2024.6.3 14:01
Olvasási idő 1:30
Maier Péter

Új Kertész Imre-kötet jelent meg nyolc évvel az író halála után

KULTÚRA IRODALOM

A Kertész feljegyzéseit tartalmazó könyv bepillantást enged a "Sorstalanság" keletkezéstörténetébe.

Megjelent Kertész Imre Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973 című kötete, amely abba az időszakba enged betekintést, amikor a Nobel-díjas magyar szerző életműve legfontosabb regényét, a Sorstalanságot írta. A kötet szövegeiből sok minden kiderül arról, milyen irodalmi, filozófiai és történeti műveket olvasott akkor Kertész, amelyek aztán hatással voltak a regény megírására is – írja a Kertész Imre Intézetre hivatkozva az MTI.

A Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában 2020 decemberében jelent meg a Nobel-díjas író Világvég-történetek című elbeszéléskötete, amelyet még Kertész Imre állított össze 1995-ben. A könyv a szerző korábbi, kevésbé ismert műveiből egy kisregényt, két elbeszélést, két novellát és egy esszét tartalmazott - olvasható a közleményben.

Kertész Imre 2007-ben egy felolvasáson
Kertész Imre 2007-ben egy felolvasáson Forrás MTI Fotó: Kollányi Péter


Mint írják, két évvel később – Kertész Imre 20 éve átadott irodalmi Nobel-díjának évfordulóján – jelent meg a Sorstalanság című világhírű regény 33. kiadása, amelynek alapját az 1993-as, a szerző által átdolgozott kiadás adta. A kötet különlegessége volt, hogy a szöveg idegen és régies kifejezéseinek megértését magyarázó jegyzetek segítették.


Kertész Imre születésnapján, 2023 novemberében ismerhette meg a közönség a Vázlatok. Feljegyzések, tématervek 1958-1963 című műhelynaplót, amelyet a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett a Nobel-díjas író. A „műhelyfeljegyzéseket“ és eddig sosem publikált novella-, kisregény- és színműterveket egyaránt tartalmazó kötetben nyomon követhető volt az az alkotófolyamat, amelyben Kertész irodalmi formába öntötte a haláltáborokban átélt élményeit.


A Sorstalanság keletkezéstörténetét árnyalja tovább a Kertész Imre Intézet gondozásában, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásában idei könyvhétre megjelent Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973 című szövegfüzér, amelyet Kertész Imre a regény 1973-as visszautasítását követően állított össze a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból. A könyv minden korábbi forrásnál mélyebb betekintést nyújt abba, hogyan gondolkodott, valamint hogy milyen irodalmi, filozófiai és történeti műveket olvasott Kertész.

Kiemelt tartalom
Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv 2024.6.16 9:08

A Kertész Imre Intézet szerint az író önéletrajzi feljegyzéseit mintegy 400 magyarázó jegyzet, gazdag fogalomtár és informatív névmutató kíséri. A kötet utószavában pedig Soltész Márton, a Kertész Imre Intézet tudományos igazgatója, a kézirat keletkezéstörténetét, irodalmi és filozófiai adalékait tárja az olvasók elé.


A könyv bemutatója szerdán 16 órakor lesz a Kertész Imre Intézetben. A kötetről a 95. Ünnepi Könyvhéten beszélgetés is lesz június 15-én 10 óra 30 perctől a Vörösmarty téri színpadon. Június 15-én pedig 12 óra 30 perctől ismerteti a mű keletkezéstörténetét Soltész Márton, a Kertész Imre Intézet tudományos igazgatója a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány standjánál.