2024.5.11 9:43
Olvasási idő 6:27
Krajnyák Petra

Hódít a TikTokon a carnivore-étrend, a nyers húsos diéta, mely gyors fogyást ígér, de valójában orosz rulett az immunrendszerrel

Hódít a TikTokon a carnivore-étrend, a nyers húsos diéta, mely gyors fogyást ígér, de valójában orosz rulett az immunrendszerrel
Forrás GETTY IMAGES/Peter Dazeley
ÉLETMÓD GASZTRO TÁPLÁLKOZÁS

Az elmúlt években a vegán influenszerek mellett megjelentek a carnivore-étrendet támogató véleményvezérek is, akik gyakran nyers tej és hús fogyasztására buzdítják követőiket. Utánajártunk, milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a húsalapú diéta.

Mindeddig azzal a tudattal pörgettem az Instagramot és a TikTokot, hogy az algoritmus tökéletesen ráérzett az ízlésemre és érdeklődési köreimre, melybe a főzés és gasztronómia is beletartozik. Azonban az elmúlt hónapokban a jól megszokott vegán „mit ettem ma“ videók közé valahogy beférkőztek carnivore, vagyis húsevő étrendet követő felhasználók tartalmai, ami egyszerre ironikus és meglepő. Kíváncsi ember lévén megnéztem párat, és kisült idegpályákkal konstatáltam, hogy mennyien promotolják a nyers tej és hús fogyasztását. 

Természetesen számos kultúrában kerül nyers hús az asztalra: az inuitok nyersen eszik a fóka-, karibu-, jávorszarvas- vagy bálnahúst. Japánban, Mexikóban Etiópiában, Olaszországban és Hollandiában is szolgálnak fel különböző formában akár nyers ló-, marha-, vagy bivalyhúst is. Azonban nem mindegy, hogy egy rutinos séf vagy egy amatőr szakács kezei közül kerülnek ki ezek az ételek.

@healthwmac My brain MAAAXING protein shake🧠 #study#uni#university#STEM#productivity#productive#student#college#primal#animalbased#proteinshake♬ original sound - MACK Z

Sosem zavart, ha valaki húst eszik, azt azonban meglehetősen aggasztónak találtam, mikor egy lány nyers májat javasolt vashiányra, és teljesen megsemmisültem a gyerekeiknek pasztörizálatlan tejből készített gumicukrot felszolgáló anyuka láttán. A kommentszekció átolvasása után pedig szomorúan vettem észre, mennyi embert nyűgözött le a 300 gramm vajból és eszpresszóból álló reggeli mellett a vértől csöpögő hús látványa, látszólag bele sem gondolva a felelőtlen nyers húsfogyasztás veszélyeibe. 

Mit eszik egy carnivore?

Ugyan sokan a vegán életmódot is szélsőségesnek tekintik, de Enyingi Vivien dietetikus rámutatott, hogy a növényi alapú étrendben mind a három fő makrotápanyag megtalálható: fehérje, szénhidrát, illetve zsírok is. Ezzel szemben az állati eredetű táplálékon alapuló étrend ugyan dúskál a fehérjében és zsiradékokban, de szinte teljesen nélkülözi a szénhidrátot és a rostot. Így hivatalosan csak a carnivore-étrend tekinthető szélsőséges táplálkozási formának.

Pozitívumok?

Szakértői szemmel kevés előnye emelhető ki a kizárólag húsból, tojásból és olykor tejtermékekből álló étkezési formának. Az életmód követőinek nézőpontjából azonban leginkább a gyors fogyás vagy izomgyarapítás miatt tekinthető előnyösnek. Előbbi leginkább a szénhidrátok szinte teljes száműzésének és a ketózisnak köszönhető. Ezt, a ketogén étrendben is fontos szerepet játszó folyamatot próbálják kihasználni a carnivore-étrendben. 

A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amelyben a test glükóz helyett zsírokat használ fel fő üzemanyagforrásként.

