2024.6.11 19:18
Olvasási idő 3:13
Krajnyák Petra

A divatvilág legbefolyásosabb LMBTQ-ikonjai, akik nélkül még mindig társadalmi elvárások alapján öltözködnénk

A divatvilág legbefolyásosabb LMBTQ-ikonjai, akik nélkül még mindig társadalmi elvárások alapján öltözködnénk
Forrás TV Times/Future Publishing via Getty Images
DIVAT DIVAT DIVATTÖRTÉNET LMBTQ

Cikkünkben azokat az LMBTQ-közösséghez tartozó hírességeket mutatjuk be, akik ruháikkal és munkásságukkal is az elfogadást, a kreativitást és az önkifejezés szabadságát hirdették vagy hirdetik.

André Leon Talley

André Leon Talley halála 2022. január 18-án rázta meg a világot. A befolyásos divatújságíró az amerikai Vogue első fekete kreatív igazgatójaként írt történelmet, lehengerlő személyisége pedig nagyban hozzájárult a mai szemmel igencsak problémás Topmodell leszek! reality sikeréhez.

André Leon Talley 2009. május 4-én.André Leon Talley 2006-ban.André Leon Talley 1992-ben.Andre Leon Talley szőrmébe öltözve sétál az 5. sugárúton, 2002. december 19-én New Yorkban.
Galéria megtekintése
(9)

Janelle Monáe

Janelle Monáe először biszexuálisnak vallotta magát, majd később pánszexuálisként coming outolt, de egy 2018-es Rolling Stonesnak adott interjúban már egyszerűen csak egy „kibaszott szabad“ emberként hivatkozott magára. A nem bináris énekesnőt immár tízszer jelölték Grammy-díjra, zenéjében gyakran jár körül a queer közösséget érintő kérdéseket.

Janelle Monae a 61. éves GRAMMY-díjátadón a Staples Centerben 2019. február 10-én Los Angelesben, Kaliforniában.
Janelle Monáe  2022. október 22-én.
Janelle Monae a CFDA-díjátadón a Casa Ciprianiban 2022. november 07-én New Yorkban. Janelle Monáe a 2022-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon 2022. szeptember 10-én Torontóban.
Galéria megtekintése
(5)

Billy Porter

Billy Porter Brodway-színész 2021-ben beszélt először nyilvánosan arról, hogy 2007-ben megtudta, HIV-pozitív. „2007-et írtunk, életem legrosszabb éve volt. Már nagyjából egy évtizede minden kilátástalan volt, de 2007 a rosszak legrosszabbika volt.

Februárban kettes típusú diabéteszt diagnosztizáltak nálam. Márciusban csődbe mentem, júniusban pedig HIV-et diagnosztizáltak nálam.

A korábban felgyűlt szégyen és az akkor érzett szégyen elegye elhallgattatott, és csöndben éltem vele 14 éven át. Ahonnan én jövök – egy pünkösdista egyhátközösségből és egy nagyon vallásos családból –, ott HIV-pozitívnak lenni Isten büntetése“ – mondta a Hollywood Reporternek.

Ryan Muprhy Pose című sorozatának köszönhetően, Pray Tell karakterén keresztül azonban meg tudott nyílni, így Billy Porter a saját élettörténetét is el tudta mesélni a világnak.

Billy Porter
divat, lmbtq, ikonok, zene, stílusdivat, lmbtq, ikonok, zene, stílusdivat, lmbtq, ikonok, zene, stílus
Galéria megtekintése
(9)

Miley Cyrus

Miley Cyrus 2015-ben coming outolt pánszexuálisként, de az elmúlt években nyíltan beszélt arról, mennyire fluid és változékony a nemekhez és a szexualitáshoz való hozzáállása.

„Büszkeségem és identitásom nagy részét teszi ki, hogy queer vagyok. Azt hirdetem, hogy az emberek az emberekbe szeretnek bele, nem a nemükbe, nem a kinézetükbe, sem bármi másba. Amibe én szerelmes vagyok, az tulajdonképpen spirituális szinten létezik. Ennek semmi köze a szexualitáshoz“ – mondta a Vanity Fairnek.

