2024.5.20 12:35
Olvasási idő 0:24
Maier Péter

Helikopterbalesetben meghalt Ebrahim Raiszi, Irán elnöke

KÖZÉLET IRÁN

A Varzekán városa mellett történt balesetben Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is életét veszítette.

Vasárnap lezuhant Ebrahim Raiszi iráni elnök helikoptere a közel-keleti ország Kelet-Afganisztán nevű tartományában. A balesetben az elnök, illetve Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is életét veszítette. Raiszi halálhírét a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség erősítette meg hétfőn.

Egy videóról készült képernyőképen látható az Ebrahim Raiszi iráni elnököt és küldöttségét szállító helikopter roncsának helye, amelyet 2024. május 20-án észleltek Iránban. Az  elnököt szállító helikopter lezuhant, miután felavattak egy határ menti gátat az azerbajdzsáni Jabrayil körzetében 2024. május 19-én.
Egy videóról készült képernyőképen látható az Ebrahim Raiszi iráni elnököt és küldöttségét szállító helikopter roncsának helye, amelyet 2024. május 20-án észleltek Iránban. Az elnököt szállító helikopter lezuhant, miután felavattak egy határ menti gátat az azerbajdzsáni Jabrayil körzetében 2024. május 19-én. Forrás Iranian Red Crescent Society/Anadolu via Getty Images

Az MTI szerint az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohamed Mokber lesz.

A magyar hírügynökség szerint a helikopter vasárnap kora délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett.

Ebrahim Raiszi 2024 januárjában
Ebrahim Raiszi 2024 januárjában Forrás Getty Images

Az ügyben egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő is megszólalt, aki elmondta, Izraelnek nincs köze a támadáshoz. „Nem mi voltunk” – mondta a politikus, akit a Times of Israel idézett.