@lilxann What an interesting world. 🥩☀️ #rawmeat#rawprimal#rawprimaldiet#rawmeateater#rawcarnivore#primal#rawmeatdiet♬ original sound - Ann Vo

Az étrend egyre nagyobb népszerűsége mögött Vivien szerint egyaránt állhat a vegetáriánus és növényi étrenddel szembeni ellenszenv is, de akár a húsfogyasztás általánosan elterjedt hagyománya is.

Szerintem elég sok nemzeti konyha húsdomináns, emiatt az emberek szemében a carnivore-étrend könnyebben megvalósítható. Egy átlagembernek a hús ott szokott lenni a tányérján, nem tud elképzelni egy étkezést, ízgazdagságot hús nélkül. Egy olyan étrend, ami több olyan élelmiszert, nyersanyagot tartalmaz, amit szeretünk, ismerünk, fejben talán kevesebb lemondással jár.

Veszélyek

Dietetikus szemmel az egyik legnagyobb probléma a rosthiány. Rostot alapvetően a hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, gabonafélék tartalmaznak, ezek pedig a carnivore-étrendben tiltólistán szerepelnek.

A vastagbél daganat kialakulásának kockázata iszonyúan megnő egy rostszegény étrend követése esetén. Ha nincs rendszeres, napi széklete az embernek, kialakulhatnak vastagbél polipok is. Illetve a nagy mennyiségű állati eredetű, telített zsíradék nemcsak a vastagbél, hanem a gyomorrák kialakulását okozhatja. Emellett a telítetlen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak hiánya növeli a szív- és érrendszerhez köthető problémák kialakulásának kockázatát.“

A nagyfokú fehérjebevitel és rendszeres széklet hiánya szintén megnöveli a vastagbél daganat kialakulásának esélyét, illetve vesekárosodást is okozhat.

@vic.ferraz welcome to my day of eating #carnivore#carnivorediet#highfat#fyp♬ original sound - VICTORIA

 

Enterobacteriaceae

A carnivore-étrend legszélsőségesebb kicsúcsosodása, a nyers húsalapú étkezés még ennél is több kockázattal jár. Vivien szerint számos mikrobiológiai, kémiai, fizikai és egyéb forrásból származó veszélyt rejt a nyers hús fogyasztása, de az egyik legnagyobb rizikófaktorral a nyers tojás rendelkezik.

@theplantslant Replying to @A🪩🏹🧚‍♀️ I appreciate @John Green also tagging in on battle against misinformation 😅 #rawmilk#milk#tuberculosis#tb#pasteurization#misinformation♬ original sound - Liam

Más magas víztartalmú élelmiszerek, mint a nyers tej különböző Enterobacteriaceae családba tartozó mikrobákat tartalmazhatnak, így a nem megfelelően hőkezelt tejből készült tejtermék elfogyasztása is veszélyes lehet. Ezzel szemben a TikTok önjelölt dietetikusai és életmódtanácsadói az „egészséges baktérium kultúrák és magas tápértéke“ miatt dicsőítik a pasztörizálatlan élelmiszereket.

Nem véletlenül fejlesztettek ki bizonyos élelmiszer- technológiákat, hogy a boltokban biztonságosan fogyasztható UHT, tartós tejeket találjunk. Az egyenesen az állatból kinyert tej esetén a fertőzésveszély borzasztóan magas, még akkor is, ha adott személy próbálja a legbiztonságosabb körülményeket megteremteni az előállításkor. Vannak bizonyos korcsoportok és életszakaszok, amikor ezekre kifejezetten oda kell figyelni, például időskorban vagy várandósság alatt. Éppen ezért a tojás, hal vagy hús fogyasztását megfelelő konyhatechnológiák alkalmazása nélkül nem is ajánljuk.

