2024.6.4 12:14
Olvasási idő 1:06
Masszi-Rigó Csilla

A fiatal Sztálinról készít filmet Mundruczó Kornél és Wéber Kata

FILMEK + SOROZATOK ÉLETRAJZI FILM FILMEK MUNDRUCZÓ KORNÉL SZTÁLIN

Az Oscar-jelölt rendező-dramaturg páros, Wéber Kata és Mundruczó Kornél "The Revolution According to Kamo" című filmjét 2025-ben kezdhetik el forgatni.

Sztálin fiatalkoráról készít filmet Mundruczó Kornél és Wéber Kata: a The Revolution According to Kamo (magyarul: A forradalom Kamo szerint) címre hallgató projekt forgatókönyvét az Oscar-díjas Paweł Pawlikowski és Ben Hopkins jegyzi, derül ki a Variety cikkéből. 

A film a későbbi bolsevik forradalmár, Simon Arshaki Ter-Petroszjan, más néven Kamo, valamint gyermekkori barátja, Szoszo, a későbbi diktátor barátságáról szól. A két, teljesen más társadalmi háttérrel rendelkező fiú együtt nevelkedik, Szoszo azonban egy papneveldében tanul tovább, így a két főszereplő már fiatal felnőttként találkozik Tifliszben (ma Tbiliszi), ahol a fiatal Sztálin karizmatikus karakterként a monarchia megdöntésére irányuló új forradalmi mozgalom vezetőjévé válik. Kamo barátjáthoz csapódva részese lesz a Grúziában uralkodó káosznak, melyet a társadalom teljes felfordulása, erőszakos bandák és gyilkosságok sorozata szegélyez.

Sztálin fiatalkoráról szól Mundruczó Kornél új filmje
Forrás Dominique Charriau/WireImage

A történet grúz nyelven fog megelevenedni a vásznon, és a filmet is Georgiában (Grúziában) kezdik el majd forgatni 2025-ben, addig ugyanis Mundruczó és Wéber még az Amy Adamsszel közösen forgatott filmen, az At the Sea című produkción dolgozik. 

A Variety cikkében Mundruczó azt nyilatkozta, hogy reményei szerint a nagyszabású történelmi mozi gengszterfilmként is megállja majd a helyét. 

Kevésbé arról szól, hogy egy ember gonosznak születik, inkább a hatalom mechanizmusáról, és arról, hogyan emelkedik valaki a csúcsra. De szól egy szenvedélyes barátságról is e két férfi között, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást.

Wéber Kata úgy nyilatkozott, hogy A forradalom Kamo szerint „életrajzi film helyett egy egyedülálló perspektívát mutat be, amelyben láthatjuk, hogy a hatalmi struktúrák hogyan képesek megrontani még a legtisztább érzelmeket is. Kamo története a barátság, az áldozatvállalás és az árulás története egy forradalmi mozgalom bűnügyi története mellett, amely sokak számára ismeretlen lehet.”

A film a rendező saját cége, a Proton mellett francia, német, lengyel és grúziai partnerekkel közösen készül.