2024.5.24 11:30
Olvasási idő 0:43
Krajnyák Petra

Meghalt Kaboszu, a világ leghíresebb kutyás mémjét inspiráló japán kutya

ARCOK INTERNET JAPÁN KUTYA MÉM

A ironikus mémmé vált siba inu 17 éves volt.

Helyi idő szerint péntek reggel 7 óra 50 perckor meghalt Kaboszu, a világ egyik leghíresebb kutyás mémjét inspiráló japán siba inu, derült ki a gazdája, Szató Acuko blogposztjából.

A 17 éves siba inu otthon, békés körülmények között merült örök álomba. A Kaboszu emlékére szervezett virrasztásra a Csiba prefektúrában fekvő Naritában kerül sor vasárnap.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

かぼすママ (@kabosumama) által megosztott bejegyzés

Kaboszut egy tenyésztőtelep felszámolása után fogadták örökbe 2008 novemberében. Az állatok nagy részét elaltatták, de a nőstény kutyus szerencsésen megmenekült. Nevét egyébként egy citrusféléről kapta, ami a mandarin és lime keverékeként jellemezhető. Gazdája azonban Kabo-csanként hivatkozott rá, ami egyfajta szójátékként is értelmezhető a japán kabocsa (sütőtök) szóval.

Kaboszut egy 2010-es fotósorozat tette híressé a Tumblrön, amit Szato készített az akkor ötéves kutyáról. A tavalyi NFT-ként történő elárverezésekor a japán nő elmondta, hogy soha nem gondolta volna, hogy a kedvencéről készült felvételek ekkora hatást gyakorolnak majd az internetre. Igazi mémmé csak 2013-ban vált a csodálkozó tekintetű állat, akit innentől kezdve bizarr és szürreális szituációkban, erős iróniával és szarkazmussal ábrázoltak.