@𝔟𝔩𝔬𝔬𝔡𝔣𝔩𝔬𝔴𝔢𝔯#stitch with @Gabby🤍 a child’s life is NEVER worth the risk. drink whatever you want but you have a duty to protect your child. #science#stem#foodsafety#foodpoisoning#microbiology#rawmilk#rawmilktruth#hemolyticuremicsyndrome#kidneyfailure#medicine#healthandwellness#medlabscience♬ original sound - morticia 🥀

Campylobacter

Ahogy a zöldségeket, gyümölcsöket is alapos megmosás után ajánlott fogyasztani, úgy az állati eredetű termékek egy része is hőkezelés után fogyasztható biztonságosan. A vírusok, baktériumok és gombák különböző tüneteket okozhatnak a fogyasztó szervezetében, például a leggyakrabban nyers tejben jelenlévő Campylobacter, mely csak megfelelő hőkezeléssel képes elpusztulni. Ugyanakkor egyes húsféleségek is tartalmazhatják, tehát a nyers carnivore-étrend esetén jelentős kockázatokkal kell számolnunk.

@microbiologywes I mean she also believes in chem trails so my hopes of changing her mind are basically zero. #microbiologywes#rawmilk#dairy♬ original sound - Microbiology Wes, MSc

 

Salmonella

Jóval közismertebb rizikófaktor a tojásban és húsokban egyaránt előforduló Salmonella, mely lázzal, hasmenéssel és hányással jár. Szinte bármilyen élelmiszerben előfordulhat, de alapos sütéssel, főzéssel a Salmonella-fertőzés is elkerülhető. Azonban egy nyers carnivore hatványozottan veszélyeztetett lehet.

Forrás Andreas Rentz/Getty Images

Botulizmus

Szintén veszélyt jelenthet a botulizmust okozó Clostridium botulinum, mely a Nébih szerint „az állatok feldolgozása során nyers húsra kerülhet, és hőkezelés hiányában elszaporodva botulotoxint, a legerősebb ismert szerves mérget termeli, melyből már 1 milligramm halásos az emberre. 

Forrás GETTY IMAGES/Peter Dazeley

A fertőzött táplálékkal az emberi szervezetbe jutva, a méreg a bélfalon keresztül kerül a vérbe, onnan a környéki idegvégződésekhez jut, ahol gátolja az acetilkolin ingerületátvivő anyag felszabadulását az ideg-izom kapcsolódásokban, és a gátolt idegek típusától függő tüneteket okoz. Klasszikus tünetei, mint a levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort, általában 12–36 órával, de bizonyos esetekben csak 10 nappal a fertőzés után jelentkeznek. 

Kiemelt tartalom
5 érdekesség, amit nem tudtál A mackó című sorozatról 5 érdekesség, amit nem tudtál A mackó című sorozatról 2024.7.10 12:16

Ugyanakkor nemcsak az állati eredetű élelmiszerek, hanem a zöldségek és más növényi élelmiszerek is kitettek ennek a veszélynek. A botulotoxint többek között kimutatták már kukoricakonzervben, borsban, zöldbabban, céklában, spárgában, gombában, érett olívában, spenótban, tonhalban, csirkében, csirkemájban és májpástétomban, löncshúsban, sonkában, kolbászban, töltött tojásban, homárban, füstölt és sózott halban is. Tehát tulajdonképpen bármilyen élelmiszer megfertőződhet, éppen ezért fontos fogyasztóként felelősségteljesen választani és odafigyelni.

 

2022-ben hatalmas port kavart egy 29 éves floridai TikTok-influenszer pitajával színezett „pink öntete“, melyről kiderült, hogy korántsem felel meg az amerikai élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Amellett, hogy az alapanyaglistán több elírás is szerepelt, vinegar helyett vingar, felmerült a botulizmus veszélye is, miután többen rosszul lettek a szósztól.

Bélflóra, diabétesz és szívbetegségek

A dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy a megfelelő bélflóra a teljes szervezetet érintő egészség szempontjából rendkívül fontos. Ennek értelmében a bélrendszerben található baktériumok állapota befolyásolja a teljes testünk állapotát. Pozitív értelemben hozzátesz az immunitáshoz, képes korlátozni a káros mikroorganizmusokat és akár a megfelelő testtömeg kialakításában, és annak megtartásában is segíthet. Vivien azt is kiemelte, hogy az egészséges bélflórához megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, változatos gabonafogyasztás, a növényi fehérjék előtérbe helyezése és a húsok, zsírban gazdag ételek, alkohol minimalizálása szükséges.