Nyilas híresség: Miley CyrusMiley Cyrusmiley cyrus, 2010, divat, ikonmiley cyrus, 2010, divat, ikon
Galéria megtekintése
(26)

Hari Nef

Az IMG Models első transznemű modelljeként Hari Nef kapukat nyitott meg a Z generációs LMBTQ-emberek előtt. Mindig is rajongott a divatért, de sosem gondolta, hogy valaha is felfigyelnek rá. Bevallása szerint ő volt a furcsa, duci, művészlélek zsidó gyerek, aki egyszerre akarta meghaladni tanárai elvárásait, ugyanakkor rebellis természetű tiniként előszeretettel szökött el esténként pasizni és drogozni.

2014-ben egy fotós fedezte fel az Instagramon, 2015-ben pedig a Dazed egyenesen generációnk transzmúzsájának nevezte. Szerepelt a Gyilkos nemzedék című filmben, a Transparent, a You és az Idol című sorozatokban, legutóbb pedig a Barbie-filmben láthattuk.

Hari Nefdivat, lmbtq, ikonok, zene, stílusdivat, lmbtq, ikonok, zene, stílusdivat, lmbtq, ikonok, zene, stílus
Galéria megtekintése
(7)

Freddie Mercury

A Queen énekesét, Freddie Mercuryt aligha kell bemutatni bárkinek. Hangja, személyisége, színpadi kiállása és fellépőruhái az egész világot megigézték.

 Freddie Mercury a színpadon.Freddie Mercury, a Queen énekese 1977. december 18-án a kaliforniai Inglewoodban.freddie mercury, QueenFreddie Mercury (született Farrokh Bulsara, 1946-1991) tanzániai születésű brit zenész.
Galéria megtekintése
(7)

David Bowie

A zenészlegenda ritkán beszélt szexuális irányultságáról, de 1976-ban a Playboy magazinnak azt mondta, hogy biszexuális, és ez a legjobb dolog, ami valaha történt vele.

David Bowie élőben a színpadon a Serious Moonlight turnén.David Bowie fellép az Oakland Coliseumban.David Bowie 1974. február 7-én Hilversumban, Hollandiában. David Bowie 1973. május 12-én.
Galéria megtekintése
(6)

Lady Gaga

Lady Gaga egy 2009-es, Barbara Waltersnek adott interjúban vallotta be, hogy biszexuális. A popsztár és színésznő több dalban is kifejezte a nők iránti vonzalmát. Sokáig azzal vádolták, hogy pusztán marketingcélokból vallja magát az LMBTQ-közösség tagjának, de ezeket az állításokat hazugságnak nevezte.

Lady Gaga 2010. április 13-án Naritában, Japánban.lady gaga, divat, 2010lady gaga, divat, 2010lady gaga, divat, 2010
Galéria megtekintése
(28)

Indya Moore

A Puerto Ricó-i modell és színész a Pose című sorozatban alakította Angel Evangelistát, szerepelt az olasz és a spanyol Vogue-ban, a Ralph Lauren, Louis Vuitton és Calvin Klein kampányaiban, emellett aktivistaként elindította Trans Santa kampányt, melynek keretében rászoruló transznemű fiataloknak nyújtott segítséget.

divat, lmbtq, ikonok, zene, stílusIndya Moore részt vesz a Mugler x Hunter Schafer partin a Párizsi Divathét keretében a Pavillon des Invalides-ben 2023. március 06-án, Párizsban, Franciaországban.Indya Moore részt vesz a Balenciaga Womenswear 2024-es tavaszi/nyári divatbemutatóján a Párizsi Divathét keretében 2023. október 01-én Párizsban, Franciaországban. 
Indya Moore a Swarovski és a SKIMS rendezvényén a Swarovski on Fifth-ben 2023. november 07-én New Yorkban.
Galéria megtekintése
(5)

Marlene Dietrich

Hollywood első queer divatikonja imádta a Diort, de talán még jobban szeretett saját ura lenni. Nyíltan vállalta biszexualitását, állítólag Cary Grant, John F. Kennedy és Frank Sinatra mellett Greta Garbo és Edith Piaf is szeretői voltak. Az amerikai filmipar aranykorában igen fomabontónak számítottak az általa alakított androgün karakterek, de még jobban feszegette a határokat hétköznapi viseleteivel.

