2024.5.16 13:20
Olvasási idő 1:03
Szécsi Krisztián

Akár a szemünkkel is irányíthatjuk a telefonunkat az Apple új operációs rendszerével

TECH-TUDOMÁNY APPLE MOBILTELEFON TECHNOLÓGIA TELEFON

Az Apple a fogyatékoságokkal élőket szeretné segíteni az iOS 18 operációs rendszerrel, aminek köszönhetően tapintással hallgathatunk zenét, illetve egyéni parancsszavakat is adhatunk Sirinek.

Az Apple szerdán olyan akadálymentesítési funkciókat jelentett be az iPhone-okra és az iPadekre, amelyek még idén, az iOS 18 operációs rendszerrel együtt érkezhetnek majd.

A frissítés olyan újdonságokat tartalmaz mint a „szemkövetés” (Eye Tracking), az „atipikus beszéd meghallgatása” (Listen for Atypical Speech) vagy a „tapintható zene“ (Music Haptics). Az Apple közleménye szerint a funkciók kulcsfontosságúak lehetnek abban, hogy a fogyatékoságokkal élő felhasználói számára megkönnyítsék a készülékhasználatot, mint írják, éppen nekik fejlesztették az említett újdonságokat.

A mesterséges intelligenciával működő Eye Tracking lehetővé teszi majd az Apple-felhasználóknak, hogy pusztán az előlapi kamerákon keresztül a szemükkel is képesek legyenek irányítani az új operációs rendszeren futó iPadeket és iPhone-okat, így a készüléken található gombokat is használhatják, továbbá görgethetik a képernyőt.

Kiemelt tartalom
Egyre menőbb a butatelefon, de miért nem nő a kínálat a kereslet ellenére? Egyre menőbb a butatelefon, de miért nem nő a kínálat a kereslet ellenére? 2024.5.28 13:26

A siket vagy hallássérült felhasználókhoz az új Music Haptics funkció azzal hozza közelebb a zene élményét, hogy az iPhone Taptic Engine segítségével a hangot tapintható jelzésekké, például kopogássá és rezgéssé alakítja. 

A Vocal Shortcuts segítségével az iPhone- és iPad-felhasználók Sirihez egyéin parancsszavakat adhatnak hozzá. Forrás Apple

A hamarosan megjelenő Vocal Shortcutsszal a felhasználók egyéni hangparancsokat társíthatnak Sirihez a parancsikonok indításához, lehetővé téve a személyre szabottabb és hatékonyabb készülékhasználatot. Emellett a „Listen for Atypical Speech” funkció az eszközön belüli gépi tanulás segítségével felismeri a különböző emberi beszédmintákat, majd alkalmazkodik azokhoz. Továbbá a látássérültek könnyebben kezelhetik készülékeiket a VoiceOver segítségével, és a számukra megfelelő betűtípussal és -színnel szerkeszthetik szövegeiket. 

Bár az Apple hivatalosan még nem jelentette be, hogy pontosan mikor érkezik az új operációs rendszer, több szakportál is azt gyanítja, hogy valamikor idén ősszel, várhatóan szeptemberben válhat elérhetővé a frissítés.