2024.5.16 11:12
Olvasási idő 1:31
Szécsi Krisztián

Öt órán keresztül műtötték Ficót, állapota stabil, de még mindig nagyon súlyos

KÖZÉLET MERÉNYLET POLITIKA ROBERT FICO SZLOVÁKIA

Két orvosi csapat öt órán keresztül műtötte a Nyitrabányán többször is meglőtt szlovák miniszterelnököt. Az elkövető egy 71 éves férfi, aki a helyi sajtóorgánumok szerint több regényt és verseskötet is jegyez, a Szlovák Írók Egyesületének is tagja volt.

Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota az életmentő műtétet követően – jelentette be az MTI híre szerint Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön.

A Nyitrabányán (Handlová) szerdán elkövetett merénylet után több lőtt sebbel életveszélyes állapotban kórházba szállított kormányfőn öt órán át tartó életmentő műtétet hajtottak végre.

Rendőrök a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete előtt. Forrás MTI/ AP/ Erdős Dénes

A besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház igazgatója elmondta: a miniszterelnököt két orvosi csapat műtötte, továbbra is az intenzív osztályon fekszik. Amennyiben sérülései miatt hosszabb ideig tartana a szlovák miniszterelnök felépülése, feladatait a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át.

A merénylet hírét a nemzetközi politika alakjai mind megrendüléssel fogadták. Ahogy az MTI is írja, Vlagyimir Putyin Zuzana Caputová szlovák államfőt kérte, hogy tolmácsolja Ficónak jókívánságait, Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok szlovákiai nagykövetségén keresztül kész a segítségnyújtásra, Orbán Viktor pedig Facebook-bejegyzésében arra buzdítja a magyarokat, hogy imádkozzanak a szlovák miniszterelnök felépüléséért.

Kiemelt tartalom
Fegyverrel támadtak Robert Fico szlovák miniszterelnökre Fegyverrel támadtak Robert Fico szlovák miniszterelnökre 2024.5.15 15:25

A szlovák hatóságok egyébként arra kérték a magyar sajtóorgánumokat, hogy kapcsolják ki a kommentszekciókat az közösségimédia-felületeiken, miután Orbán Viktor meggyilkolásával szimpatizáló kommentek jelentek meg a hírrel kapcsolatos cikkek alatt, írja az Index.

Nem értett egyet Fico politikájával, ezért támadott a merénylő

Ahogy a Refresher is beszámolt róla, Robert Fico ellen szerda délután a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy 71 éves lévai férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség.

A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén. Forrás MTI/ TASR/ Radovan Stoklasa

A feltételezett elkövető fia a szlovák Aktuality.sk hírportálnak azt nyilatkozta, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert, mivel biztonsági őrként dolgozott, és nem értett egyet a kormány politikájával: „Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.“

Egy aljas embert emleget a Szlovák Írók Egyesülete

A szlovák lapok szinte egyöntetűen egy bizonyos Juraj Cintulát neveznek meg elkövetőként, aki egyébként a Szlovák Írók Egyesületének (Spol slovenských spisovateľov) is tagja, és akinek eddig két regénye és három verseskötete jelent meg.

A híresztelésekre a szövetség közleményben reagált:

Amennyiben az információ megerősítést nyer, azonnal visszavonják ennek az aljas személynek a tagságát. Egyúttal megbotránkozásunkat fejezzük ki egy ilyen brutális cselekedet miatt, amelyre még nem volt példa Szlovákia történetében

– idézi a közleményt a Könyves Magazin.

Megerősítik a szlovák képviselők védelmét

Közben a szlovák TASR hírügynökség híre szerint a Fico ellen elkövetett merényletre reagálva Szlovákiában megerősítik a parlament és a képviselők védelmét.

Az intézkedés visszavonásáig beszüntetik a pozsonyi törvényhozás épületének látogathatóságát, a parlament munkáját pedig május 21-ig, jövő keddig, berekesztik.