Az első nyilvánosan férfinadrágot hordó nők egyike volt, emellett szinte minden nap kalapot viselt, egy 1960-as interjúban pedig elárulta, hogy szíve szerint csak férfifarmert hordana. A feminin haute couture korában a társadalmi és szakmai elvárásoktól függetlenül alakította ki saját stílusát. 

Marlene Dietrich színésznő estélyi ruhában.Marlene Dietrich ingben és laza nyakkendőben. Marlene Dietrichó hollywoodi filmes debütálása a szmokingos Amy Jolly szerepében a Josef von Sternberg által rendezett Marokkó című filmben.Marlene Dietrich színésznő, 1930 körül.
Galéria megtekintése
(6)

Elton John

Az énekes az AIDS-felvilágosítás és -megelőzés egyik legnagyobb és leghíresebb szószólója, aki 1992-ben létrehozott alapítványával eddig több mint 400 millió dollárt gyűjtött össze. Évente megrendezett Oscar-partiján szintén az AIDS ellen folytatott harcra gyűjt pénzt.

Elton JohnElton John és Bette Midler a Che-show forgatásán.Elton John koncerten 1977 körül.Elton John a The Muppet Show forgatásán a hertfordshire-i Elstree stúdióban, 1977 októbere körül.
Galéria megtekintése
(7)

Hunter Shafer

Az HBO neonfényes, glitterben úszó acid tripje, vagyis az Eufória című sorozat már önmagában beírta magát a popkultúrába, de Hunter Schafer személyében egy LMBTQ-divatikont is adott a világnak. A színésznő bűbájának erejét bizonyítja, hogy bevállalós stílusa még az Origo szerkesztőségébe is tiszavirág-életű progresszív szellemet lehelt.

Hunter Schafert és Rosalíát többek között a 2019 szeptemberi londoni divathéten kapták lencsevégre, akkor épp Brent Faiyaz és Dua Lipa társaságában mulattakhunter schafer, divat, ikonhunter schafer, divat, ikonhunter schafer, divat, ikon
Galéria megtekintése
(9)

Bretman Rock

A filippínó-amerikai influenszer 2015-ben indult Vine-karrierje óta a divatvilág tabudöntögető Cardi B-je lett. Sorra rombolja a nemi, etnikai és egyéb társadalmi sztereotípiákat, nem csoda, hogy többmilliós követőtáborra és két tévéműsorra is szert tett. Igaz, ebben karakán személyisége és humora is nagyban közre játszott. Ő volt az első vállaltan meleg férfi, aki a Playboy címlapjára került.

Bretman Rock a 2024-es Coachellán.Bretman Rock a 2024-es Coachellán.Bretman Rock a 2024-es Coachellán.divat, lmbtq, ikonok, zene, stílus
Galéria megtekintése
(11)

Laverne Cox

A színésznőt a legtöbben az Orange Is The New Black vagy az Inventing Anna című sorozatokból ismerhetik, de az Ígéretes fiatal nő című filmben is láthattuk. Szinte megkerülhetetlen a divatvilágban, és neve a Fenty és a Mugler egyik szinonimája lett.

Laverne Cox részt vesz a 74. Primetime Emmy-díjátadón a Microsoft Theaterben 2022. szeptember 12-én Los Angelesben, Kaliforniában. 
Laverne Cox részt vesz a Thierry Mugler bemutatóján a Brooklyn Museumban 2022. november 15-én New Yorkban.
Laverne Cox részt vesz a 18. éves Hammer Múzeum gálán a Hammer Múzeum kertjében 2022. október 08-án Los Angelesben, Kaliforniában.
Laverne Cox részt vesz 50. születésnapi ünnepségén a Magic Hourban a Moxy Hotel Rooftopban 2022. május 26-án New Yorkban.
Galéria megtekintése
(5)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!