@itscourtneyluna Carnivore keto dessert #carnivore#whatieattoloseweight#carnivorediet#carnivoreketo#ketovore#carnivorerecipes♬ original sound - Courtney Luna - Carnivore

A húsban gazdag étrend képes negatív irányba eltolni a bélben található baktériumok állapotát, tehát egy szélsőséges carnivore-étrend felboríthatja az egyensúlyt. Ezt tovább súlyosbíthatja a kórokozó baktériumok elszaporodása, az így felszabaduló toxinok a keringésbe juthatnak, melyek legyengíthetik az immunrendszert. Továbbá megjelenhetnek daganatos, gyulladásos bélbetegségek, de a diabétesz kialakulásának kockázata is nő.

A túlzott mértékű cholinban és L-karnitinban gazdag hús, húskészítmények, tojás és tejtermékek gyakori, nagy mértékű fogyasztása bizonyítottan fokozza a szívbetegség kialakulását. Tehát egy carnivore étrend sem a szív-érrendszer, sem pedig az emésztőszervrendszer tekintetében nem megfelelő táplálkozási forma, ugyanis hosszútávon nem fog pozitív hatásokat biztosítani.

– mutatott rá Vivien. 

Hozzátette, hogy a húsevő-étrenddel bevitt temérdek fehérje, a fogyás és izomnövelés mellett képes kellemetlen panaszokat is kiváltani, melyek az emésztési folyamatokhoz köthetők. Ilyen lehet a puffadás vagy az erőteljesebb izzadás.

Enyingi Vivien néhány húsdomináns ételt is szemügyre vett, hogy még részletesebben rávilágítson az állati termékeken alapuló étrend buktatóira.

Carnivoreburger

Az alábbi videóban bemutatott "carnivoreburger" például túlzottan magas telített zsírokban, illetve rosttartalma egyáltalán nincs. A szakértő szerint egy jó telítőértékkel rendelkező ételhez a fehérje és a zsír mellett rostra is szükségünk van, például zöldségek, gyümölcsök és gabonák formájában. Vivien arra is felhívja a figyelmet, hogy bár sokan démonizálják a hagyományos burgert a buci magas  kalóriatartalma miatt, a videóban látott verzió magas zsírtartalmával bőven túlszárnyalja egy hagyományos burger kalóriatartalmát.

 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Victoria Ferraz (@victoriaaferrazz) által megosztott bejegyzés

Emellett fenntarthatóság szempontjából sem áll túl jól a carnivoreburger szénája. Szóval, ha alkalmanként megkívánnánk egy burgert, egy hagyományossal jobban járunk, mint egy carnivoreburgerrel.“

Carnivore-kenyér

Dietetikus szemmel a videóban szereplő étel egy kreatív elkészítési és felhasználási módja a tojásfehérjének, ami alapesetben egy vegyes étrendben jópofa, és feldobhatja a táplálkozást. A carnivore-étrendben nem szerepelnek gabonák, sem pedig a belőlük készült termékek, így a videó alkotója ezzel az egyébként magas fehérjetartalmú „tojáskenyérrel“ próbálta helyettesíteni a péksütiket.

@maria_emmerich My bread recipe is all protein! Made with egg whites, dried egg whites & salt! Tastes like Wonderbread ❤️ @Maria Emmerich #carnivorerecipes#breadchallenge#breadtok#breadmaking#whatieattoloseweight#healthybread#mealprepideas#carnivoreketo#breadwinner♬ original sound - Maria Emmerich

Vivien észrevétele szerint:

A fehérjetartalma magasabb, mint egy egyszerű kenyérnek, de még a magvas vagy teljes kiőrlésű változatokénál is. Viszont rost és szénhidráttartalma ennek sincs. Egy egészséges vegyes étrendben ezt a tojáskenyérből készült sajtos szendvicset zöldségekkel úgy tudnám elképzelni, hogy legyen vitamin és rosttartalma. Illetve megkenném valamiféle hüvelyesből készült krémmel, mondjuk babkrémmel, így egy kis szénhidrátot is kapna a szendvics, és máris kiegyensúlyozottabb lenne.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!