2024.5.16 9:09
Olvasási idő 1:12
Szécsi Krisztián

Javult az LMBTQ-emberek élete Magyarországon, de még így is bőven az uniós átlag alatt teljesítünk

TÁRSADALOM EGYENJOGÚSÁG HOMOSZEXUALITÁS JOG LMBTQ TRANSZ JOGOK

Ugyan az előző évi eredményünkhöz képest két helyet javítottunk az ILGA listáján, a szervezet szerint nemcsak az EU-s, hanem még a kontinentális átlagot sem közelítjük meg.

Az ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) 2024-es jelentése szerint Magyarországon javult az LMBTQ-emberek élete.

A 2023-as statisztikák alapján hazánk még csupán a 31., idén pedig már a 29. helyen áll 49 európai ország közül. Ám hiába a javuló tendencia, a százalékpontszám mégis azt mutatja, hogy az ország bőven elmarad az uniós, de még a kontinentális átlagtól is.

Forrás rainbowmap.ilga-europe.org

A szervezet hat kategóriát vizsgálva (egyenlőség és megkülönböztetésmentesség; család; gyűlölet-bűncselekmény és gyűlöletbeszéd; a nemek jogi elismerése; interszexuális testi integritás; civil társadalmi tér; menedékjog) állítja össze évről évre az európai és uniós rangsort.

Ebből kiderül, hogy az LMBTQ-emberek integritása szempontjából az öt legjobban teljesítő ország (sorrendben): Málta, Izland, Belgium, Spanyolország és Dánia.

Míg már nyolc éve töretlenül Máltát láthatjuk a dobogó legfelső fokán, a tavalyi százalékpontjához képest (89,30) mégis visszaesést tapasztalunk (87,83) – akárcsak Belgium esetében, ami tavaly még a rangsor második legjobban teljesítő országa volt. Ezzel szemben Izlandnak sikerült egy év alatt az ötödikről a második helyre feltornáznia magát, 13 százalékpontot javítva az értékein.

Kiemelt tartalom
Fotóművészetről, cigány-meleg kettős identitásról és Fotóművészetről, cigány-meleg kettős identitásról és "hazug fehér narratíváról" – interjú Váradi Béla fotográfussal 2024.7.7 10:02

A lista legalján akárcsak tavaly, ismét Oroszország, Azerbajdzsán, Törökország, Örményország és Fehéroroszország szerepel. 2023-ban Azerbajdzsán számított a legrosszabbul teljesítő országnak a maga 2,41 százalékpontjával, ezt 2024-ben Oroszország még lejjebb vitte 2 százalékpontra – ez eddig az IGLA-lista történetének legalacsonyabb értéke. 

A magyarországi adatok. Forrás rainbowmap.ilga-europe.org

Magyarország a tavalyi 29,59-es pontszámát 32,59-re tornázta, így két helyet is javított. Azonban hiába a javuló tendencia, az ország még így is bőven az uniós (50,60 százalék), sőt a kontinentális (42,06 százalék) átlagérték alatt áll.

A szomszédos országok közül a legjobban Horvátország teljesít, ami értékre pontosan megüti az EU-s átlagot, nálunk rosszabb értékeket pedig Szlovákia, Románia és Ukrajna kapott.

A magyar eredményt az ILGA olyan esetekkel magyarázta, mint amikor Bencsik András üdvözítően fogadta, hogy Ugandában kivégezhetik az LMBTQ-embereket, vagy amikor Sára Botond azt állította, hogy a főváros egyik kerületi bölcsődéjében LMBTQ-propagandát folytatnak.

A teljes európai értékelés itt olvasható.