével kapcsolatban az indiaiak voltak a legoptimistábbak (65 százalék szerint ér véget jövőre a háború), a legpesszimistábbak pedig megint csak a japánok voltak (csak 25 százalék szerint érhet véget a konfliktus). Az időjárás tekintetében sem túl pozitív az emberek hozzáállása, az összes megkérdezett ember 65 százaléka szerint még az ideinél is jóval szélsőségesebb lesz a jövő évi időjárás (nem mellesleg a magyarok is 65 százalékban gondolják így), 57 százalék szerint pedig 2023 lehet a valaha mért legmelegebb év. 

 

Az Ipsos felmérésében a tolerancia kérdése is felmerült, a magyarok csupán 14 százaléka szerint leszünk elfogadóbbak a jövőben. Ennél rosszabb eredményt már csak Japán produkált 12 százalékkal. 

 

Címlap: Facebook/ Hide The Pain Harold

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra