2024.5.15 15:25
Olvasási idő 1:21
Maier Péter

Fegyverrel támadtak Robert Fico szlovák miniszterelnökre

KÖZÉLET MERÉNYLET ROBERT FICO SZLOVÁKIA TERRORIZMUS

Egy nyitrabányai kormányülés után többször meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A szomszédos ország kormányfőjét helikopterrel szállították kórházba, élete veszélyben forog. A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették.

Többször meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai (szlovákul: handlovái) ülése után, írja a Denník N nevű szlovák lap. A portál értesülései szerint a kormányfőt a helyszínről kórházba szállították.

A beszámolók szerint Ficóra akkor lőttek rá, amikor a helyi kultúrház előtt az emberek közé ment. A Denník N riportere, Daniel Vražda ott volt a helyszínen, és habár az incidenst nem látta, néhány (3-4) lövést hallott. Beszámolója szerint a mentősök felemelték a földről a miniszterelnököt, autóba tették, majd elszállították.

A Plus7Dní azt írja, a lövések előtt valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”, majd úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor az első lövés hangja hallatszott.

Az egyik szemtanú szerint fej- és mellkassérülések érték a szlovák miniszterelnököt, a Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és a gyomrán érték a lövések.

A szlovák rendőrök egy gyanúsítottat elfogtak és lefegyvereztek. A környéket a rendőrség lezárta és kiürítette, testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról.


 

Az MTI a TASR hírügynökségre hivatkozva azt írja, Libos Blaha parlamenti elnökhelyettes megerősítette a híreket. Blaha elmondta: az eset idején a pozsonyi parlament éppen ülésezett, ezt azonban a hír hallatán felfüggesztették.

Robert Fico hivatalosan is életveszélyben

Az eset után Robert Fico hivatalos Facebook-oldalán adtak hírt a miniszterelnök állapotáról, akinek élete a közlés szerint veszélyben forog, helikopterrel szállították kórházba, a helyzet sürgőssége miatt Pozsony helyett Besztercebányára vitték.

„Több találat érte, jelenleg életveszélyes állapotban van. Ebben a pillanatban helikopterrel szállítják Besztercebányára, az akut beavatkozás szükségessége miatt túl hosszú lenne az út Pozsonyig. A következő órák sorsdöntőek lesznek“ – írják a posztban.